Uitvaart in coronatijd

Wat mag wel en wat niet? Op dit gebied hebben we goed nieuws. De uitvaartsector blijft vrijgesteld van gebruik coronatoegangsbewijs, verplichte registratie, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen.

Laatste update: 05 oktober 2021, 11:55 uur

Meride Uitvaartverzorging - hoe we omgaan met de Corona virus maatregelen

Cremeren of begraven volgens de regels

Bekijk precies wat er in uw situatie op dit moment mag. Klik op de knop voor meer informatie over uw type uitvaart. Of lees verderop op deze pagina de algemene regels die gelden vanaf zaterdag 25 september 2021.

Crematie conform RIVM richtlijn

Begrafenis conform RIVM richtlijn

 

Tijdens de persconferentie van 14 september heeft het kabinet belangrijke wijzigingen bekend gemaakt. De samenleving kan vanaf 25 september weer een verdere stap in de goede richting maken.

Grotere uitvaarten weer mogelijk

De anderhalve meter maatregel is niet meer de voorgeschreven norm, maar nog wel een advies. Vanaf 25 september mogen wij dus weer, zonder rekening te houden met 1,5 meter in crematoria en uitvaartcentra werken. Specifiek voor de uitvaartbranche geldt dat er géén beperkingen meer gelden! Maar we informeren altijd bij de desbetreffende locatie wat de regels zijn, dit kan per locatie verschillen! Als het niet past, zoeken we samen waar het wél past.

Bel ons gerust met al uw vragen. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar.
085 - 401 81 23

Condoleren: koffiekamers crematoria open

Koffiekamers in de crematoria en uitvaartcentra zijn per 25 September 2021 zonder restricties open. Aanwezigen hoeven geen coronatoegangsbewijs te hebben in uitvaartcentra met een horecafunctie. De uitvaartsector blijft dan ook vrijgesteld van gebruik coronatoegangsbewijs , verplichte registratie, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen.

Condoleance in reguliere horeca

Kiest u om een condoleance bijeenkomst in de binnenruimte bij een regulier horeca bedrijf te houden, dan kan per 25 September 2021 mogelijk aan de bezoekers gevraagd worden een coronatoegangsbewijs te overleggen.

Condoleren: (handen schudden)

Handen schudden wordt nog steeds afgeraden, als u om uw naasten en/of uzelf geeft. Hoe condoleren wel kan? Leg uw hand op uw eigen hart. Of vouw uw handen voor uw borst. Als u wilt, vertelt uw uitvaartverzorger dit ook duidelijk aan bezoekers.

Mondkapjes

De mondkapjes plicht in de binnenruimte is vervallen. Het al dan niet dragen van een mondkapje is daarmee een persoonlijke keuze geworden.

Geen uitvaart/bezoek bij gezondheidsklachten

Hoest u, bent u kortademig, verkouden of hebt u koorts? Blijf dan weg nog steeds weg van een uitvaart, condoleance of ander contactmoment.

Uitvaart bespreken bij u thuis

Een uitvaart bespreken is heel emotioneel, lastig en persoonlijk. Daarbij kunt u persoonlijke steun vast goed gebruiken. Daarom komen we ook in deze tijd hiervoor graag bij u thuis, als u dat prijs stelt.
Hebt u corona, of vermoedt u dit? Of geldt dit voor andere nabestaanden die bij het gesprek zijn? Dan spreken we u graag veilig per telefoon of videobelverbinding

Kennismaken & wensen bespreken

Wilt u zich via een gesprek alvast voorbereiden op een overlijden van een dierbare? Of kennismaken met ons? De keuze is aan u hoe u dat het liefst wilt. We kunnen langskomen bij u thuis of (video)bellen. Vraag in ieder geval met een gerust hart om zo’n gesprek.

Thuis opbaren mag

Op bed of in een uitvaartkist uw dierbare opbaren? Het mag thuis weer. Ook de laatste verzorging mag bij u thuis, als uw dierbare niet aan corona overleed.
Overleed uw dierbare door corona? Dan wil de overheid dat we de laatste verzorging op een andere plek doen. Daarna komen we terug om de overledene thuis op te baren. Want thuis opbaren kan gelukkig gewoon zonder besmettingsrisico, zelfs met de kist open.

(Mogelijk) overlijden door corona

Is uw dierbare (vermoedelijk) overleden door het coronavirus? Meld dit dan alstublieft aan de telefoon als u het overlijden doorgeeft. Bent u, of zijn andere nabestaanden, niet besmet of in quarantaine? Dan komen we gewoon bij u thuis de uitvaart bespreken, tenzij u dat zelf natuurlijk niet wilt.

Verwacht Meride meer versoepeling van de regels?

Ja. Het gaat weer wat beter in Nederland met het aantal coronabesmettingen. Zodra er nieuwe versoepelingen zijn, vindt u ze hier.

Meer vragen?

Staat uw vraag er niet bij? Mail ons of bel 085 - 401 81 23 (24/7) (24/7). Wij staan voor u klaar!

Crematie conform RIVM richtlijn

Begrafenis conform RIVM richtlijn

Confidental Infomation