Onze uitvaartverzorger

bij u in de buurt
 • Home » Kosten uitvaart » Wat kost een crematie?

  Wat kost een crematie?

  U wilt vooraf weten waar u aan toe bent inzake de kosten voor een crematie. Meride begrijpt dat en geeft u graag volledige transparantie over de crematiekosten. Daarom tonen wij u één pakket met een vaste prijs en drie prijsvoorbeelden in verschillende prijsklassen. Elk prijsvoorbeeld kan uiteraard naar uw wensen aangepast worden. Wij zijn er ten dienste van u want uw wensen zijn bepalend. Vooraf weten waar u aan toe bent – dat is Meride.

  Crematiepakket ‘Sober’  – € 1.995,- vaste prijs

  Met het Crematiepakket Sober geven wij u een vaste prijs voor een zeer eenvoudige uitvaart met een ‘stille’ crematie. De uitvaart wordt volledig telefonisch met u afgestemd. U kunt Meride 24 uur per dag telefonisch bereiken.

  Bekijk dit pakket


  begrafeniskosten

  Prijsvoorbeeld crematie ‘Basis’ – € 3.995,-

  Dit prijsvoorbeeld geeft u een beeld van een eenvoudige uitvaart met afscheid nemen in besloten kring. U betaald ons dienstverleningstarief ‘Basis’. Uw persoonlijke uitvaartverzorger stemt de gehele uitvaart met u af en houdt rekening met al uw wensen.

  Bekijk dit prijsvoorbeeld

  Prijsvoorbeeld crematie ‘Regulier’ – € 4.795,-

  Dit prijsvoorbeeld geeft u een beeld van een uitvaart met een afscheidsplechtigheid en condoleance. U betaald ons dienstverleningstarief ‘Regulier’. Uw persoonlijke uitvaartverzorger stemt de gehele uitvaart met u af en houdt rekening met al uw wensen.

  Bekijk dit prijsvoorbeeld

  Prijsvoorbeeld crematie ‘Uitgebreid’ – € 5.495,-

  Dit prijsvoorbeeld geeft u een beeld van een uitgebreide uitvaart met afscheidsplechtigheid, condoleance en/of kerkdienst en avondwake. U betaald ons dienstverleningstarief ‘Uitgebreid’. Uw persoonlijke uitvaartverzorger stemt de gehele uitvaart met u af en houdt rekening met al uw wensen.

  Bekijk dit prijsvoorbeeld

  Crematie kosten Meride uitvaartverzorging

  • De kosten van een crematie zijn lager dan de kosten die een begrafenis met zich meebrengt. Bij een begrafenis zijn er grafkosten en wordt vaak voor een duurdere kist gekozen. Bekijk hier een volledig overzicht van de kosten van een uitvaart.
  • De kosten van een crematie zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Begrafeniskosten liggen vaak hoger dan crematiekosten. De kosten van een begrafenis bestaan namelijk voor een groot deel uit grafkosten en deze verschillen sterk per gemeente.
  • De crematiekosten lopen uiteen, deze prijzen verschillen op basis van uw wensen.
  • Indien crematie basis betaald u ons dienstverleningstarief ‘Basis’. Uw persoonlijke uitvaartverzorger stemt de gehele uitvaart met u af en houdt rekening met al uw wensen. Crematie Basis kost gemiddeld € 3.995,- euro.
  • Indien crematie regulier, betaald u ons dienstverleningstarief ‘Regulier’. Uw persoonlijke uitvaartverzorger stemt de gehele uitvaart met u af en houdt rekening met al uw wensen. Crematie regulier kost gemiddeld € 4.795,- euro.
  •  Indien crematie uitgebreid betaald u ons dienstverleningstarief ‘Uitgebreid’. Uw persoonlijke uitvaartverzorger stemt de gehele uitvaart met u af en houdt rekening met al uw wensen. Crematie uitgebreid kost gemiddeld € 5.495,- euro.
  • Een onderdeel van de uitvaartkosten is het dienstverleningstarief. Deze kosten gelden zowel voor een begrafenis als een crematie.

  Exclusieve kenmerken van Meride:

  • Meride is een eigentijds bedrijf. Met toegewijde vakmensen zorgen wij tot in de details voor alle aspecten van de uitvaart.
  • Bij ons draait alles om inzet, ervaring, zorg, betrokkenheid, vakmanschap en bovenal de kunst om u zowel adequaat als met gevoel bij te staan.
  • De uitvaartverzorger is volledig open over de te maken crematiekosten om ervoor te zorgen dat u weloverwogen keuzes kunt maken.
  • De uitvaartkosten worden weergegeven op één factuur, zodat er geen sprake zal zijn van ‘verrassingen’  achteraf.
  • De crematiekosten zijn afhankelijk van uw wensen en de vorm van de uitvaartplechtigheid.
  • Bij Meride is een nette, eenvoudige uitvaart al mogelijk voor € 3.995,-. Er zijn ook uitvaarten die een veelvoud daarvan kosten.

  De totaalprijs van de prijsvoorbeelden is altijd opgebouwd uit een dienstverleningstarief plus de kosten van producten en diensten. Denk daarbij aan de uitvaartkist, rouwdrukwerk, crematiekosten of begraafkosten etcetera. Voor een compleet overzicht van de kosten voor een uitvaart naar uw wens vraagt u in slechts één minuut een offerte op maat op.

  Offerte aanvragen

  Wat als de overledene niet verzekerd is?

  Het is niet verplicht een uitvaartverzekering af te sluiten. Stel u heeft geen verzekering afgesloten en komt te overlijden, dan wordt er geen geld of dienstpakket voor uw uitvaart uitgekeerd. De nabestaanden zijn dan verantwoordelijk voor de kosten van uw uitvaart. De kosten dienen juridisch gezien betaald te worden uit het nalatenschap van de persoon die overleden is, de erfenis dus. De erfgenamen draaien voor de kosten van de uitvaart op. Hoe gaat het verder in z’n werk? Eén persoon benaderd een uitvaartverzorger en gaat een overeenkomst aan om de uitvaart te regelen. Deze persoon is dan tevens verantwoordelijk voor het betalen van de rekening. Er zijn in feite twee fases van de betaling. In de eerste fase moet degene die opdracht heeft gegeven voor de uitvaart ervoor zorgen dat de rekening betaald wordt. Het kan zijn dat hij/zij dit bedrag eerst zelf moet voorschieten. In de tweede fase kan de opdrachtgever de kosten verhalen op de erfgenamen van de overledene. Het is wettelijk vastgesteld dat erfgenamen de zorg dragen voor het betalen van de rekening. Indien de erfenis niet voldoende is om het bedrag te betalen, dan behoren de erfgenamen uit eigen zak te betalen. Weigeren zij dit, dan behoren ze afstand van de erfenis te doen. Dit vereist een speciale procedure en kost uiteraard geld. In veel gevallen is het makkelijker en goedkoper om de bijdrage voor de uitvaart zelf te betalen, mits er geen grote schulden verwacht worden. Het kan voorkomen dat een erfenis vast zit. Het huis van een overledene is hier een voorbeeld van. Om ervoor te zorgen dat er geld vrijkomt, moet het huis eerst verkocht worden. Erfgenamen dienen dit zelf te regelen. Het bedrag dat voorgeschoten is voor de uitvaart kan later verrekend worden zodra het huis of andere goederen van de erfenis zijn verkocht.

  Geblokkeerde rekening

  Zoals hierboven benoemd, dienen de erfgenamen een uitvaart te betalen met de erfenis van de overledene. Dit kan een bankrekening zijn, maar soms kan het voorkomen dat deze rekening geblokkeerd is. Er wordt een factuur van de uitvaart ontvangen maar niemand kan bij de bankrekening komen. De factuur kan dan worde doorgestuurd naar de bank van de overledene. Indien het saldo toereikend is, kan de factuur betaald worden. Is dit niet het geval, dan dienen de nabestaanden eveneens de rest van het bedrag zelf te betalen.

  Wat als nabestaanden de uitvaart niet kunnen betalen?

  Volgens de wet op de lijkbezorging zijn kinderen, de echtgenoot en/of de erfgenamen van de overledene aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart. De erfenis verwerpen verandert hier niets aan. Degene die opdracht geeft voor de uitvaart krijgt de factuur thuisgestuurd. Kan de rekening om welke reden dan ook niet betaald worden, dan is het mogelijk om naar de gemeente te gaan om bijzondere bijstand aan te vragen. Wanneer iemand geen kinderen, echtgenoot, uitvaartverzekering, geld of andere familieleden die de uitvaart kunnen bekostigen, is diegene gelukkig alsnog verzekerd van een uitvaart. Wordt er geen opdracht gegeven voor een uitvaart, dan zal de Sociale Dienst de plechtigheid verzorgen. In deze situaties wordt voor een begrafenis in plaats van crematie gekozen. Een begrafenis geregeld door de gemeente wordt veelal niet als prettig ervaren voor nabestaanden. Het huis van de overledene wordt vergrendeld. Op deze manier zijn nabestaanden niet in staat bezittingen van de overledene mee te nemen. Tevens kan het voorkomen dat de gemeente achteraf alsnog de gemaakte kosten wil verhalen bij de erfgenamen.

  Kosten overlijden aftrekken erfbelasting

  Het was tot 2009 mogelijk om kosten van de uitvaart af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Wel kunt u de kosten van een overlijden aftrekken van de nalatenschap in de aangifte van de erfbelasting. In zekere zin zijn de kosten van een uitvaart dus ook in 2017 aftrekbaar.

  Neem gerust contact op met onze medewerkers via het telefoonnummer 085 – 40 18 123 (24/7) of stuur een email naar klantenservice@meride.nl.