Uitvaart in coronatijd: dit mag er

Een dierbare verliezen is al moeilijk genoeg. En dan zit u in deze tijd ook nog met coronaregels. Wat mag wel en wat niet? Op dit gebied hebben we goed nieuws; er mag weer veel. De details leest u hieronder.

Laatst ge-update op: 25 juni 2021, 13:55 uur

Meride Uitvaartverzorging - hoe we omgaan met de Corona virus maatregelen

Cremeren of begraven volgens de regels

Bekijk precies wat er in uw situatie op dit moment mag. Klik op de knop voor meer informatie over uw type uitvaart. Of lees verderop op deze pagina de algemene regels die gelden vanaf zaterdag 26 juni 2021.

Crematie conform RIVM richtlijn

Begrafenis conform RIVM richtlijn

 

Gelukkig is er weer heel veel mogelijk! Met ingang van zaterdag 26 juni vervallen de meeste coronamaatregelen. De algemene basisregels blijven nog steeds wel van kracht en voor alle duidelijkheid, dit zijn ze: -Houd 1,5 meter afstand tot elkaar; -Was of desinfecteer handen; -Nies of hoest in de elleboog; -Blijf thuis bij klachten

Tot 100 personen mag

Een afscheid mag u sinds april 2021 houden met maximaal 100 personen. De enige spelregel? Dat iedereen 1,5 meter afstand houdt (behalve als u al in één huis woont). Bel ons het gewenste aantal gasten door en uw gewenste plek. Dan kijken wij of het daar binnen de regels past. Kosteloos en vrijblijvend. Als het niet past, zoeken we samen waar het wél past.

Bel ons gerust met al uw vragen. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar.

085 - 401 81 23

Afscheid nemen & rouwbezoek mag ‘een beetje’

In besloten kring mag rouwbezoek thuis; hou hierbij rekening met het maximum van 4 bezoekers per dag. In uitvaartcentra mogen soms tot 6 personen tegelijk in dezelfde ruimte. Welk uitvaartcentrum hebt u op het oog? Wij praten u vrijblijvend bij over de regels daar.

Condoleren: koffiekamers crematoria open

Koffiedrinken mag sinds juni 2021 weer in de crematoria, op 1,5 meter afstand. Sommige koffiekamers hebben nog wel beperkt aanbod eten en drinken. Geef ons uw wensen en voorkeurcrematorium door; dan zoeken wij uit wat kan in uw situatie.

Condoleren: horeca open

Condoleren in restaurants mag weer, inclusief serveren van hapjes en drankjes. Per 26 juni geldt er geen maximum meer.  Het maximum hangt dan alleen nog van de grootte van de zaal af, als dat met de 1,5-meterregel past. Ook alle andere coronaregels voor de horeca gelden bij een uitvaart

Condoleren: (geen) handen schudden

Overal geldt nog steeds dat we 1,5 meter afstand moeten bewaren. Handen schudden kan dus niet, als u om uw naasten en/of uzelf geeft. Hoe condoleren wel kan? Leg uw hand op uw eigen hart. Of vouw uw handen voor uw borst. Als u wilt, vertelt uw uitvaartverzorger dit ook duidelijk aan bezoekers.

Draag mondkapjes

Hoewel formeel per 26 juni de mondkapjes plicht in de binnenruimte is vervallen, adviseren in de praktijk nog veel crematoria en uitvaartcentra het dragen van een mondkapje als u naar binnenloopt of binnen van plek verandert (denk aan toiletbezoek of naar een bekende gaan).

Geen uitvaart/bezoek bij gezondheidsklachten

Hoest u, bent u kortademig, verkouden of hebt u koorts? Blijf dan weg van een uitvaart, condoleren of ander contactmoment.

Uitvaart bespreken bij u thuis

Een uitvaart bespreken is heel emotioneel, lastig en persoonlijk. Daarbij kunt u persoonlijke steun vast goed gebruiken. Daarom komen we ook in deze tijd hiervoor graag bij u thuis, als u dat prijs stelt. Naast onze uitvaartverzorger mogen er maximaal 3 andere mensen van buiten uw huishouden bij zijn.

Hebt u corona, of vermoedt u dit? Of geldt dit voor andere nabestaanden die bij het gesprek zijn? Dan spreken we u graag veilig per telefoon of videobelverbinding

Kennismaken & wensen bespreken

Wilt u zich via een gesprek alvast voorbereiden op een overlijden van een dierbare? Of kennismaken met ons? Om het veilig te houden (video)bellen we dan het liefst. Kan dat niet? Dan kijken we wat wel mogelijk is. Vraag in ieder geval met een gerust hart om zo’n gesprek.

Thuis opbaren mag

Op bed of in een uitvaartkist uw dierbare opbaren? Het mag thuis weer. Ook de laatste verzorging mag bij u thuis, als uw dierbare niet aan corona overleed. Volgens de laatste coronaregels mag u hier helaas (nog) niet bij zijn. Wilt u dit toch meemaken? Overleg dan of u er bijvoorbeeld vanuit de deuropening bij mag zijn.

Overleed uw dierbare door corona? Dan wil de overheid dat we de laatste verzorging op een andere plek doen. Daarna komen we terug om de overledene thuis op te baren. Want thuis opbaren kan gelukkig gewoon zonder besmettingsrisico, zelfs met de kist open.

Registratieplicht

Hoewel per 26 Juni de registratieplicht van bezoekers bij een uitvaart vervalt, is de verwachting dat sommige creamtoria en uitvaartcentra zullen blijven werken met een aanmelding vooraf en vaste zitplaats.

Inspiratie voor de uitvaart

Vindt u een uitvaart houden binnen de regels moeilijk? Bijvoorbeeld omdat er meer belangstellenden zijn dan is toegestaan? Uw uitvaartverzorger heeft volop tips om ook dan te zorgen voor een liefdevol, warm en mooi afscheid. Vraag ernaar of doe hieronder alvast ideeën op:

  • Zwaai de overledene met de buurt uit. Dit ritueel duurt tot de rouwauto uit zicht is.
  • Zet de ontvangen condoleancekaarten om de kist. Zo zijn afwezigen er toch een beetje bij.
  • Nodig mensen uit de dienst online mee te kijken.
  • Hou een drive through: dan staat u met de kist buiten en rijdt iedereen langs voor een laatste afscheid en een persoonlijk woord.

Kunt u zelf niet aanwezig zijn?

  • Steek een kaarsje aan. Zo voelt u zich toch verbonden via een eigen ritueel.
  • Stuur de nabestaanden een kaart met mooie herinneringen aan de overledene.

(Mogelijk) overlijden door corona

Is uw dierbare (vermoedelijk) overleden door het coronavirus? Meld dit dan alstublieft aan de telefoon als u het overlijden doorgeeft. Bent u, of zijn andere nabestaanden, niet besmet of in quarantaine? Dan komen we gewoon bij u thuis de uitvaart bespreken, tenzij u dat zelf natuurlijk niet wilt.

Verwacht Meride meer versoepeling van de regels?

Ja. Het gaat weer wat beter in Nederland met het aantal coronabesmettingen. Zodra er nieuwe maatregelen zijn, vindt u ze hier.

Meer vragen?

Staat uw vraag er niet bij? Mail ons of bel 085 - 401 81 23 (24/7) (24/7). Wij staan voor u klaar!

Crematie conform RIVM richtlijn

Begrafenis conform RIVM richtlijn

Confidental Infomation