Uitvaart in coronatijd

Wat mag wel en wat niet? De uitvaartsector is vrijgesteld van gebruik coronatoegangsbewijs, verplichte registratie, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen.

Laatste update: 24 januari 2022, 08:55 uur

Meride Uitvaartverzorging - hoe we omgaan met de Corona virus maatregelen

Cremeren of begraven volgens de regels

Bekijk precies wat er in uw situatie op dit moment mag. Klik op de knop voor meer informatie over uw type uitvaart. Of lees verderop op deze pagina de algemene regels die gelden vanaf vrijdag 14 januari 2022.

Crematie conform RIVM richtlijn

Begrafenis conform RIVM richtlijn

 

Coronaregels bij uitvaartplechtigheid en condoleance

Voor een uitvaart geldt geen maximum aantal bezoekers. Een uitvaart kan overdag en ’s avonds plaatsvinden. Volg ook tijdens een uitvaart de basisregels tegen de verspreiding van het coronavirus.

Dus was uw handen goed en vaak, houd 1,5 meter afstand en schud geen handen. Blijf thuis bij klachten en zorg voor voldoende frisse lucht. Ook als u al gevaccineerd bent.

Geen QR code check

Coronatoegangsbewijzen zijn niet verplicht voor uitvaartcentra met een horecafunctie. Of andere locaties waar een uitvaart plaatsvindt.
Wel moet u een mondkapje dragen op plaatsen waar geen coronatoegangsbewijs wordt gevraagd.

Als de condoleance plaatsvindt in een horecalocatie die geen uitvaartlocatie is, dan gelden de coronaregels voor de horeca.

We informeren altijd bij de desbetreffende locatie wat de regels zijn, dit kan per locatie verschillen. Als het niet past, zoeken we samen waar het wél past.

Bel ons gerust met al uw vragen. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar.
085 - 401 81 23

Condoleren: koffiekamers crematoria open

Koffiekamers in de crematoria en uitvaartcentra zijn per 25 September 2021 zonder restricties open. Aanwezigen hoeven geen coronatoegangsbewijs te hebben in uitvaartcentra met een horecafunctie. De uitvaartsector blijft dan ook vrijgesteld van gebruik coronatoegangsbewijs , verplichte registratie, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen.

Condoleance in reguliere horeca

Kiest u om een condoleance bijeenkomst in de binnenruimte bij een regulier horeca bedrijf te houden, dan wordt per 25 September 2021 mogelijk aan de bezoekers gevraagd worden een coronatoegangsbewijs te overleggen.

Condoleren: (handen schudden)

Handen schudden wordt nog steeds afgeraden, als u om uw naasten en/of uzelf geeft. Hoe condoleren wel kan? Leg uw hand op uw eigen hart. Of vouw uw handen voor uw borst. Als u wilt, vertelt uw uitvaartverzorger dit ook duidelijk aan bezoekers.

Mondkapjes

De mondkapjes plicht in de binnenruimte is vervallen. Het al dan niet dragen van een mondkapje is daarmee een persoonlijke keuze geworden. Wel geven veel crematoria per 6 november 2021 het dringend advies om bij verplaatsingen in de binnenruimte weer een modkapje te dragen.

Geen uitvaart/bezoek bij gezondheidsklachten

Hoest u, bent u kortademig, verkouden of hebt u koorts? Blijf dan weg nog steeds weg van een uitvaart, condoleance of ander contactmoment.

Uitvaart bespreken bij u thuis

Een uitvaart bespreken is heel emotioneel, lastig en persoonlijk. Daarbij kunt u persoonlijke steun vast goed gebruiken. Daarom komen we ook in deze tijd hiervoor graag bij u thuis, als u dat prijs stelt.
Hebt u corona, of vermoedt u dit? Of geldt dit voor andere nabestaanden die bij het gesprek zijn? Dan spreken we u graag veilig per telefoon of videobelverbinding

Kennismaken & wensen bespreken

Wilt u zich via een gesprek alvast voorbereiden op een overlijden van een dierbare? Of kennismaken met ons? De keuze is aan u hoe u dat het liefst wilt. We kunnen langskomen bij u thuis of (video)bellen. Vraag in ieder geval met een gerust hart om zo’n gesprek.

Thuis opbaren mag

Op bed of in een uitvaartkist uw dierbare opbaren? Het mag thuis weer. Ook de laatste verzorging mag bij u thuis, als uw dierbare niet aan corona overleed.
Overleed uw dierbare door corona? Dan wil de overheid dat we de laatste verzorging op een andere plek doen. Daarna komen we terug om de overledene thuis op te baren. Want thuis opbaren kan gelukkig gewoon zonder besmettingsrisico, zelfs met de kist open.

(Mogelijk) overlijden door corona

Is uw dierbare (vermoedelijk) overleden door het coronavirus? Meld dit dan alstublieft aan de telefoon als u het overlijden doorgeeft. Bent u, of zijn andere nabestaanden, niet besmet of in quarantaine? Dan komen we gewoon bij u thuis de uitvaart bespreken, tenzij u dat zelf natuurlijk niet wilt.

Verwacht Meride verdere aanpassingen van de regels?

Gelukkig tonen de ziekenhuisopnames ondanks de oplopende besmettingen nog steeds een dalende trend. Daarom verwachten we de komende weken geen grote aanpassingen in de corona maatregelen voor de uitvaartsector. Zodra er aanpassingen aan de maatregelen zijn, vindt u ze hier.

Meer vragen?

Staat uw vraag er niet bij? Mail ons of bel 085 - 401 81 23 (24/7) (24/7). Wij staan voor u klaar!

Crematie conform RIVM richtlijn

Begrafenis conform RIVM richtlijn

Confidental Infomation