Repatriëren

Meride Kennisbank

Wanneer iemand in een land overlijdt dat niet zijn geboorteland is, ontstaat de wens of de noodzaak om het lichaam over te brengen naar het land van herkomst. Aan dat overbrengen, repatriëren genoemd, zijn per land heel veel verschillende regels, voorschriften en kosten verbonden.

Artikel verder lezen
Repratiëring

Repatriëren is een volkomen apart onderdeel van de uitvaartverzorging dat specifieke kennis en kunde vereist. Meride heeft alle kennis in huis die voor het repatriëren noodzakelijk is.

  • Vanuit Nederland naar elk land ter wereld
  • Vanuit elk buitenland naar Nederland

Indien gewenst zorgt Meride ook voor een afscheidsbijeenkomst, eventueel bij vertrek op de luchthaven, voor rouwkaarten en advertenties. Meride is uiterst snel in schakelen en kan snel een offerte aan u voorleggen. Indien gewenst kan een uitvaartverzorger snel bij u zijn om alles door te spreken en in gang te zetten. Ook voor repatriëren is Meride 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 085 - 401 81 23 (24/7) of via e-mail info@meride.nl.

Regelgeving bij repatriëren

Naast internationale regels heeft elk land ook nog zijn eigen regels. Sommige landen stellen het verplicht dat het lichaam gebalsemd wordt en niet altijd is het toegestaan dat de kist na aankomst in het geboorteland nog geopend wordt. Verder kan men verplicht stellen dat de formulieren die nodig zijn voor repatriëren, wettig verklaard worden. Dit gebeurd door het consulaat of de ambassade van het land waar de uitvaart gaat plaats vinden. Meride is op de hoogte van deze voorschriften en zorgt dat aan alle benodigde formaliteiten binnen korte tijd is voldaan. Indien het een repatriëring betreft vanuit het buitenland naar Nederland, dan beschouwt Meride dit als onderdeel van de totale uitvaart.

Vervoer bij repatriëren

Afhankelijk van de afstand zal het lichaam per auto of per vliegtuig worden overgebracht. Tot zo’n 1500 kilometer zal er eerder voor een auto gekozen worden. Hoewel een vliegtuig een dergelijke afstand natuurlijk veel sneller aflegt, gaat er veel tijd verloren met meer papierwerk, extra controles en het regelen van een ticket. Niet altijd zijn de vertrektijden gunstig. Op zo’n relatief korte afstand zal het repatriëren per auto sneller zijn.

Voorbereidingen bij repatriëren

Over het algemeen wordt het lichaam gebalsemd, ook wel thanatopraxie genoemd. Balsemen is het lichaam behoeden voor snelle ontbinding door het inbrengen van een conserverende vloeistof. Het verschil tussen balsemen en thanatopraxie is in feite slechts de samenstelling van de conserverende vloeistof, de handelingen zijn hetzelfde. Bij balsemen is er sprake van een hoog gehalte formaline in de vloeistof, waardoor het lichaam voor een heel lange termijn behoed wordt voor ontbinding. Bij thanatopraxie is er slechts sprake van 0,5% formaline en is de conserverende werking bedoeld voor een dag of tien.

Het ligt aan het land van overlijden voor welke behandeling er gekozen wordt. Dat heeft niet alleen te maken met de lokale voorschriften, maar ook met de mogelijkheden en middelen die er in dat land zijn. De meeste vliegtuigmaatschappijen stellen balsemen/thanatopraxie verplicht, op enkele uitzonderingen na. Op basis van geloofsovertuiging kan er soms toestemming verkregen worden van de luchtvaartmaatschappij om het lichaam ongebalsemd te vervoeren.

Uitvaartkist bij repatriëren

Voor het vervoer moet in de houten uitvaartkist een aparte zinken binnenkist geplaatst worden. Niet elke kist is daarvoor geschikt. Meride zal u daarin adviseren. Ook zijn er landen waar het verboden is om na aankomst in het geboorteland de uitvaartkist te openen. Willen de nabestaanden toch de mogelijkheid hebben om hun overledene nog te zien bij het afscheid nemen, dan kan er een uitvaartkist met een venster gekozen worden. Gebeurt het repatriëren per vliegtuig, dan komt er nog een speciale verpakking om de uitvaartkist heen.

Formulieren bij repatriëren

Meride heeft bij het regelen van het overbrengen de volgende formulieren nodig:

  • A- en B-verklaring van de schouwarts (de arts die de dood heeft vastgesteld)
  • kopie van het paspoort van de overledene
  • de naam van het vliegveld waar de overledene aankomt
  • een adres van familie in het land waar begraven gaat worden
  • naam en adres van het uitvaartbedrijf dat de begrafenis of crematie gaat uitvoeren
  • naam en adres van de begraafplaats waar de overleden begraven gaat worden

Formulieren voor het consulaat of de ambassade bij repatriëren:

  • Als het geboorteland dit verplicht stelt, moet men een bewijs overleggen dat de overledene gebalsemd is.
  • een kistdocument (registratieformulier dat Meride voor u regelt)
  • het verlof tot begraven
  •  het bewijs dat de overledene de diverse landsgrenzen mag passeren (lijkenpas of laissez-passer)
  •  een internationale akte van overlijden
  • bewijs van de schouwarts dat er geen sprake is van een besmettelijke ziekte (Medical Statement)
  • het paspoort van de overledene

Bij dubbele nationaliteit zijn beide paspoorten vereist. Bij ontbreken van een paspoort moet men een bewijs kunnen overleggen dat de overledene is geboren in het land waar men wil begraven.

Repatriëren vanuit het buitenland naar Nederland

In de meeste gevallen is er sprake van een volkomen onverwachte situatie, waarbij er heel veel op u als nabestaande af komt. Een dringend advies van Meride is om in geen geval formulieren, contracten en dergelijke van lokale bedrijven te ondertekenen. Neem contact op met Meride via telefoonnummer +31 85 40 18 123 of via e-mail info@meride.nl/ en wij nemen alle zorg uit handen, waarbij wij onze uiterste best zullen doen om het repatriëren geheel naar uw wensen uit te voeren. Het overbrengen naar Nederland wordt door Meride als onderdeel van de gehele uitvaart beschouwd.

Tijdstip van repatriëren

Het is niet mogelijk om aan te geven hoe lang het zal duren voor het lichaam overgebracht wordt. Dat hangt niet alleen van het land af waar het overlijden heeft plaatsgevonden, maar ook of er sprake is van een natuurlijke dood of niet. Bij twijfel zullen de lokale autoriteiten een uitgebreid onderzoek eisen. Een dergelijk onderzoek kan dagen, weken en soms zelfs maanden in beslag nemen.

De rol van nabestaanden bij repatriëren

Hoewel nabestaanden het liefst bij hun overledene in de buurt willen blijven, is dit niet aan te raden. Over het algemeen zal er geen gelegenheid zijn om bij uw dierbare te zijn of deze te bezoeken. Aangeraden wordt om zelf vast terug te keren naar Nederland en daar voorbereidingen te treffen voor de uitvaart.
Daarbij is het heel verstandig om kostbaarheden zoals sieraden en persoonlijke bezittingen mee te nemen. Het paspoort en eventueel vliegticket van de overledene laat u achter.
Er zal overleg zijn over het moment van aankomst. Wellicht wilt u daarbij aanwezig zijn of de gelegenheid hebben om met bepaalde rituelen of ceremonie uw dierbare te verwelkomen. Meride kent ook daarin de mogelijkheden en biedt alle nodige ondersteuning.

Repatriëren, wat Meride voor u kan betekenen

  • Meride regelt alle benodigde formulieren, akten, uittreksels, dossiers, documenten
  • Meride regelt tickets en transfer op de luchthavens
  • Meride regelt de verzorging van de overledene, inclusief de balseming of thanatopraxie
  • Meride regelt het rouwvervoer per vliegtuig of per auto
  • Meride regelt de ontvangst en begeleidt de familie
  • Meride regelt de begrafenis of crematie

Meride is er voor u. Bel 24/7 naar 0031 085 – 4018123 of mail via info@meride.nl

Waarom Meride?

Onze uitvaartverzorgers doen hun werk vanuit hun passie voor het steunen van mensen in een moeilijke periode. Ze zijn betrouwbaar, integer en geven u precies de zorg die u wenst.

Meer over Meride lezen

9,2 Onze klanten waarderen Meride met een 9,2

1043 beoordelingen

★★★★★★★★★★

Brochure - Meride Uitvaartverzorging


    Confidental Infomation