Onze uitvaartverzorger

bij u in de buurt
 • Home » Voorbereiding

  Voorbereiding

  Vooraf aan een overlijden kunt u al verschillende voorbereidingen treffen, zoals het opstellen van een wilsverklaring of een testament. Wij bieden u ook de mogelijkheid om uw wensen alvast door te spreken en vast te leggen tijdens een geheel vrijblijvende voorbespreking van de uitvaart.

  Bucketlist

  U heeft vast wel eens gehoord van een bucketlist. Op deze lijst staan de dingen die u nog graag wilt doen voordat u er niet meer bent. Oftewel: before the bucket kicked. Heeft u al een lijst? Zo niet, dan kan het prettig zijn deze op te stellen. Bedenk wat u allemaal nog eens wilt doen in het leven. dit hoeven niet altijd grote dingen te zijn zoals parachutespringen of een berg beklimmen. Het kan ook een intiem familiediner zijn of wellicht het bijleggen van een geschil. We geven graag wat tips om uw eigen bucketlist te maken.

  • 1. Begin vandaag. Hoewel er veel mensen zijn die graag een bucketlist zouden willen maken, wordt het vaak uitgesteld. Er wordt niet voor niets gezegd: van uitstel komt afstel. Begin dus gewoon vandaag met uw bucketlist. Stel doelen die u graag wilt behalen in dit leven.
  • 2. Luister naar uw hart. Op een bucketlist kan en mag alles. Schrijf alles op waar u blij van wordt, klein en groot. Het is leuk om de lijst af te strepen. Om een eindeloze lijst te voorkomen begin met een stuk of 25 to do’s.
  • 3. Plan vooruit. Om de lijst overzichtelijk te houden wordt er vaak gekozen voor een periode van 2 jaar. Bedenk of de dingen op uw lijst ook daadwerkelijk haalbaar zijn. Dingen uiteindelijk niet kunnen afstrepen is geen ramp, maar als er meer dingen op staan die niet af te strepen zijn geeft dat minder voldoening.
  • 4. Google en Pinterest. Inspiratie nodig? Zowel op Google als Pinterest kunt u genoeg inspiratie opdoen. Zo vindt u tips over het opstellen van een bucketlist en diverse bucketlist boards van anderen die u wellicht op ideeën kunnen brengen.

  Wetenschap

  In Nederland heeft u ook de keuze om uw lichaam na overlijden af te staan aan de wetenschap. Uw lichaam kan dan gebruikt worden door studenten om het medische vak te leren of door medische specialisten. Niet ieder lichaam is hier geschikt voor, er worden eisen aan de conditie van het lichaam gesteld.
  Indien u ervoor kiest uw lichaam af te staan voor dit doeleinde schrijft u een codicil. Het kan ook opgenomen worden in uw testament. U schrijft in de verklaring dat u niet begraven of gecremeerd wilt worden, maar dat uw lichaam voor ontleding ter beschikking wordt gesteld. Onder de verklaring zet u uw naam en handtekening. Daarnaast maakt u uw wens bekend aan een anatomisch instituut van een gewenste universiteit. U en uw huisarts krijgen een kopie van dit codicil. Vertel uw nabestaanden over deze wens en laat ze weten wat de consequenties zijn. Nabestaanden behoren in dit geval namelijk sneller afscheid te nemen. Het lichaam wordt 24 uur na het overlijden overgebracht naar het anatomisch instituut. De universiteit zal zelf het lichaam begraven of cremeren na het onderzoek. Als u geregistreerd staat als orgaan- of weefseldonor, dan krijgt dit voorrang op wetenschappelijk onderzoek. In Nederland hebben de ziekenhuizen in Leiden, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Maastricht een anatomische afdeling.

  Wanneer u binnen enige tijd met een overlijden te maken krijgt, biedt Meride u een oriënterend gesprek aan met een uitvaa...Lees meer

  voorbespreking

  In een wilsverklaring legt u vast wat uw wensen rondom uw behandeling of levenseinde zijn. Deze verklaring is er voor situ...Lees meer

  wilsverklaring

  In een testament of codicil kunt u uw laatste wil laten vastleggen. Een testament kunt u laten opmaken bij de ...Lees meer

  testament