Hoe lang duurt een begrafenis?

Meride Kennisbank

Hoe lang een begrafenis duurt is afhankelijk van de keuzes die u maakt. Betreft het een kleine sobere uitvaart, dan duurt deze minder lang dan een uitgebreid afscheid met veel bezoekers.

Artikel verder lezen
Begrafenisondernemer

U kunt gemiddeld uitgaan van 2 uur. Heeft de uitvaart een condoleance vooraf, kerkdienst met begrafenis en daarna koffie, dan kunt u rekenen op zo’n 3 tot 4 uur.

Begrafenisplechtigheid

Een begrafenisplechtigheid is de afscheidsbijeenkomst voorafgaand aan de begrafenis. Deze bijeenkomst wordt samen met de nabestaanden besproken, vormgegeven en ingevuld. Meride zorgt ervoor dat de plechtigheid verloopt zoals besproken is met de nabestaanden. De uitvaartverzorger biedt begeleiding tijdens de gehele bijeenkomst. Als u dat wenst kan onze uitvaartverzorger ook de rol van ceremoniemeester op zich nemen. Dit houdt in dat de verzorger muziek en eventuele sprekers aankondigt en teksten voordraagt.

Condoleance

Tijdens de begrafenis is er altijd een moment om de nabestaanden te condoleren. Dit kan op verschillende manieren. Een voorbeeld hiervan is dat de nabestaanden op een rij gaan staan om gecondoleerd te worden. Indien gewenst kan dit in de buurt van de kist.

Kerkdienst

Wanneer u kiest voor een kerkdienst bespreekt u met de voorganger of de pastoor de inhoud van de dienst en welke muziek er gedraaid dient te worden. Mocht er een eigen kerkboekje of liturgie zijn dan stelt u deze zelf samen.

Graflegging

Na de plechtigheid wordt de overledene naar de laatste rustplaats genoemd, we noemen dit ook wel graflegging. Nadat de kist naar de begraafplaats gedragen wordt kan er afscheid genomen worden. Soms wordt hier nog iets gezegd door de familie of een geestelijke. Het kan ook voorkomen dat nabestaanden nog als laatste eerbetoon een schepje zand, een bloem of brief op de kist gooien.

Hoe lang duurt een kerkdienst?

Wanneer u kiest voor een kerkdienst bespreekt u met de voorganger of de pastoor de inhoud van de dienst en welke muziek er gedraaid dient te worden. Mocht er een eigen kerkboekje of liturgie zijn dan stelt u deze zelf samen. U kunt er uiteraard ook voor kiezen dit over te laten aan onze uitvaartondernemer. Deze verifieert of de kerk beschikbaar is op de gewenste dag en tijd. Onze uitvaarondernemer zorgt dat het vervoer naar de kerk goed geregeld is en dat de bloemen in de kerk mooi liggen. Samen met de organist worden de liederen die gespeeld dienen te worden besproken. Soms verzorgt de uitvaarondernemer ook de collecte.

Rooms-Katholieke kerkdienst

Katholieken geloven dat de ziel van een overledene terugkeert naar God, zij geloven dus na het leven op aarde ook in leven in het hiernamaals. Een pastoor of pater bespreekt samen met de familie hoe een R.K.-kerkdienst eruit komt te zien. Er kan gekozen worden voor Nederlandse of Latijnse liederen die gezongen worden. Een deel van de rituelen van een R.K.-kerkdienst kan de familie ook zelf overnemen. Zo kunnen het voorlezen van het epistel, evangelie en gebeden door familieleden uitgevoerd worden. Een dienst kan persoonlijker worden wanneer de familie de overledene in- en uitrijdt. Vandaag de dag zijn er niet veel paters of pastoors beschikbaar voor een uitvaart, dit wordt meestal overgenomen door een pastoraal medewerker.

Hervormde of gereformeerde dienst

Ook bij deze kerkdiensten zal de dominee met de familie de inhoud en het thema van de dienst bepalen. Samen worden er gebeden en liederen uitgezocht en kan de familie een deel van de taken opgenomen worden door de familie.

Goede afspraken

Wanneer er sprake is van een kerkdienst is het van belang om goede afspraken te maken over de inhoud en lengte van de dienst. Het kan altijd zijn dat er een volgende dienst is en dan is er niets zo vervelend als moeten wachten. Daarnaast kunnen de kosten hoger oplopen indien een geestelijke de over de afgesproken tijd heengaat. Er wordt dan langer gebruik gemaakt van de ruimte, de volgauto’s staan langer te wachten en ook de uitvaartondernemer werkt langer. Het maken van goede afspraken is dus van groot belang voor alle partijen.

Geloofsovertuiging

In Nederland heeft iedereen het recht om een eigen invulling te geven aan het herdenken van een overledene en de uitvaart. In de meeste gevallen weten de dierbaren of de overledene begraven of gecremeerd wenst te worden. Bij bepaalde geloofsovertuigingen is cremeren niet toegestaan. Begraafplaatsen houden hier rekening mee. Vaak is er een RK gedeelte, Islamitisch, Pakistaans, Hindoestaans gedeelte en ga zo maar door. In ons land hebben Joden een eigen begraafplaatsen. U kunt vooraf altijd bij een begraafplaats informeren naar de mogelijkheden.

Dragen van de kist

U kunt ervoor kiezen de kist te laten dragen door familie en/of vrienden. Meride heeft ook een dragersgroep beschikbaar. Soms betekent dragen ook rijden. Bij sommige kerken en begraafplaatsen word gebruikt gemaakt van een rijdende baarwagen. Hier komt de kist op te staan vanaf het moment dat deze uit de auto wordt getild. Wilt u toch dat de kist graag gedragen wordt? Laat het ons weten. In dit geval zijn er vaak 8 dragers nodig waar niet veel verschil in lengte tussen mag zitten. Het is ook mogelijk uw eigen dragers aan te vullen met dragers vanuit Meride.

Hoe lang duurt een herdenkingsdienst

Tijdens de dienst vindt er een herdenking van de overledenen plaats. De dierbare wordt herdacht. Er kunnen herinneringen opgehaald worden. Richt de dienst zo in dat deze goed past bij de overledene. Meride kan u hierbij hulp bieden. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op, wij staan altijd voor u klaar. Wilt u weten welke kosten een begrafenis met zich meebrengt? Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan. Bij Meride is uw uitvaart in vertrouwde handen. Wij staan voor u klaar en helpen u alles te regelen wat bij een begrafenis komt kijken. Wij zijn dag en nacht bereikbaar op 085 – 4018123.

Waarom Meride?

Onze uitvaartverzorgers doen hun werk vanuit hun passie voor het steunen van mensen in een moeilijke periode. Ze zijn betrouwbaar, integer en geven u precies de zorg die u wenst.

Meer over Meride lezen

9,2 Onze klanten waarderen Meride met een 9,2

1065 beoordelingen

★★★★★★★★★★

Brochure - Meride Uitvaartverzorging


    Confidental Infomation