Uitvaartmuziek

Meride Kennisbank

‘Na stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare’ aldus Aldous Huxley. Dit gezegde geeft aan hoe essentieel muziek is tijdens intense momenten zoals een uitvaart.

Artikel verder lezen
Uitvaartmuziek kennisbank Meride

Muziek is bepalend voor sfeer, geeft ruimte aan momenten van bezinning, van herinnering. Muziek is emotie. Het is echter niet altijd eenvoudig om keuzes te maken, het aanbod van muziek is zo immens. Goed is om zorgvuldig te overleggen met elkaar en te beseffen dat de gekozen muziek niet slechts aankleding van de plechtigheid is, maar ook ondersteunend kan zijn bij rituelen, hoe groot of hoe klein ook.

Toegevoegde waarde van uitvaartmuziek

De gekozen muziek zal in de eerste plaats iets zeggen over de overledene, over zijn leven en/of over het verdriet van de nabestaanden. Door muziek worden rituelen als het eventueel binnendragen of begeleiden van de uitvaartkist, of aan het einde van de plechtigheid het uitdragen of begeleiden, ondersteund en intens beleefd. Ook bij het aansteken van kaarsen rond de uitvaartkist of het neerleggen van bloemen kan muziek iets toevoegen. Maar er is meer wat men eventueel met de gekozen muziek kan doen.

De tekst van gekozen nummers kunnen worden gebruikt als leidraad bij de toespraak. Ook kan men ervoor kiezen om enkele woorden, een zin of een couplet op de rouwkaart, in de rouwadvertentie  of op de dankbetuiging te vermelden. Heeft muziek een groot aandeel gehad in het leven van de overledene, dan kan men zelfs de uitvaartkist voorzien van (of laten voorzien van) teksten uit de liederen of (gedeelten) van het muziekschrift. Het uitreiken van een overzichtje aan de belangstellenden van de muziek en de tekst van de liederen kan een waardevol aandenken voor hen zijn. Dit kan vooraf of na afloop van de plechtigheid gebeuren. Dit zijn enkele voorbeelden van mogelijkheden om door middel van muziek het afscheid heel persoonlijk te maken.

Zijn er kenmerken van uitvaartmuziek?

Nee, kenmerken van uitvaartmuziek zijn er niet, want alle muziek kan uitvaartmuziek zijn. Of dat instrumentaal is of met gezongen teksten, klassiek of pop, rock, jazz, house of rapp, de keuze is geheel aan de nabestaanden. Ook de uitvoering qua geluidssterkte wordt door de familie bepaald. Knoerthard is knoerthard, fluisterstil is fluisterstil, het kan allemaal, het mag allemaal.
Er is maar één criterium; past het bij de overledene?

Hoeveel muziekstukken kan men kiezen?

Gemiddeld zal een muziekstuk vier minuten duren, het is belangrijk om te beseffen dat dit een onderdeel van de totale tijd is. Dus in een plechtigheid van drie kwartier zijn drie muziekstukjes voldoende; een bij entree van de afscheidsruimte, een halverwege en de laatste bij het afscheid. Dan blijft er voldoende ruimte over voor sprekers.  Eventueel kan men het laatste nummer laten herhalen tot iedereen de ruimte heeft verlaten. Heeft men een uur of meer ter beschikking, dan kan er ook voor iets meer muziek gekozen worden. Het is goed om in ieder geval na twee sprekers af te wisselen met muziek, anders zullen de aanwezigen hun aandacht voor het gesprokene gaan verliezen. Dit is slechts een gemiddelde leidraad. Men kan ook kiezen voor binnenkomen in stilte, of voor afscheid in stilte. Besef wel dat dit heel beladen kan aanvoelen. De uitvaartverzorger zal vanuit zijn ruime ervaring goed kunnen adviseren. Niet alleen in een aula of kerkruimte kan muziek ten gehore worden gebracht, ook op de begraafplaats kan gezorgd worden voor apparatuur om cd’s af te spelen.

Livemuziek

Livemuziek is zondermeer indrukwekkend. In veel aula’s van crematoria of begraafplaatsen staat een piano of orgel ter beschikking. De uitvaartverzorger zal u dat kunnen vertellen. Maar ook bij een graf kan er gemusiceerd worden, denk aan trompet, strijkkwartet, accordeon of dergelijke.

Er zijn professionele musici die voor een reëel bedrag mee werken aan een afscheid. Ook hierin zal uw uitvaartverzorger een adviserende rol kunnen spelen. De kosten zullen door de uitvaartverzorger direct in de begroting worden meegenomen. Dit geldt ook bij het aanvragen van een offerte mits de wens voor livemuziek direct vermeld wordt.

Heeft de muzikant weinig ervaring met het spelen voor publiek, is hij/zij amateur of lid van familie- of vriendenkring, dan is het zaak om goed te overleggen of het haalbaar is. De sfeer in een afscheidsbijeenkomst verhoogt de moeilijkheidsgraad voor degene die gaat musiceren. Emoties zijn lastig. Een mislukte uitvoering van het gekozen muziekstuk is heel belastend voor zowel de nabestaanden als de musicus zelf.

Ook de medewerking van een koor komt regelmatig voor. Dit kan een kerkkoor zijn, maar ook een popkoor of een smartlappenkoor zorgt voor sterk toegevoegde waarde als deze hoorde tot de belevingswereld van de overledene.

Alternatieven voor muziek

Er zijn ook alternatieven voor muziek bij de uitvaart. Creatieve geluidsopnamen kunnen heel veelzeggend zijn. Bijvoorbeeld de ruisende branding met meeuwen bij het afscheid van iemand die intens genoot van het strand. Roepende vogels in het voorjaar, zoals grutto’s, kieviten of koekoek bij het afscheid van een natuurliefhebber. Maar ook het geluid van een kudde schapen of koeien kan indrukwekkend en passend zijn bij het afscheid van een iemand die met hart en ziel boer is geweest. Vooral als deze opnamen vergezeld worden door geprojecteerde foto’s van de overledene op een groot scherm.

Uitvaartmuziek bij het afscheid van kinderen

Bij het afscheid van heel jonge kinderen kan men kiezen om bijvoorbeeld het muziekdoosje dat in de wieg of het bedje heeft gehangen, af te laten spelen voor de microfoon. Bij iets grotere kinderen kunnen gerust favoriete liedjes ten gehore worden gebracht, ook al zijn deze nog zo vrolijk, het was immers de belevingswereld van het kind.
En ook hier kan men weer eventueel tekst of gedeelten van tekstjes op de rouwkaart of dankbetuiging gebruiken.

Lijst van veelgevraagde muziek

In de lijst hieronder staan op alfabetische volgorde de muzieknummers die veelgevraagd zijn in het achterliggende jaar. Wellicht helpt dit om een keuze te kunnen maken. De Cd’s moeten door de familie zelf worden aangeleverd, dit kan uit eigen collectie zijn of bijvoorbeeld geleend worden bij een bibliotheek. Minimaal 24 uur voor de plechtigheid moeten de Cd’s met een lijstje waarop de gekozen nummers in de juiste volgorde staan vermeld, in de aula van crematorium of begraafplaats aangeleverd zijn. Het personeel kan dan de cd’s checken en de muziek klaarzetten in hun systeem.

Heeft u na deze informatie nog vragen over uitvaartmuziek, neem dan gerust contact op met Meride via 085 – 4018123

Populaire uitvaartmuziek

AAlan ParsonsOld and Wise
AlbinoniAdagio
All AngelsThe sound of Silence
Andrea Bocelli en Sarah BrightmanTime to say goodbye
Andrea BocelliThe power of love
André HazesDe vlieger
André RieuThe last rose of summer
AnoukOne word
AnoukLost
BBachAir
Bernie WilliamsDust in the wind
Boyz II MenIt’s so hard to say goodbye to yesterday
CCamille St. SaënsCarnival des Animaux
Cat StevensMorning has broken
Chris de BurghOne more mile to go
City to cityThe road ahead
Claudia de  BreyMag ik dan bij jou
ClouseauAfscheid van een vriend
DDana WinnerAgainst all odds
David BowieHeroes
Diverse uitvoeringenWat de wereld brengen moge
Diverse uitvoeringenAve Maria
EEddy Wilson & FriendsStairway to heaven
Edith PiafNon, je ne regrette rien
Edvard GriegMorgenstimmung
Elton JohnCandle in the wind
EnyaDiversen
Eric ClaptonTears in heaven
FFrans BauerTrein naar niemandsland
GGlen CampbellBridge over troubled water
Guns N’RosesNovember Rain
Guus MeeuwisDe weg
JJames BluntGoodbye my lover
Joe CockerEverybody hurts
John LennonImagine
KKarin BloemenGeen kind meer
Khachaturian (Chatsjatoerjan)Theme Onedin Line
LLeon RussellA song for you
Louis AmstrongWhat a wonderful world
Louis AmstrongWhen you wish upon a star
MMaaike OuboterDat ik je mis
Marco BorsatoAfscheid nemen bestaat niet
Marco BorsatoHet water
MetallicaNothing else matters
MobyGo
MozartAve Maria
MozartAve Verum
PPachel BelCanon
Paul de LeeuwDe steen
Pink FloydWish you were here
QQueenWho wants to live forever
QueenYou take my breath away
RRandy Crawford & Joe StampleWhen I need you
Robbie WilliamsAngels
Rob de NijsZo zal het zijn
Rob de NijsAlles wat ademt
SShirley BasseyThe first time ever I saw your face
Soeur Marie KeyrouzAve Maria
Stef BosPapa
Sweet peopleAnd the birds were singing
TTommy FlemingSand and water
Trijntje OosterhuisGone too soon
UU2One
VVangelisConquest of Paradise
Van MorrisonHave I told you lately that I love You
Vera LynnWe’ll meet again
VivaldiVier jaargetijden
WWim ZonneveldHet dorp

Waarom Meride?

Onze uitvaartverzorgers doen hun werk vanuit hun passie voor het steunen van mensen in een moeilijke periode. Ze zijn betrouwbaar, integer en geven u precies de zorg die u wenst.

Meer over Meride lezen

9,2 Onze klanten waarderen Meride met een 9,2

760 beoordelingen

★★★★★★★★★★

Brochure - Meride Uitvaartverzorging


    Confidental Infomation