Uitvaart en Coronavirus

Ook nu blijven we voor u klaar staan. Wij volgen de instructies van het RIVM bij het organiseren van onze uitvaarten. Hieronder kunt u lezen wat dat in de praktijk exact inhoud.

Laatste update: 26 maart 2020 om 10:30

Lees verder
Corona Virus en de uitvaart

Wat is er nu mogelijk?

Wilt u vooral weten wat er wél mogelijk is? We bieden nu drie specifieke “pakketten” toegesneden op de huidige situatie:

Crematie conform RIVM richtlijn

Begrafenis conform RIVM richtlijn

 

Hieronder vindt u een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen die per direct gelden voor het organiseren van een uitvaart tot en met 6 April 2020. Binnen de beperkingen organiseren wij nog steeds dagelijks uitvaarten. Bel ons gerust met al uw vragen. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar.

Voorlopig geen horeca na uitvaarten

Alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland zullen in ieder geval tot en met 6 april a.s. gesloten blijven. Als gevolg hiervan zal er voorlopig bij uitvaarten na de afscheidsdienst geen horeca worden aangeboden. De maatregel zal in alle crematoria en uitvaartcentra in Nederland het geval zijn.

Gepaste afstand houden

De overheid heeft iedereen in Nederland opgeroepen om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Voor de afscheidsdiensten geldt behalve de richtlijn van maximaal 30 personen, dat we onze gasten ook iets verder uit elkaar zullen plaatsen zodat aan dit advies kan worden voldaan.

Rouwbezoek, condoleance

Rouwbezoeken zijn veelal alleen mogelijk in besloten kring. Sommige uitvaartcentra hanteren een strikte richtlijn van maximaal 6 personen tegelijk in dezelfde ruimte. Uw uitvaartverzorger kan u vertellen wat de regel bij het uitvaartcentrum van uw keuze is.

Bespreking van de uitvaart

Een nieuw, direct merkbaar gevolg is dat het regelgesprek – waarin een uitvaart aan tafel met nabestaanden wordt geregeld – vanaf nu in principe op afstand plaatsvindt. Dat betekent dat na een melding van overlijden, de nabestaanden niet thuis worden bezocht. In plaats daarvan wordt de uitvaart telefonisch besproken. Waar kan wordt gebruik gemaakt van Skype of Facetime .

Voorbespreking van uitvaartwensen / kennismaking

Ook indien het overlijden nog niet heeft plaatsgevonden, maar u ter voorbereiding alvast met ons een voorbespreking wilt plannen om de mogelijkheden te bespreken, dan gelden dezelfde voorwaarden als hierboven. Dit gesprek is nog steeds mogelijk. Helaas nu even niet meer bij u thuis maar telefonisch. Vraag hier gerust een voorbespreking met één van onze uitvaartverzorgers aan.

Handen schudden bij het condoleren

Het schudden van handen dient te worden afgeraden. Op die manier moet de verspreiding van het Corona-virus worden afgeremd. Hoe condoleer je de nabestaanden dan wel? Een alternatief voor het schudden van handen is de eigen hand op het hart te leggen of de handen ineen te vouwen voor de borst. Houdt U sowieso gepaste afstand van minimaal 1,5 meter. Onze uitvaartverzorger zal dit verzoek als u dat wilt ook expliciet onder de aandacht van de bezoekers brengen.

Bezoek uitvaart met gezondheidsklachten

Indien er voortekenen (hoesten, kortademigheid, verkoudheid of koorts) zijn dat iemand wellicht besmet is dan wordt het bezoek van een uitvaart afgeraden.

(Vermoedelijk) overlijden door corona-virus

Indien uw dierbare (vermoedelijk) is overleden door het Corona-virus dan moet u dit melden tijdens het telefonisch doorgeven van de overlijdensmelding. Wanneer de nabestaanden niet besmet zijn of in quarantaine geplaatst, dan kan de voorbespreking van de uitvaart op de gebruikelijke wijze plaatsvinden. Anders zoeken we naar een andere oplossing en komt het ook goed. Vanuit het oogpunt van het besmettingsrisico is er geen bezwaar om de overledene thuis op te baren, zelfs met de kist open.

Verwacht Meride nog meer maatregelen?

Gezien de snelheid en inhoud van maatregelen die relevante instanties (Rijksoverheid, RIVM, Veiligheidsregio’s) afkondigen, verwacht Meride dat in de komende weken meer maatregelen afgekondigd zullen worden. Op deze pagina houden we u op de hoogte.

Overige vragen?

Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan een email naar onze Klantenservice of bel gerust 085 - 401 81 23 (24/7). Daar zijn wij voor!

Crematie conform RIVM richtlijn

Begrafenis conform RIVM richtlijn