Uitvaartkisten

Meride Kennisbank

Het bewust kiezen van de uitvaartkist als laatste omhulling van je dierbare. Bij Meride beseffen we dat dat een zware opgave is. Wij maken die keuze lichter door onze uitvaartkisten in meerdere categoriën te verdelen.

Artikel verder lezen

Het bewust kiezen van de uitvaartkist als laatste omhulling van je dierbare. Bij Meride beseffen we dat dat een zware opgave is. Wij maken die keuze lichter door onze uitvaartkisten in meerdere categoriën te verdelen:

 • De traditionele uitvaartkisten
 • De ‘Eco’ uitvaartkisten
 • De hedendaagse uitvaartkisten
 • De luxe uitvaartkisten
 • De kinderuitvaartkisten

Bij de eerste drie categorieën vindt men als uitgangsprijs ongeveer hetzelfde bedrag. Bewuste keuze begint bij deze belangrijke onderscheiding. Daarna kunnen de volgende stappen genomen worden. Binnen deze categorieën zijn er namelijk verschillen in vorm, kleur, materiaal, bekleding en in prijs.

Meride betrekt zijn uitvaartkisten van Bogra in Enkhuizen. Dit bedrijf staat garant voor kwaliteit, degelijkheid en service. Op deze site kunt u de verschillende categorieën uitgebreid bekijken. De meeste uitvaartkisten heeft Meride in voorraad, een aparte bestelling wordt binnen een werkdag geleverd.

Bij de bespreking of voorbespreking van de uitvaart heeft de uitvaartverzorger van Meride de afbeeldingen en de prijslijst van deze uitvaartkisten bij zich. Ook kan hij of zij u de verschillen nader uitleggen. Wij van Meride vinden het belangrijk dat, welke keuze u ook maakt, het vooral een bewuste keuze is.

De uitvaartkist

 • Standaard is de uitvaartkist 180 tot 200 cm lang en 50 tot 55 cm breed. Tegenwoordig worden mensen steeds langer en zwaarder. In dat geval moet er een extra lange of brede uitvaartkist besteld worden en wordt er een meerprijs berekend.
 • De uitvaartkist mag niet van kunststoffen of metalen gemaakt zijn. Met uitzondering van kleine onderdelen, zoals handvatten, schroeven en versieringen.
 • De crematiekist moet uiteraard uit brandbaar materiaal gemaakt worden.
 • Meride Uitvaartverzorging heeft langlopende en goed onderhouden contacten bij crematoria, begraafplaatsen, kerken en andere organisaties.

De maten van de uitvaartkist

De maten van de uitvaartkist zijn belangrijk. Immers, zowel het graf dat gedolven moet worden, als de ovendeur in het crematorium, hebben bepaalde afmetingen. Tegenwoordig worden mensen steeds langer en zwaarder. In dat geval moet er een extra lange of brede uitvaartkist besteld worden en wordt er een meerprijs berekend. Zijn de maten erg afwijkend, dan is het zaak dat er tijdig contact opgenomen wordt met de beheerder van de begraafplaats of het crematorium. De Meride uitvaartverzorger zal dat voor u doen.

Wettelijke eisen aan de uitvaartkist

Er zijn een aantal wettelijke bepalingen waar aan gehouden dient te worden. Voor het cremeren kunnen deze verwijderd worden van de uitvaartkist en bij het begraven staan zij het ontbindingsproces niet in de weg. Verder moet de bodem voorzien zijn van een soort papier, zodat eventueel vocht niet uit de kist kan lekken. Dat de uitvaartkist bij een crematie van brandbaar materiaal moet zijn gemaakt, spreekt voor zich. Daarnaast geldt bij de meeste crematoria dat er geen glas in of aan de kist aanwezig mag zijn. Glas smelt in het crematieproces en vormt een kleeflaag op de bodem van de crematieoven.

Zelf vervaardigen of ontwerpen van de uitvaartkist

Het is toegestaan om zelf de uitvaartkist te vervaardigen. Lettend op genoemde eisen van afmetingen en materiaal kan men zijn eigen ideeën omtrent de uitvaartkist vorm geven. De crematiekist moet uit brandbaar materiaal gemaakt worden. De uitvaartkist moet stevig genoeg zijn om de overledene te dragen. De bodem dient geen vocht door te laten. Verder moeten er handvatten aan zitten om de uitvaartkist te kunnen tillen. De handvatten worden meegerekend in de uiteindelijke breedte en lengte van de uitvaartkist.

Ook binnen de collectie van Meride uitvaartkisten zijn er mogelijkheden om een persoonlijke uitvaartkist te realiseren. Uitvaartkisten uit de categorie ‘hedendaags’ kunnen op velerlei wijze beschilderd, beplakt, versierd worden. Elke gewenste RAL-kleur, gebruik van bestaande ontwerpen of van eigen ontwerpen, de mogelijkheden zijn legio. Wanneer men wensen heeft over de eigen uitvaartkist dan zijn deze in een voorbespreking met een uitvaartverzorger van Meride ook vast te leggen in een wilsverklaring. Een voorbespreking is geheel kosteloos en kan op elk gewenst tijdstip worden aangevraagd.

Alternatief voor uitvaartkist

Steeds vaker komt het voor dat men in plaats van een uitvaartkist een uitvaartplank kiest. De overledene komt hier zichtbaar op te liggen, vaak is er rondom een kleine opstaande rand. Soms is de plank holvormig. Ook zijn er draagbaren van wilgentenen verkrijgbaar. Wel dient de overledene bedekt te worden door een doek, plaid of lijkwade zodat alleen de contouren van de overledene zichtbaar zijn. Deze doek moet van wol, katoen, zijde of linnen gemaakt zijn. In geval van crematie is het wijs om het crematorium van te voren op de hoogte te stellen van het gebruik van een uitvaartplank. Bij sommige crematoria is men verplicht om een deksel te plaatsen, dit wordt dan na de plechtigheid gedaan. Het deksel is meestal bolvormig en kan gelijk met de uitvaartplank besteld worden. Bij gebruik van een wilgentenen baar kan een inschuifplank vereist zijn.

Kinderuitvaartkisten

Is er groter verdriet denkbaar dan afscheid te moeten nemen van je kind? Voor heel kleine kindjes tot jonge pubers zijn er heel veel mogelijkheden om te kiezen. Vervaardigd van warme wol, biezen, rotan, hout, voorzien van kleur, afbeeldingen, schattige ornamentjes, stoere prints. Zoveel keuzes om het onzegbare uit te drukken. Juist in deze zware dagen staan de uitvaartverzorgers van Meride met hun kennis en kunde, hun empathie en inlevingsvermogen voor u klaar om te helpen, te steunen en er onvoorwaardelijk voor u te zijn. Juist het bewust kiezen is hier een hele belangrijke stap in het zware proces van verwerking.

De uitvaartkist als bewuste keuze

In vroeger tijden zette de plaatselijke timmerman de uitvaartkist in elkaar. Van een bewuste keuze was geen sprake. Zijn vakmanschap was bepalend. Later werd de uitvaartkist in de fabriek vervaardigd. Er kwamen meerdere modellen, maar een bewuste keuze werd zelden gemaakt. Standaard was de norm.

Toch is in het proces van afscheid nemen, loslaten en verwerken het maken van bewuste keuzes, hoe klein ook, uitermate belangrijk. Een uitvaart is immers definitief.

Waarom Meride?

Onze uitvaartverzorgers doen hun werk vanuit hun passie voor het steunen van mensen in een moeilijke periode. Ze zijn betrouwbaar, integer en geven u precies de zorg die u wenst.

Meer over Meride lezen

9,2 Onze klanten waarderen Meride met een 9,2

1067 beoordelingen

★★★★★★★★★★

Brochure - Meride Uitvaartverzorging


  Confidental Infomation