Uitvaart en Coronavirus

Binnen de beperkingen organiseren wij dagelijks uitvaarten. Hierbij kijken we altijd met elkaar hoe we bepaalde wensen zo vormgeven dat ze wél kunnen. Hieronder kunt u lezen wat dat in de praktijk exact inhoud.

Laatste update: 28 juli 2020 om 12:15

duiven geven de uitvaart een speciaal tintje

Wat is er nu mogelijk?

Wilt u vooral weten wat er vanaf 1 juli wél mogelijk is? We bieden specifieke “pakketten” toegesneden op de huidige situatie:

Crematie conform RIVM richtlijn

Begrafenis conform RIVM richtlijn

 

Hieronder vindt u een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen die gelden voor het organiseren van een uitvaart vanaf 1 juli 2020. Gelukkig is er weer heel veel mogelijk!

Bel ons gerust met al uw vragen. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar.

085 - 401 81 23

Bespreking van de uitvaart bij u thuis

De bespreking van de uitvaart met onze uitvaartverzorger kan in principe bij u thuis plaatsvinden. Het gaat tenslotte om belangrijke, en soms lastige, beslissingen waar we u graag persoonlijk bij ondersteunen. Slechts in gevallen waar sprake is van (vermoedelijke) besmetting van nabestaanden wordt de uitvaart telefonisch of via videocall met u besproken.

Voorbespreking van uitvaartwensen / kennismaking

Ook indien het overlijden nog niet heeft plaatsgevonden, maar u ter voorbereiding alvast met ons een gesprek bij u thuis wilt plannen om de mogelijkheden te bespreken, dan gelden dezelfde voorwaarden als hierboven. Bij voorkeur bespreken we dergelijke belangrijke zaken bij u thuis. Vraag hier gerust een voorbespreking met één van onze uitvaartverzorgers aan.

Tot 100 personen mag

Voor afscheidsplechtigheden geldt per 1 Juli de richtlijn van maximaal 100 personen, mits de 1,5 meter regel gewaarborgd kan worden op de uitvaart locatie. In de praktijk betekent dit dat het maximaal aantal aanwezigen afhankelijk is van de locatie. Echter op vrijwel al onze locaties kunt u met minimaal 50 personen terecht. Aarzel niet om ons te bellen indien u wilt weten wat het huidig maximum is op een specifieke locatie.

Thuisopbaring mag weer

Indien er geen sprake is van overlijden door Corona is het voor ons weer toegestaan om een thuisopbaring op bed of in de uitvaartkist te verzorgen. Het is voor ons nog niet toegestaan om nabestaanden te betrekken bij de laatste verzorging. Ook hier overleggen we met elkaar wat wel kan. Vaak kunt u wel vanuit bijvoorbeeld de deuropening er bij de laatste verzorging bij zijn.
Als een overlijden wel door Corona veroorzaakt is zal de laatste verzorging op een andere locatie moeten plaatsvinden. Daarna komen we terug om de thuisopbaring in de uitvaartkist in te richten.

Inspiratie voor de uitvaart

In tijden als deze is het belangrijk om te weten dat met wat creativiteit het toch mogelijk is om een mooi afscheid te organiseren. Wilt u bijvoorbeeld graag meer dan 30 personen betrekken bij het afscheid, denk dan bijvoorbeeld aan een “drive thru” afscheid. Aarzel niet om uw uitvaartverzorger te vragen wat er vooral wél mogelijk is om samen een mooi en passend afscheid te maken.

drive thru uitvaart
Foto: Arie Storm Fotografie

Hoe zit het met rouwbezoek & condoleance?

Rouwbezoeken zijn veelal alleen mogelijk in besloten kring. Sommige uitvaartcentra hanteren een strikte richtlijn van maximaal 6 personen tegelijk in dezelfde ruimte. Onze uitvaartverzorgers vertellen u wat de regels bij het uitvaartcentrum van uw keuze zijn.

Koffiekamers in crematoria weer open

Per 1 Juni zijn de koffiekamers in de crematoria weer open gegaan, uiteraard inachtneming met de 1,5 m maatregelen. Wel geldt in sommige koffiekamers dat het assortiment nog enigszins beperkt is t.o.v. de normale situatie.

Handen schudden bij het condoleren

Het schudden van handen dient te worden afgeraden. Op die manier moet de verspreiding van het Corona-virus worden afgeremd. Hoe condoleer je de nabestaanden dan wel? Een alternatief voor het schudden van handen is de eigen hand op het hart te leggen of de handen ineen te vouwen voor de borst. Houdt U sowieso gepaste afstand van minimaal 1,5 meter. Onze uitvaartverzorger zal dit verzoek als u dat wilt ook expliciet onder de aandacht van de bezoekers brengen.

Bezoek uitvaart met gezondheidsklachten

Indien er voortekenen (hoesten, kortademigheid, verkoudheid of koorts) zijn dat iemand wellicht besmet is dan wordt het bezoek van een uitvaart afgeraden.

(Vermoedelijk) overlijden door corona-virus

Indien uw dierbare (vermoedelijk) is overleden door het Corona-virus dan moet u dit melden tijdens het telefonisch doorgeven van de overlijdensmelding. Wanneer de nabestaanden niet besmet zijn of in quarantaine geplaatst, dan kan de voorbespreking van de uitvaart op de gebruikelijke wijze plaatsvinden. Anders zoeken we naar een andere oplossing en komt het ook goed. Vanuit het oogpunt van het besmettingsrisico is er geen bezwaar om de overledene thuis op te baren, zelfs met de kist open.

Verwacht Meride nog aanpassing van de maatregelen?

Eén maatregel weten we nu al: per 1 juli mogen we (weer) afscheidsplechtigheden tot 100 personen organiseren (tot die tijd is het nog beperkt op maximaal 30 personen).
Gezien de huidige ontwikkelingen is het inderdaad denkbaar dat in de komende weken kleine aanpassingen van de maatregelen afgekondigd zullen worden. Op deze pagina houden we u op de hoogte.

Overige vragen?

Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan een email naar onze Klantenservice of bel gerust 085 - 401 81 23 (24/7). Daar zijn wij voor!

Crematie conform RIVM richtlijn

Begrafenis conform RIVM richtlijn