Kennisbank
In de Kennisbank van Meride vindt u informatie over de belangrijkste onderdelen van uitvaartverzorging, zoals verzekeringen, rouwkaarten, begraven, cremeren en asbestemmingen.
-
Uitvaartkisten
Het bewust kiezen van de uitvaartkist als laatste omhulling van je dierbare. Bij Meride beseffen we dat dat een zware opgave is. Wij maken die keuze lichter door onze uitvaartkisten in meerdere categoriën te verdelen.
-
Dankbetuigingen
Na de uitvaart is het een goede gewoonte om via een kaartje degenen die bij de uitvaart aanwezig waren, te bedanken. De adressen hiervoor zijn verzameld in een condoleanceregister of op aparte condoleance kaartjes.
-
Thanatopraxie
Sinds enkele jaren is het ook in Nederland toegestaan om een overledene door middel van een lichte balseming te behoeden voor snelle verandering van uiterlijk door het ontbindingsproces.
-
Rouwvervoer
Een belangrijk onderdeel van de uitvaart is de rouwstoet. Meride Uitvaartverzorging is zeer ruim georiënteerd en kan in feite elke vorm van vervoer voor u regelen.
-
Hoe lang duurt een begrafenis?
Hoe lang een begrafenis duurt is afhankelijk van de keuzes die u maakt. Betreft het een kleine sobere uitvaart, dan duurt deze minder lang dan een uitgebreid afscheid met veel bezoekers.
-
Etiquette
Hield men zich in vroeger tijden vooral aan vaste regels bij een uitvaart, in deze tijd van individualisering wordt er nogal eens van afgeweken.
-
Na hoeveel dagen begrafenis
Wanneer iemand komt te overlijden staat de tijd tussen dit moment en een begrafenis of crematie vast. Dit is opgenomen in artikel 16 van de Wet op de lijkbezorging.
-
Wat draag je op een begrafenis
Welke kleding is gepast om te dragen op een begrafenis? U bent in principe vrij om aan te trekken wat u wilt. Er zijn wel een aantal ongeschreven regels waar rekening mee gehouden dient te worden.
-
Sprekers en ritueelbegeleiders
Ritueelbegeleiding wil zeggen dat de inhoudelijke kant van de uitvaart door een professional wordt vormgegeven en begeleid.
-
Begrafenis boeketten
Welke bloemen zijn het meest geschikt voor een begrafenis of crematie? Het is een vraag die we regelmatig horen. Hoewel er niet echt etiquette bestaat op het gebied van boeketten bij de uitvaart, kunnen we u wel wat richtlijnen geven.
-
Rouwbezoek
Net als bij het bepalen van de uitvaartplechtigheid telt voor het rouwbezoek dat u zelf bepaalt hoe het er uit komt te zien. U kunt het zo persoonlijk maken als u zelf wilt.
-
Rouwadvertentie
Het plaatsen van een rouwadvertentie is een mogelijkheid om uw leed met anderen te delen. Daarnaast is het een eerbetoon aan de overledene. Ook geeft u met een advertentie anderen de kans om betrokkenheid bij de overledene en zijn of haar naasten te tonen.
-
Condoleren
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont.
-
Repatriëren
Wanneer iemand in een land overlijdt dat niet zijn geboorteland is, ontstaat de wens of de noodzaak om het lichaam over te brengen naar het land van herkomst. Aan dat overbrengen, repatriëren genoemd, zijn per land heel veel verschillende regels, voorschriften en kosten verbonden.
-
Euthanasie
Het woord euthanasie komt uit het Oudgrieks en betekent ‘de goede dood’. De patiënt wordt door een arts eerst in coma gebracht en daarna volgt een injectie waardoor de ademhaling stopt.
-
Rouwkaarten
Meride Uitvaartverzorging heeft een ruime selectie aan uitvaartteksten voor u verzameld, bedoeld als handreiking, om datgene wat moeilijk te verwoorden is, toch aansprekend op de rouwkaart te kunnen vermelden.
-
Uitvaartverzekeringen
De laatste tijd is er in de media ophef geweest over te dure en niet passende uitvaartverzekeringen. Volgens de Autoriteit Financiële Markten handelden met name de vijf grootste uitvaartverzekeraars onvoldoende in het belang van de klant bij de verkoop van de verzekeringen.
-
Begraven, cremeren of doneren
De keuze tussen begraven, cremeren of doneren heeft onomkeerbare consequenties en dient dan ook weloverwogen genomen te worden.
-
Afscheidsideeën
Definitief afscheid nemen van een geliefde, van een dierbare, hoe doe je dat? Bij de eerste bespreking moeten vooral beslissingen genomen worden in keuzes als begraven of cremeren en waar moet dat dan.
-
Opbaren
Opbaren wil zeggen dat een overledene, na verzorging en aankleding, hetzij thuis of in een uitvaartcentrum, op een bed of in een uitvaartkist neergelegd wordt, zodat men persoonlijk afscheid kan nemen, de overledene is dus zichtbaar.
-
Catering
Door de eeuwen heen hebben mensen met elkaar gegeten, niet alleen om te vieren, maar juist ook om te troosten. Het kan een boodschap zijn van de overledene: vier het leven!
-
Uitvaartmuziek
‘Na stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare’ aldus Aldous Huxley. Dit gezegde geeft aan hoe essentieel muziek is tijdens intense momenten zoals een uitvaart.
-
Toespraak tijdens de uitvaart
Bij het voorbereiden van een afscheid komt onvermijdelijk de vraag: wordt er gesproken tijdens de uitvaart, en zo ja, wie gaat dat dan doen?
-
Rituelen
Rituelen zijn handelingen die uiting geven aan dat wat moeilijk te zeggen is. Woorden zijn niet altijd toereikend genoeg om je gevoel weer te geven.
-
Asbestemmingen
In een crematorium moet de as van de overledene minimaal een maand bewaard worden. Dit is vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging (artikel 59, lid 1).
-
Uitvaartlocaties
Elk crematorium en veel begraafplaatsen beschikken over een ruimte om een afscheidsplechtigheid te houden. Deze ruimte wordt meestal aula genoemd.
-
Rouwgedichten
Een mooi rouwgedicht bevat een bijzondere boodschap. U bent vrij om zelf een verhaal te dichten of schrijven. U mag ook een bestaande tekst kiezen.
-
Grafmonumenten
De kwaliteit en schoonheid van een mooi grafmonument zijn een steun voor nabestaanden. Het is de plek waar u na de uitvaart zult terugkomen om weer voor “even” bij uw dierbare te zijn. Een plek van bezinning, een plek waar u troost kunt vinden.