Het verhaal van Hanneke

Lees hieronder hoe Hanneke de begrafenis van haar man op een ingetogen manier heeft vorm gegeven samen met Meride.

Verhaal lezen

Hanneke over Meride

Toen mijn man overleed was hij al tien jaar dement. Het laatste jaar kon ik hem eigenlijk niet meer zelf thuis verzorgen, het was fysiek te zwaar geworden. Ik kon het ook niet aan hem in een tehuis te laten opnemen maar gelukkig kreeg ik veel verpleegkundige hulp aan huis. Als de hulp er was, kon ik even een ommetje maken met onze hond Lexi, mijn steun en toeverlaat. Pas na het overlijden van mijn man, realiseerde ik me hoe zeer ik al die jaren opgeslokt ben door de verzorging.

“…Ik kijk met een tevreden gevoel terug op het afscheid. Het was fijn om mijn man te herdenken zoals hij was. Het was goed zo, mooi, persoonlijk en zonder toestanden.”

Mijn man is zo lang ziek geweest maar toch wist ik niet hoe ik zijn uitvaart wilde hebben. Gelukkig begreep de uitvaartbegeleider Gerdine dat heel goed. Als iemand nog leeft, hoe ziek ook, is daar soms gewoon geen ruimte voor, zei ze. Ik heb veel met Gerdine over mijn man gepraat. Door die gesprekken kwam mijn man zoals hij vroeger was weer boven.

Het was fijn om mijn man te herdenken zoals hij was.Mijn man heeft weleens gezegd dat hij geen ‘toestanden’ bij zijn begrafenis wilde. Maar wat verstond hij daar eigenlijk onder? Wij hadden geen polis en ik wilde geen geld lenen voor de uitvaart. Met Gerdine heb ik gekeken hoe we het afscheid eenvoudig maar wel persoonlijk konden houden. Samen met Gerdine heb ik een stukje over mijn man geschreven. Een buurvrouw heeft dat in het zaaltje van de begraafplaats voorgelezen. Iedereen vond het heel mooi en treffend. Op weg naar de begraafplaats zat ik samen met onze hond naast de chauffeur, de kist met mijn man achterin. De hond is tijdens het hele afscheid bij me gebleven, ook bij het graf week hij niet van mijn zijde. Ik kijk met een tevreden gevoel terug op het afscheid. Het was fijn om mijn man te herdenken zoals hij was. Het was goed zo, mooi, persoonlijk en zonder toestanden.

Wilt u net als Hanneke een uitvaart zonder ‘toestanden’?

Wellicht is de basis begrafenis of de basis crematie bij Meride iets voor u?

Confidental Infomation