Rouwadvertentie
Meride Kennisbank
Het plaatsen van een rouwadvertentie is een mogelijkheid om uw leed met anderen te delen. Daarnaast is het een eerbetoon aan de overledene. Ook geeft u met een advertentie anderen de kans om betrokkenheid bij de overledene en zijn of haar naasten te tonen.
Artikel verder lezenWilt u dat er een laatste groet voor een overledene in een krant verschijnt?
Persoonlijke advertentie op maat
Onze uitvaartverzorger kan u helpen een advertentie te maken die geheel naar eigen idee en wens is. De advertentie plaatsen wij vervolgens in de krant(en) van uw keuze.
Door het plaatsen van een rouwadvertentie kan een overlijden breder bekend worden gemaakt. De advertentie kan worden geplaats in een landelijke of regionale krant. Het is voordeliger om de advertentie te plaatsen in een regionale krant dan wanneer deze geplaatst wordt in een groot dagblad. De totale kosten zijn mede afhankelijk van de afmeting van de advertentie. U kunt ervoor kiezen de rouwadvertentie tevens als aankondiging van de uitvaart in te zetten. Het kan ook dat de uitvaart al heeft plaatsgevonden. Meldt dit dan aan het einde van de advertentie. Andere benamingen voor een rouwadvertentie zijn overlijdensadvertentie of rouwbericht
Zelf plaatsen als steunbetuiging
Hieronder vindt u tips voor een passende rouwadvertentie.
Een passende tekst schrijven
De vroegere vaste zinnen als: “Na een lang ziekbed/Heden overleed onverwacht/Diep bedroefd geven wij kennis van..” worden minder vaak gebruikt. Men kiest er voor een eigen tekst te schrijven die persoonlijker is. Vandaag de dag is vrijwel alles mogelijk. Van een lang gedicht tot een simpele: “Mam, bedankt voor alles”. Met een tekst vertelt u over het leven van de persoon die overleden is en bijvoorbeeld de oorzaak van het overlijden. Men gebruikt een rouwadvertentie ook om het verpleeghuis of ziekenhuis waar de dierbare zijn/haar laatste tijd heeft doorgebracht te bedanken. Voor de rouwadvertentie kan dezelfde tekst worden gebruikt. Wij adviseren om in een advertentie niet het volledige adres van de overledene of nabestaanden te vermelden. Criminelen willen op zulke momenten weleens toeslaan wanneer ze weten dat er niemand thuis is op het moment van de uitvaart. We hebben een aantal stappen voor u opgesteld die u als handvaten kunt gebruiken bij het opstellen van een advertentie.
- Keuze voor de krant. Bepaal vooraf in welke krant u de rouwadvertentie wenst te plaatsen. Zoals gezegd kan dit een landelijke of regionale krant zijn. In sommige plaatsen is het mogelijk om de advertentie te plaatsen in een huis-aan-huiskrant. In de krant naar keuze staat in de meeste gevallen informatie over het aanleveren van de advertentie en de kosten ervan.
- Lay out. U bepaalt zelf hoe de advertentie eruit ziet. Dit kan een standaard stijl zijn of er meer uw eigen invulling aan geven. Ter inspiratie kunt u andere rouwadvertenties bekijken. Het is een optie om een afbeelding zoals een foto van de overledene te plaatsen in de advertentie. Tevens is het mogelijk om een bepaalde afbeelding te gebruiken als achtergrond.
- Tekst opstellen. Het is dus helemaal aan u om de tekst van de advertentie samen te stellen. Er zijn vaak een aantal vaste onderdelen:
- Korte spreuk of gedicht
- Aanhef
- Naam van de overledene
- Geboortedatum en sterfdatum
- Ondertekening: hier komen de namen van de nabestaanden te staan
- Correspondentieadres
- Informatie over de uitvaart
- Controleren tekst. Een rouwadvertentie wordt vaak opgesteld in een zware periode. Het is hierdoor mogelijk dat er onbedoeld fouten worden gemaakt bij het opstellen van de tekst. Laat de advertentie daarom nog eens extra controleren door iemand.
- Plaatsen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de advertentie te plaatsen. U kunt dit zelf doen of overlaten aan de uitvaartondernemer zodat u er geen omkijken meer naar heeft. De betreffende krant heeft zelf vaak contactgegevens in de krant staan waar informatie kan worden opgevraagd.
Symbolen in een overlijdensadvertentie
Een symbool in een overlijdensadvertentie kan heel goed aangeven welke band de ondergetekenden hadden met de overledene. Een aantal veel gebruikte symbolen en hun betekenis:
- Ster – nieuw leven en de hemel
- Pauw – onsterfelijkheid
- Vlinder – de onsterfelijke ziel
- Witte duif – liefde, vrede en onschuld
- Cirkel – oneindigheid
- Hart – liefde en vriendschap
- Roos – liefde
- Duif met olijftak – het beloofde land
- Kruis – eeuwig leven
Namen rouwadvertentie
De opsteller van de rouwadvertentie bepaalt welke namen er komen te staan. Dit zijn in de meeste gevallen de namen van directe nabestaanden zoals partner, kinderen, kleinkinderen, broers en zussen en ouders. Uiteraard kunnen er ook andere namen gekozen worden. Wellicht was de beste vriend of vriendin van de overledene heel speciaal en verdient deze een plek in de advertentie. Soms worden ook de huisdieren genoemd. Om aan te geven dat het om een huisdier gaat wordt er een honden- of kattenpootje achter de naam geplaatst.
Een rouwadvertentie in plaats van rouwkaarten
De tekst van de rouwadvertentie plaatst men in de meeste gevallen ook op de rouwkaarten. Deze kaarten verstuurt u naar familie, vrienden en kennissen. U kunt er voor kiezen om boven de rouwadvertentie een tekst zoals: “In plaats van kaarten” te plaatsen. Nadeel is dat de kans bestaat dat de rouwadvertentie niet iedereen bereikt. Een voordeel is dat het niet zo tijdrovend is als het regelen van rouwkaarten. Het opzoeken van alle adresgegevens van nabestaanden is een tijdrovende klus.
Tip voor de overlijdensadvertentie
Het kan zijn dat u door het verdriet en de drukte iemand vergeet uit te nodigen voor de plechtigheid. Daarom kunt u een zin opnemen in de overlijdensadvertentie om iedereen die geen rouwkaart heeft ontvangen op de hoogte te stellen. Een voorbeeld van een dergelijke zin is: ‘Indien u geen persoonlijke bericht heeft ontvangen, graag deze aankondiging als zodanig beschouwen’.
De Kennisbank
- Afscheidsideeën
- Asbestemmingen
- Begrafenis boeketten
- Begraven, cremeren of doneren
- Catering
- Condoleren
- Dankbetuigingen
- Etiquette
- Euthanasie
- Grafmonumenten
- Hoe lang duurt een begrafenis?
- Na hoeveel dagen begrafenis
- Opbaren
- Repatriëren
- Rituelen
- Rouwadvertentie
- Rouwbezoek
- Rouwgedichten
- Rouwkaarten
- Rouwvervoer
- Sprekers en ritueelbegeleiders
- Thanatopraxie
- Toespraak tijdens de uitvaart
- Uitvaartkisten
- Uitvaartlocaties
- Uitvaartmuziek
- Uitvaartverzekeringen
- Wat draag je op een begrafenis
Waarom Meride?
Onze uitvaartverzorgers doen hun werk vanuit hun passie voor het steunen van mensen in een moeilijke periode. Ze zijn betrouwbaar, integer en geven u precies de zorg die u wenst.
746 beoordelingen
98% beveelt Meride uitvaart aan
★★★★★★★★★★