Natuurbegraven

Een natuurbegraafplaats is een deel van een natuurgebied waar mensen begraven worden. De begraafplaatsen zijn sober, zonder hekken, afrasteringen of grafmonumenten, de graven midden in de natuur. Graven zijn gemarkeerd met zwerfkeien, kleine houten bordjes of boomstammetjes. Sommige graven zijn alleen met gps op te sporen. Een laatste rustplaats op een natuurbegraafplaats, betekent voor altijd onderdeel zijn van de natuur.  De uitvaartverzorgers van Meride kunnen u vertellen of er bij u in de buurt natuurbegraafplaatsen zijn.

Natuurbegraafplaats

Een duurzame uitvaart in vertrouwde handen

Bij natuurbegraafplaatsen staat natuurbescherming voorop. Er is altijd een ontwikkel- of verbeterplan om de lokale natuur met alle dieren en planten sterker en diverser te maken. De begraafplaatsen worden gerealiseerd op landbouw-, weidegebied of productiebos. Deze gebieden  ontwikkelen zich vervolgens tot een gevarieerd natuurgebied. Soms wordt een deel van een landgoed een natuurbegraafplaats. Dit komt de natuur en biodiversiteit op het hele landgoed ten goede.

De natuurbegraafplaats blijft een openbaar toegankelijk natuurgebied. Het eeuwigdurende grafrecht beschermt de natuur nu en voor toekomstige generaties. Door natuurbegraafplaatsen wordt Nederland mooier en groener!

Hoe werkt het in de praktijk?

Een natuurgraf mag geen extra belasting voor het milieu vormen. Daarom moet de kist biologisch afbreekbaar en duurzaam geproduceerd zijn. Meride heeft een ruim assortiment duurzame kisten die aan deze eisen voldoen. Een duurzaam alternatief voor een kist is een opbaarplank. Als grafmarkering zijn alleen een liggende houten boomschijf of wat zwerfkeien toegestaan. Er mogen snijbloemen zonder linten op het graf gelegd worden maar geen bloemstukken, kaarsen, knuffels, lijstjes en dergelijke. Op deze manier is het graf onderdeel van de natuur en leidt het niet af van de natuurbeleving.

Elk aspect van de uitvaart verduurzamen? Lees meer

De voordelen van natuurbegraven

 • Behoud en herstel van natuur in Nederland
 • Vooraf reserveren mogelijk
 • Eenmalige kosten
 • Veel mogelijkheden voor persoonlijke invulling
 • Eeuwigdurende grafrust
 • Geen zorgen over onderhoud van het graf
 • Duurzaam door o.a. afbreekbare kist

Betere uitvaart, betere prijs

 • Ten opzichte van Dela, Yarden of Monuta zijn wij tot 40% goedkoper*
 • Uw naturapolis is zelfs 10% meer waard

En goed om te weten: klanten waarderen ons met een 9,2.

Jaja, dat zal wel … (check hoe ‘t zit)

* gebaseerd op informatie op website van Dela, Yarden en Monuta en afhankelijk van het gekozen product/aanbieder

Waar in Nederland?

Op dit moment zijn verspreid over heel Nederland veertien natuurgebieden met de mogelijkheid voor een natuurgraf. Bij sommige van deze begraafplaatsen is het mogelijk een uitvaartdienst te houden. Als een natuurbegraafplaats geen ruimte heeft voor een uitvaartdienst, weet onze uitvaartverzorger waar u in de buurt terecht kunt.

Neem contact op

Ziet u door de bomen het bos niet meer?

 • Wij staan altijd klaar, ook om even een vraag te beantwoorden
 • Jarenlange ervaring
 • Een hoge klanttevrenheidsscore

U kun altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze uitvaartverzorgers inplannen. Dan kunt u zelf ervaren of het 'klikt' en natuurlijk al uw vragen stellen.

Kennismaking plannen

Kennismaking plannen
Confidental Infomation