Thanatopraxie

Meride Kennisbank

Sinds enkele jaren is het ook in Nederland toegestaan om een overledene door middel van een lichte balseming te behoeden voor snelle verandering van uiterlijk door het ontbindingsproces.

Artikel verder lezen
Thanatopraxie

De thanatopraxie,  zoals dit genoemd wordt, is niet hetzelfde als balseming voor onbepaalde tijd. Het is een lichte vorm van conserveren die na een dag of tien zijn werking verliest. Het natuurlijke ontbindingsproces zal zich daarna voortzetten. Het heeft dus een tijdelijk karakter.

Hoe wordt thanatopraxie uitgevoerd

De overledene wordt overgebracht naar de verzorgingsruimte van Meride. Een gediplomeerd, dus bevoegd medewerker (thanatopracteur) zal de behandeling uitvoeren. Er wordt een klein sneetje in de hals of liesstreek gemaakt, nog aanwezig bloed in de ader wordt afgevoerd en vervolgens wordt de conserverende vloeistof in het lichaam gebracht. Door masseren van het lichaam wordt de vloeistof zo goed mogelijk verdeeld. Daarna wordt het lichaam verzorgd en gekleed. Uiteraard mag u hierbij helpen, indien u dat wilt. Daarna wordt de overledene overgebracht naar de plaats van opbaring, thuis of een andere door u gekozen locatie.

Het doel van thanatopraxie of lichte balseming

Het belangrijkste doel van de lichte balseming is het tegenhouden van het ontbindingsproces. Dit heeft een tijdelijk karakter, het stelt het ontbindingsproces wel uit, maar houdt deze uiteindelijk niet tegen. Langzamerhand verliest de ingebrachte vloeistof zijn werking en na een dag of tien zal het natuurlijk proces aanvang nemen.

Voordelen van thanatopraxie

Door het uitstellen van het natuurlijke verval, kan men, indien dit nodig is, over meer tijd beschikken tussen overlijden en uitvaart. Uiteraard zal een overschrijding van de wettelijke termijn, zes werkdagen, door de uitvaartverzorger moeten worden aangevraagd. Er zal een goede reden voor moeten zijn, zoals het overkomen van familie uit het buitenland.

Maar er zijn meerdere overwegingen om te kiezen voor deze behandeling. Ten eerste zal het uiterlijk van de overledene er beter uitzien, het gezicht zal minder ingevallen zijn, de verkleuringen van lippen, nagels en oren zullen grotendeels verdwijnen. Ook zal er geen sprake zijn van onaangename geurtjes. Na verloop van tijd zullen het gezicht en de handen iets grauwer worden en wellicht iets indrogen, insmeren met een crème of lotion is een optie.

Bij thuisopbaring is geen koeling nodig, ook niet als het hoogzomer is. Dus geen storend geluid van koelapparatuur, geen onaangename kou in de kamer waar de overledene is opgebaard. Het gebruik van een airco of ventilator is zelfs af te raden in verband met de indroging van het lichaam. In de winter is het aanzetten van de verwarming geen bezwaar, zelf de open haard kunt u gerust stoken.

Het lichaam, dat bij opbaring op een koelelement koud en stijf zal aanvoelen, blijft nu soepel en minder onaangenaam om aan te raken. Vooral bij jonge kinderen is dit een voordeel, immers, men kan het kindje nog oppakken zonder dat dit bijvoorbeeld door broertjes of zusjes als eng wordt ervaren.

Bij het gebruik van een koelplaat is het nodig dat het lichaam plat op de koeling ligt, na lichte balseming kan men de overledene ook in zijn of haar favoriete houding neerleggen, zelfs als dit op de zij zou zijn.

Waarom geen thanatopraxie

Het blijft een persoonlijke keuze. Het kan heel goed zijn dat juist het natuurlijke verloop van het proces, dus de snellere zichtbare verandering van het uiterlijk, helpt bij de rouwverwerking. Immers, men zal gaan inzien dat een afscheid onvermijdelijk is. En ook na thanatopraxie zullen het gezicht en de handen na verloop van tijd wat grauwer worden en enigszins indrogen, wel zal dit een aantal dagen later gebeuren dan bij een gewone opbaring.

Het tijdstip van thanatopraxie

Het is niet nodig dat de balseming direct na het overlijden uitgevoerd wordt. Het is zelfs aan te bevelen dat het lichaam een aantal uren met rust wordt gelaten. Zelfs de volgende dag is het uitvoeren van de behandeling nog goed mogelijk. Tussentijdse koeling of verzorging is niet nodig. Dit geeft dus ook gelegenheid tot orgaandonatie, als hier sprake van is, dit is geen bezwaar voor lichte balseming. Heeft er na het overlijden obductie plaatsgevonden (medisch onderzoek waarbij het lichaam wordt geopend) ook dan kan er voor thanatopraxie gekozen worden.

De kosten van thanatopraxie of lichte balseming

In de bespreking van de uitvaart worden door de uitvaartverzorger alle kosten benoemd en op een overzichtelijke begroting vermeld. Exacte kosten hangen af van de situatie, maar ook opbaren met gebruik van koelmiddelen brengt kosten met zich mee. In de praktijk blijkt dat deze kosten ongeveer aan elkaar gelijk zijn en is dus thanatopraxie niet of nauwelijks duurder dan een standaard thuisopbaring.

Thanatopraxi is een keuze die men weloverwogen dient te nemen. De Meride uitvaartverzorger kent het voor en tegen als geen ander en voorziet de families graag van alle informatie en advies. Ook in een voorbespreking kan de mogelijkheid tot thanatopraxie meegenomen worden.

Waarom Meride?

Onze uitvaartverzorgers doen hun werk vanuit hun passie voor het steunen van mensen in een moeilijke periode. Ze zijn betrouwbaar, integer en geven u precies de zorg die u wenst.

Meer over Meride lezen

9,2 Onze klanten waarderen Meride met een 9,2

1043 beoordelingen

★★★★★★★★★★

Brochure - Meride Uitvaartverzorging


    Confidental Infomation