Kinderen bij een afscheid, hoe doe je dat?

Het overlijden van iemand waar je van houdt heeft grote impact, ook op kinderen. Er komen vragen en er is verdriet. Niet alleen het eigen verdriet, maar ook het verdriet van anderen maakt onwisbare indruk. Toch hebben kinderen de veerkracht om zomaar, van het ene op het andere moment, weer helemaal op te gaan in hun spel en vrolijk met vriendjes en vriendinnetjes te rollebollen.

Artikel verder lezen
Kinderen bij een afscheid, hoe doe je dat?

Kinderen en een afscheid

Meride Uitvaartzorg heeft oog en hart voor kinderen bij een uitvaart en is overtuigd van het belang om hen erbij te betrekken en hen de plek te geven die ze verdienen, die ze nodig hebben, juist bij een afscheid.

Kinderen stellen vragen, heel direct en soms confronterend. Het is de kunst om deze vragen open te beantwoorden, rekening houdend met de leeftijd van het kind. Hele jonge kinderen kunnen ‘dood’ maar moeilijk bevatten. Dood is voor altijd en is niet hetzelfde als slapen. Immers, op slapen volgt wakker worden, en dood blijft dood.

‘Als je het eng vindt, hoeft het niet hoor…’ Een vaak gehoorde uitspraak van een volwassene tegen een kind dat op punt staat om een rouwkamer binnen te gaan. Zo jammer! Het kind staat hierdoor bij voorbaat al schrap en is direct zijn natuurlijke onbevangenheid kwijt. Samen rustig naar de overledene gaan, door eigen houding laten zien dat er niets is om bang voor te zijn, dat is de enige goede benadering die het kind steun en houvast geeft.

Bereid kinderen voor

Als er tijd is om een kind voor te bereiden op het afscheid van een lief persoon, zijn er hele mooie boekjes te koop of te leen in een bibliotheek.
Ook als ziek zijn en overlijden (nog) niet speelt in de directe omgeving van het kind, is het zinvol om van tijd tot tijd een dergelijk boekje voor te lezen en er samen over te praten. Dood hoort immers bij het leven en mocht het onverwachts gebeuren in het gezin of in de omgeving van het kind, dan is er al een basis voor goed begrip en goede verwerking.

In geval van een sterke band

Wanneer er iemand overlijdt waar kinderen een sterke band mee hebben, dan is het dus heel belangrijk om hen van het begin af aan erbij te betrekken. Daar zijn heel veel mogelijkheden voor:

  • Een tekening of een gedeelte ervan kan gebruikt worden op de rouwkaart
  • Ook speciale woordjes of gezegdes kunnen gebruikt worden
  • Er kunnen tekeningen gemaakt worden om de uitvaartkist te versieren
  • Als de uitvaartkist van onbehandeld hout is gemaakt, kan deze goed beschilderd worden
  • Kinderen kunnen zelf muziek uitkiezen en eventueel zelf iets ten gehore brengen, hetzij instrumentaal of vocaal
  • Kinderen kunnen in voorjaar en zomer bloemen plukken en een boeketje maken
  • Ze kunnen natuurlijk ook een of enkele bloemen kopen
  • Kinderen kunnen een tekstje maken of een gedichtje kiezen en dit voorlezen
  • Ze kunnen een knuffel of speeltje aan de overledene meegeven in de kist
  • Bij de uitvaart kunnen zij een foto meedragen en deze neerzetten
  • Ze kunnen een kaars aansteken of een waxinelichtje
  • Wordt er een levensloop voorgelezen, print deze van tevoren uit en laat kinderen ze oprollen, een strikje erom heen doen en na afloop van de plechtigheid uitdelen
  • Ook een gedenkplaatje of bedanktekstje kan uitgedeeld worden

Kortom, er zijn legio mogelijkheden om kinderen een taak te geven en daarmee het gevoel dat ze erbij horen en belangrijk zijn. De Meride uitvaartverzorger is er niet alleen voor de volwassenen, maar ook voor de betrokken kinderen.

Confidental Infomation