Online condeleanceregister
Wanneer condoleren na overlijden?
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene. Welke manier u kiest om te condoleren is om het even. Waar het om gaat is dat u van u laat horen. Dit kan helpen om voor nabestaanden het verlies van een dierbare te verwerken.
Online condoleren
Een moderne manier van condoleren is via een online condoleanceregister. Dit kan een openbare site zijn of een besloten site. Indien de familie gebruik maakt van een besloten site zal men de code daarvoor in de rouwkaart vermelden. Meride werkt hiervoor samen met het Memori condoleanceregister. Let op , om de privacy van onze klanten te beschermen tonen we U hier niet alle uitvaarten die we in beheer hebben. U moet expliciet in de het zoekveld de achternaam van de overledene invullen om de link naar de betreffende Memori pagina te krijgen.
Op openbare sites is het mogelijk te condoleren terwijl u noch de overledene, noch de familie persoonlijk kent. Het bericht van overlijden heeft u geraakt, een bericht in de krant van een ongeluk, een bericht via de TV, bijvoorbeeld bij een ramp als die van de MH17.
Nabestaanden kunnen ook zelf een online mogelijkheid tot condoleren aanmaken. Eventueel is daar ook Facebook voor te gebruiken, een bestaande pagina of speciaal daarvoor geopende pagina. Wilt u dat als vriend van de overledene doen, vraag dan of de familie er geen bezwaar tegen heeft.
Waarom online condoleren?
Online condoleren biedt u de mogelijkheid om rustig na te denken over uw woorden die u kiest om uw medeleven te tonen. Daarnaast is er bij een plechtigheid vaak weinig tijd om nabestaanden wat uitgebreider te condoleren. Een online condoleance maakt het mogelijk om de steunbetuigingen rustig in ontvangst te nemen. Daarnaast is het vaak zo dat de nabestaanden niet iedereen uit het netwerk van de overledene kent. Dit maakt persoonlijk condoleren soms wat onwennig. U kent elkaar immers niet. De drempel bij online condoleren is lager waardoor er gemakkelijker gezegd kan worden wat u wilt. Steunbetuigingen uit onverwachte hoek zijn erg waardevol voor nabestaanden. Door de verschillende reacties en steunbetuigingen ontstaat een persoonlijk monument voor de overledene.
Schriftelijk condoleren
Condoleren door middel van een mooie kaart met enkele persoonlijke woorden of het schrijven van een briefje kan altijd. Ook als u de familie niet goed kent. Of juist andersom, u kent de familie goed, maar de overledene niet. Wel is het een goede gewoonte om een dergelijke kaart of brief met de hand te schrijven. Is uw handschrift echt niet te ontcijferen, typ het dan in een fraaie letter en print het uit. Laat in ieder geval zien dat u er aandacht aan hebt besteed.
Vindt u het echt moeilijk om voor het condoleren de juiste woorden te vinden, dan kunt u ook kiezen voor een mooi gedichtje of een toepasselijke spreuk.
Het voordeel is dat nabestaanden de condoleance kunnen lezen wanneer ze er tijd voor hebben. En ook dat ze in de periode na de uitvaart de kaarten en briefjes kunnen herlezen. Dit helpt hen zeker in de rouwverwerking.
Momenten van condoleren
Het kan zijn dat de familie een aparte condoleance organiseert voor de uitvaartplechtigheid plaats vindt. Ontvangt u een rouwkaart waarop dat vermeld staat, dan hoort u dus tot de genodigden. U kunt zowel naar de condoleance vooraf gaan als naar de uitvaart zelf. Maar u kunt ook kiezen voor een van beide mogelijkheden. Als de familie een advertentie plaatst in een krant en de condoleance wordt hierin vermeld, dan is iedereen welkom.
Vaak is er ook na de plechtigheid ruimte om de familie te condoleren. Bent u al naar de condoleance voorafgaande aan de uitvaart geweest, laat het daar dan bij. Tweemaal condoleren is niet de bedoeling. Dit is eerder meer belastend voor de familie dan dat het helpt.
In dit geval volstaat een handdruk aan de directe naaste(n) bij het weggaan, met een simpel ‘Heel veel sterkte in de komende tijd…’
Kijk goed hoe de situatie is. Bedenk dat het niet om u gaat, maar om de familie. Zijn er erg veel mensen die alsnog condoleren, wees dan wijs en ga rustig weg. U hebt immers al contact gehad en uw medeleven uitgesproken en wellicht ook het condoleance register getekend.
Bij twijfel kunt u ook altijd even om advies vragen aan de uitvaartverzorger. Hij of zij is degene die verantwoordelijk is voor het goede verloop en weet ook exact hoeveel tijd er nog beschikbaar is.
Condoleance-avond
Zoals eerder genoemd kan het voorkomen dat er een apart moment om te condoleren wordt georganiseerd. Een voorbeeld hiervan is een condoleance-avond. Belangstellende kunnen op deze manier afscheid nemen van de overledene en is er de mogelijkheid nabestaanden te condoleren, voor de mensen die niet naar de uitvaart zelf gaan. Indien er voor gekozen wordt tijdens de condoleance-avond koffie te laten serveren is het raadzaam dit tijdig aan de uitvaartondernemer door te geven zodat dit goed geregeld kan worden.
Woordkeus
Wanneer u nog niet zo vaak een condoleance hebt meegemaakt of u bent wat introvert of onzeker van aard, dan kunt u tegen het moment van condoleren op zien. Het helpt als u van te voren wat woorden opschrijft, gewone woorden, niet te moeilijk. Lees deze een paar keer door, maak eventueel een spiekbriefje.
Houdt het simpel en oprecht.
Voorbeelden om te condoleren
Eenvoudig en voldoende indien men de nabestaande(n) nauwelijks kent, een handdruk met ‘Gecondoleerd…’ of ‘Mijn medeleven…’ eventueel met de toevoeging ‘heel veel sterkte de komende tijd…’ Eventueel iets meer informatie: ‘Mijn naam is Jansen, ik ben een collega van uw vader/broer/vriend… Gecondoleerd.’
Bent u meer bekend met de familie, dan kunnen enkele zinnen uitgesproken worden, als
‘Gecondoleerd, wat een mooi afscheid was dit. Helemaal in zijn/haar stijl. Heel veel sterkte in de komende tijd’
Houd het kort, ga geen herinneringen ophalen, daar is een condoleance niet voor bedoeld. Waarschijnlijk zijn er nog meer mensen die de nabestaanden willen condoleren. Eventueel kunt u aangeven binnen korte tijd contact op te nemen of langs te gaan als er veel herinneringen te delen zijn.
Een omhelzing, een zoen kan als de relatie dat toelaat. Maar wees hierin terughoudend.
Condoleances ontvangen
Om condoleances in ontvangst te nemen voelt niet altijd comfortabel. Het is zaak om goed te overdenken en met elkaar te overleggen wat wenselijk is en vooral, wat niet. De uitvaartverzorger kan hierin een adviserende rol spelen.
Een goede uitvaartverzorger geeft de familie na de uitvaartplechtigheid even gelegenheid om tot zichzelf te komen, een kopje koffie te drinken, gebruik te maken van het toilet. De genodigden kunnen in die tijd ook even een consumptie gebruiken. Als de familie er aan toe is, nodigt de uitvaartverzorger de belangstellenden uit om te condoleren.
Etiquette
Het is gebruikelijk en het meest duidelijk dat de familie zich naast elkaar opstelt. Degene die het dichts bij de overledene staat, is de eerste van de rij. De genodigden kunnen dan langs de familie lopen en deze condoleren.
Een condoleance is niet bedoeld om herinneringen op te halen. De tijd is over het algemeen beperkt en het is voor anderen niet prettig om te moeten wachten. Doet u dit ook zelf niet en wees niet bang om te onderbreken als de ander dit wel doet.
Alleen bij hele kleine uitvaarten is het mogelijk dat de familie zich niet opstelt in een rij, maar zich tussen de genodigden begeeft om iedereen de hand te drukken en even te spreken. Het gevaar is echter dat men al gauw in gesprek raakt en daardoor mensen overslaat.
Indien u als nabestaande geen persoonlijke condoleances wilt – de kennissenkring van de overledene is u totaal onbekend en/of u verwacht heel veel mensen en/of het is een te zware lichamelijke of geestelijke belasting – dan kunt u dit in de kaart en advertentie vermelden met de zin:
‘Condoleances uitsluitend schriftelijk’
en eventueel daarvoor condoleancekaartjes meesturen in de rouwkaart. Deze kaartjes zijn op licht en mooi glanzend papier gedrukt. Er is naast ruimte voor naam en adres, ook ruimte voor persoonlijke woorden. Dit kaartje kunnen de genodigden thuis schrijven en bij de uitvaart in de daarvoor bestemde box deponeren. Ook in de ontvangstruimte voor de belangstellenden en in de koffiekamer worden deze kaartjes neergelegd. De uitvaartverzorger overhandigt na afloop van de uitvaart de kaartjes in een mooie bewaardoos.
Aan de belangstellenden kan na afloop van de plechtigheid evengoed een kopje koffie aangeboden worden, maar de familie trekt zich dan terug of vertrekt naar elders.
Kleding voorschrift
De tijd dat men verplicht in het zwart moest met een hoge hoed voor de man en zwart mantelpakje voor de vrouw is al lang verleden tijd. Vandaag de dag zijn de kledingvoorschriften een stuk informeler. Toch is het van belang aandacht te besteden aan de kleding die u aantrekt. Het kan voorkomen dat er op de rouwkaart al een gewenste kledingstijl staat. Houdt u zich hier dan ook aan. Kleuren die vaak worden gedragen zijn zwart, grijs en donkerblauw. Het kan ook voorkomen dat er juist gevraagd wordt in het wit te komen om het leven van de overledene te vieren. In het algemeen geldt dat nette kleding op prijs wordt gesteld. Kom dus niet aan in afgetrapte gympen, een smoezelig jasje en felle kleuren (tenzij genoemd als kledingvoorschrift). Een overdaad een make-up en sierraden kan ook beter achterwege worden gelaten.
Bloemen meenemen?
Bloemen kunnen voor de nabestaanden een gevoel van warmte en medeleven zorgen. Hoewel het niet verplicht is bloemen mee te nemen, wordt er regelmatig gekozen om op deze manier een steunbetuiging te uiten. De bloemen worden meestal vooraf aan de uitvaart bezorgd bij het uitvaartcentrum of de familieleden indien de overledene thuis is opgebaard. Staat er een aantekening op de rouwkaart? Volg deze dan op. Het komt voor dat bloemen niet gewenst zijn. Let altijd op de kleur bloemen. Hele felle kleuren zijn ook hiervoor vaak niet handig. Een rustige en neutrale kleur. Besluit u bloemen mee te nemen naar de plechtigheid? Vraag de uitvaartondernemer dan waar u de bloemen het beste kan laten. Hij/zij weet precies wat de wensen van de nabestaanden zijn.