Joop van de Kraak

“Niet iedereen staat hetzelfde in het leven. Sterker nog, de meeste mensen hebben hele duidelijke en eigen ideeën over het leven. Dus waarom ook niet over de dood? Voor mij is het belangrijk dat een overledene een afscheid krijgt dat werkelijk bij hem of haar past.”

Joop van de Kraak

Joop van de Kraak - Uitvaartverzorger bij Meride

heel erg warm en zorgvuldig. We hadden echt een klik met Joop en waren heel erg blij met onze keuze. Alles werd ons uit handen genome en hij dacht mee en had snel in de…

9,2

482 beoordelingen

98% beveelt Meride uitvaart aan

★★★★★★★★★★

Over onze uitvaartverzorgers

Onze uitvaartverzorgers doen er alles aan om u bij te staan met ideeën. Ze bieden een luisterend oor en helpen u met alle praktische zaken. Maak via een vrijblijvend kennismakingsgesprek kennis met onze uitvaartverzorger bij u in de buurt. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek denkt de uitvaartverzorger samen met u na over uw uitvaart of die van een naaste. Hij of zij staat met u stil bij alle facetten van de uitvaart: de gevolgen van een overlijden en hoe u de uitvaart vorm kunt geven.

Kennismakingsgesprek aanvragen

Interview met Joop van de Kraak

Waarom heb je gekozen voor het vak van uitvaartverzorger?

Joop: Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor de uitvaartbranche, dan met name het waardige en iets te kunnen betekenen voor mensen. Ik kom uit een ondernemersgezin en het was voor de hand liggend dat ik in de zaak van mijn ouders ging werken. Ik ben heel blij dat ik later het roer heb omgegooid en ben gaan doen waar mijn hart ligt, werken als uitvaartverzorger.

Vind je het lastig om de grens te bewaken tussen emotie en zakelijkheid?

Joop: Nee totaal niet. Als uitvaartverzorger ben je er om de sterke partij te zijn voor de familie. Ik zorg ervoor dat de familie de juiste keuze’s maakt binnen het voor hun beschikbare budget. Eerlijkheid en duidelijkheid zijn bij mij daarvoor de sleutelwoorden.

Krijg je wel eens bijzondere verzoeken?

Joop: Het is voor mij een uitdaging als ik speciale verzoeken krijg van de familie. Als de Nederlandse wetgeving het toestaat en binnen het budget van de familie valt zal ik mijn uiterste best doen het verzoek te kunnen realiseren. Een mens en zijn of haar leven is niet standaard, waarom zou je afscheid dan wel standaard zijn.

Denk je wel eens na over je eigen uitvaart?

Joop: Ik heb voor mijn afscheid alles voorbesproken met mijn partner en naaste familie, dat geeft ons rust. Mijn afscheid zal informeel zijn met een hapje en een drankje, zoals mensen mij bij leven hebben gekend.

Denk je dat uitvaarten in de toekomst zullen veranderen?

Joop: Uitvaarten zijn de afgelopen jaren al erg veranderd. Gelukkig worden uitvaarten steeds persoonlijker en passend bij het leven van de overledene. Dit heeft zeker niet altijd met het budget te maken. Zelfs voor een klein budget is het mogelijk een passend afscheid te organiseren. Ik denk zeker dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten.

Wat vind je lastig in je werk?

Joop: Ik houd heel erg van mijn werk, het voelt voor mij dan ook niet echt als werken. Het is soms voor mij en mijn thuisfront lastig als er afspraken gepland staan en dan afgezegd moeten worden. Als de telefoon gaat en er is een overlijdensmelding, gaat het knopje om en ben ik er volledig voor mijn werk en de te begeleiden familie.

Wat is jouw doel bij het verzorgen van een uitvaart?

Joop: Mijn doel is het verzorgen van een passend afscheid van de overledene voor de nabestaanden. Passend is voor mij een goed beeld van het leven te geven van de overledene tijdens een bijeenkomst of samenzijn. Een leven mooi afsluiten geeft de nabestaanden ruimte hun verdriet om te zetten in mooie herinneringen en dat is heel fijn.

Hoe ga je om met kleine kinderen en hun verdriet?

Joop: Gelukkig kan in me heel goed verplaatsen in verdriet van anderen. Kleine kinderen uiten hun verdriet eigenlijk heel makkelijk. Geef ze vertrouwen, ruimte en betrek de kinderen vooral bij het afscheid dan komen de traantjes vanzelf en lucht ze dat uiteindelijk op.