Uitvaart en Coronavirus

Binnen de beperkingen organiseren wij dagelijks uitvaarten. Hierbij kijken we altijd met elkaar hoe we bepaalde wensen zo vormgeven dat ze wél kunnen. Hieronder kunt u lezen wat dat in de praktijk exact inhoud.

Laatst ge-update op: 14 april 2021, 09:05 uur

Meride Uitvaartverzorging - hoe we omgaan met de Corona virus maatregelen

Wat is er nu mogelijk?

Wilt u vooral weten wat er nu wél mogelijk is? We bieden specifieke “pakketten” toegesneden op de huidige situatie:

Crematie conform RIVM richtlijn

Begrafenis conform RIVM richtlijn

 

Hieronder vindt u een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen die gelden voor het organiseren van een uitvaart vanaf donderdag 21 januari 2021. Gelukkig is er heel veel wel mogelijk!

Bel ons gerust met al uw vragen. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar.

085 - 401 81 23

Avondklok

Voor onze dienstverlening en uw beleving op de dag van de uitvaart verwachten we hier weinig van te merken. Dit omdat vrijwel alle afscheidsplechtigheden overdag plaatsvinden.
Voor uitvaarten mogen wij ´s avonds onderweg zijn. Uiteraard zullen we dit in goed overleg daar waar mogelijk beperken.

Nabestaanden en belangstellenden bij een condoleance mogen na 22.00 uur niet meer over straat. Een condoleance wordt niet gezien als een uitvaartplechtigheid en valt dus niet onder de uitzondering op de avondklok. Ook wie in de avonduren een bezoek wil brengen aan een 24-uursrouwkamer moet rekening houden met de avondklok. Een dergelijk bezoek valt niet onder de uitzonderingen op de avondklok en de verplaatsingen zullen dus voor 22.00 en na 04.30 uur moeten plaatsvinden.

Tot 50 personen mag

Voor afscheidsplechtigheden geldt per 25 januari 2021 de richtlijn van maximaal 50 personen, mits de 1,5 meter regel gewaarborgd kan worden op de uitvaart locatie. Met ingang van 25 januari worden kinderen tot en met 12 jaar WEL meegeteld. In de praktijk betekent dit dat het maximaal aantal aanwezigen afhankelijk is van de locatie. Aarzel niet om ons te bellen indien u wilt weten wat het huidig maximum is op een specifieke locatie.

Bespreking van de uitvaart bij u thuis

De bespreking van de uitvaart met onze uitvaartverzorger kan in principe bij u thuis plaatsvinden. Het gaat tenslotte om belangrijke, en soms lastige, beslissingen waar we u graag persoonlijk bij ondersteunen. Slechts in gevallen waar sprake is van (vermoedelijke) besmetting van nabestaanden wordt de uitvaart telefonisch of via videocall met u besproken.

Voorbespreking van uitvaartwensen / kennismaking

Indien het overlijden nog niet heeft plaatsgevonden, maar u ter voorbereiding alvast met ons een gesprek bij u wilt plannen om de mogelijkheden te bespreken, dan doen we dit deze dagen bij voorkeur telefonisch of per videocall. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan zullen we natuurlijk hier altijd een mouw aan proberen te passen. Vraag hier gerust een voorbespreking met één van onze uitvaartverzorgers aan.

Thuisopbaring mag

Indien er geen sprake is van overlijden door Corona is het voor ons weer toegestaan om een thuisopbaring op bed of in de uitvaartkist te verzorgen. Het is voor ons nog niet toegestaan om nabestaanden te betrekken bij de laatste verzorging. Ook hier overleggen we met elkaar wat wel kan. Vaak kunt u wel vanuit bijvoorbeeld de deuropening er bij de laatste verzorging bij zijn.
Als een overlijden wel door Corona veroorzaakt is zal de laatste verzorging op een andere locatie moeten plaatsvinden. Daarna komen we terug om de thuisopbaring in de uitvaartkist in te richten.
Afscheid nemen van de overledene in de thuissituatie kan – in verband met het maximumaantal personen dat thuis ontvangen mag worden – alleen door de bewoners van dat huis, plus één ander persoon per dag.

Inspiratie voor de uitvaart

In tijden als deze is het belangrijk om te weten dat met wat creativiteit het toch mogelijk is om een mooi afscheid te organiseren. Aarzel niet om uw uitvaartverzorger te vragen wat er vooral wél mogelijk is om samen een mooi en passend afscheid te maken. Een paar van onze ideeen en tips zijn:

  • U kunt de overledene samen met de buurt uitzwaaien. Dit ritueel duurt tot de rouwauto uit het zicht is verdwenen.
  • De vooraf per post ontvangen condoleancekaarten kunt u rond de uitvaartkist zetten. Zo zijn de eventueel afwezigen er toch een beetje bij.
  • Nu er minder mensen bij een uitvaart aanwezig kunnen/mogen zijn, is online de dienst meekijken een mooie manier om er zelf toch bij te zijn.
  • Kun je zelf niet bij een uitvaart aanwezig zijn? Steek dan een kaarsje aan. Zo ben je er toch bij en maak je een klein ritueel voor jezelf.
  • U kunt de nabestaanden een lief kaartje toesturen met mooie herinneringen die u aan de overledene heeft.
  • Willen meerdere gasten liever meer afstand houden, dan is een Drive thru moment organiseren wellicht een optie.

drive thru uitvaart
Foto: Arie Storm Fotografie

Hoe zit het met rouwbezoek & condoleance?

Rouwbezoeken zijn veelal alleen mogelijk in besloten kring. Sommige uitvaartcentra hanteren een strikte richtlijn van maximaal 6 personen tegelijk in dezelfde ruimte. Onze uitvaartverzorgers vertellen u wat de regels bij het uitvaartcentrum van uw keuze zijn.

Condoleances en rouwbezoeken vallen niet onder de uitzonderingen op de avondklok en de verplaatsingen zullen dus voor 21.00 en na 04.30 uur moeten plaatsvinden.

Koffiekamers in crematoria weer open

Per 1 Juni zijn de koffiekamers in de crematoria weer open gegaan, uiteraard inachtneming met de 1,5 m maatregelen. Wel geldt in sommige koffiekamers dat het assortiment nog enigszins beperkt is t.o.v. de normale situatie.

Handen schudden bij het condoleren

Het schudden van handen dient te worden afgeraden. Op die manier moet de verspreiding van het Corona-virus worden afgeremd. Hoe condoleer je de nabestaanden dan wel? Een alternatief voor het schudden van handen is de eigen hand op het hart te leggen of de handen ineen te vouwen voor de borst. Houdt U sowieso gepaste afstand van minimaal 1,5 meter. Onze uitvaartverzorger zal dit verzoek als u dat wilt ook expliciet onder de aandacht van de bezoekers brengen.

Gebruik mondkapjes

In alle crematoria / uitvaartcentra wordt nu dringend geadviseerd mondkapjes te gebruiken bij het naar binnen gaan en bij overige verplaatsingen binnen. Op de zitplaatsen is het toegestaan de mondkapjes af te zetten.

Bezoek uitvaart met gezondheidsklachten

Indien er voortekenen (hoesten, kortademigheid, verkoudheid of koorts) zijn dat iemand wellicht besmet is dan wordt het bezoek van een uitvaart afgeraden.

(Vermoedelijk) overlijden door corona-virus

Indien uw dierbare (vermoedelijk) is overleden door het Corona-virus dan moet u dit melden tijdens het telefonisch doorgeven van de overlijdensmelding. Wanneer de nabestaanden niet besmet zijn of in quarantaine geplaatst, dan kan de voorbespreking van de uitvaart op de gebruikelijke wijze plaatsvinden. Anders zoeken we naar een andere oplossing en komt het ook goed. Vanuit het oogpunt van het besmettingsrisico is er geen bezwaar om de overledene thuis op te baren, zelfs met de kist open.

Verwacht Meride nog aanpassing van de maatregelen?

Per 25 januari 2021 mogen we afscheidsplechtigheden tot 50 personen organiseren mits de 1,5 meter maatregel toegepast kan worden. Soms passen er minder mensen in een ruimte. Samen bekijken we welke ruimte in de regio het beste geschikt is voor de uitvaart.
Gezien de huidige ontwikkelingen is het inderdaad denkbaar dat in de komende weken kleine aanpassingen van de maatregelen afgekondigd zullen worden. Op deze pagina houden we u op de hoogte.

Overige vragen?

Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan een email naar onze Klantenservice of bel gerust 085 - 401 81 23 (24/7). Daar zijn wij voor!

Crematie conform RIVM richtlijn

Begrafenis conform RIVM richtlijn

Confidental Infomation