Wat draag je op een begrafenis

Meride Kennisbank

Welke kleding is gepast om te dragen op een begrafenis? U bent in principe vrij om aan te trekken wat u wilt. Er zijn wel een aantal ongeschreven regels waar rekening mee gehouden dient te worden.

Artikel verder lezen
Kledingvoorschriften

Hiermee toont u respect naar de nabestaanden. We geven u graag een aantal tips.

1. Sobere kleding

De tijd dat iedereen verplicht is zwart te dragen tijdens een begrafenis is al lang voorbij. Toch is het aan te raden de kleding die u aantrekt naar een uitvaart sober te houden. Opvallend of bloot kleden is uit den boze. Wat past bij de overledene en wat zouden de nabestaanden gepast vinden? Dit zijn vaak leidende vragen. Vandaag de dag staat er ook steeds vaker op een rouwkaart dat er juist lichte kleding gedragen mag worden om het leven te vieren. Betreft het een meer conservatieve of kerkelijke uitvaart, dan is zwart, grijs of donkerblauw vaak wel gewenst. Probeer spijkerbroeken te vermijden en ga voor een nette pantalon of rok.

2. Schoenen

Kies altijd voor nette schoenen die goed staan onder de gekozen outfit. Sandalen, slippers en oude gympen kunnen thuis gelaten worden. Een man kan nette instappers of veterschoenen dragen, die bijvoorbeeld ook onder een pak gedragen worden. Een vrouw kan degelijke pumps met een wat bredere hak dragen of lage brogues-schoenen. Lees ook het artikel over etiquette.

3. Accessoires

Draagt u accessoires? Kies dan voor items die niet te veel opvallen en de aandacht trekken. Opvallende sieraden zoals oorbellen of horloges kunnen op een negatieve manier de aandacht trekken. Rijdt u mee met uw auto in de rouwstoet? Zorg voor een representatieve en schone auto.

4. Haar

Vroeger droegen vrouwen tijdens een begrafenis het haar vaak vast. Tegenwoordig is dit niet per se een must en kunt u er zelf voor kiezen wat u het prettigst vindt. Wederom geldt: zorg ervoor dat het er netjes en verzorgd uitziet.

5. Wees op tijd

Zorg ervoor dat u altijd op tijd aanwezig bent. Te laat komen is erg vervelend voor de nabestaanden. Ook het uitzetten van uw mobiele telefoon is een belangrijk punt. Volg de instructies van de uitvaartbegeleider op. Zo helpt u mee aan een prettig verloop van de uitvaart.

6. Denk na over wat u meeneemt

Geen enkele uitvaart is hetzelfde. Het kan zijn dat er een thema is en u gevraagd wordt iets mee te nemen. Vaak staat dit dan aangegeven op de rouwkaart. Meestal gaat het om bloemen. Kijk goed of er een voorkeur voor bloem- of kleursoorten wordt aangegeven. U kunt de uitvaartbegeleider vragen waar u het bloemstuk neer mag leggen.

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn dag en nacht telefonisch bereikbaar onder nummer 085 - 401 81 23 (24/7).

Waarom Meride?

Onze uitvaartverzorgers doen hun werk vanuit hun passie voor het steunen van mensen in een moeilijke periode. Ze zijn betrouwbaar, integer en geven u precies de zorg die u wenst.

Meer over Meride lezen

9,2 Onze klanten waarderen Meride met een 9,2

1065 beoordelingen

★★★★★★★★★★

Brochure - Meride Uitvaartverzorging


    Confidental Infomation