Praatstenen

Praatstenen: Schud, rol en vertel… Meride weet hoe belangrijk het kan zijn om na een goed georganiseerde uitvaart met een mooi afscheid ook nazorg te bieden. De Praatstenen kunnen op een speelse wijze helpen bij het verwerkingsproces van een verlies. Simpelweg met dobbelstenen gooien, en het gesprek over afscheid en/of verlies kan beginnen. Dat is het idee achter het spel ‘Praatstenen’ dat door Bureau MORBidee ontwikkeld is.

Artikel verder lezen
Praatstenen

Dobbelstenen

‘Praatstenen’ telt vier dobbelstenen met 24 afbeeldingen die verbonden kunnen worden met afscheid nemen, een verlieservaring of andere thema’s rondom het levenseinde. Zo zijn er afbeeldingen van medicijnen, een rolstoel en een ziekenhuisbed, maar ook van een engel, een hartje en een vraagteken.

Verhalen

De speelse vorm waarin mensen worden uitgenodigd verhalen over deze onderwerpen te vertellen, zorgen voor een lichtheid in een veelal als ‘zwaar’ gezien onderwerp.De kracht van de Praatstenen zit in de vorm: door associatie worden verhalen omhoog gehaald. Een directe vraag werkt niet voor iedereen, de associatieve wijze geeft ruimte en werkt juist daardoor uitnodigend.

Handzaam

De ‘Praatstenen’ zijn handzaam, eenvoudig op elke plek in te zetten, verfrissend, speels en laagdrempelig; iedereen heeft immers wel eens een dobbelspel gedaan. Het leent zich voor huiselijke familiekringen, maar even goed voor gebruik in hospices en verpleeg- of verzorgingshuizen, al dan niet onder begeleiding van verpleegkundigen, geestelijk verzorgers of activiteitenbegeleiders.

“Vertel eens een verhaal. Een verhaal over de dingen die écht van betekenis zijn. Over de dingen die soms best lastig te vertellen zijn. Dingen die raken en ontroeren, dingen die mensen verbinden. Dingen die jou en mij verbinden. Want we hebben allemaal dat verhaal. Verhalen over afscheid en verlies. Over de dood en het leven.”

Voor wie?

De Praatstenen zijn inzetbaar:

  • in rouwtherapie
  • in tafelgesprekken
  • als intervisieinstrument
  • voor coachingsdoeleinden
  • in het onderwijs
  • in de zorg (palliatieve zorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, etc.)
  • thuis

Praatstenen: voor gesprekken over afscheid en verlies

De praatstenen zijn een idee van: Bureau MORBidee en ze zijn verkrijgbaar via: Games that matter

Confidental Infomation