Sascha van den Brink - uitvaartverzorger bij Meride Uitvaartverzorging 182

Sascha van den Brink

“Een eer vind ik het om naasten te mogen begeleiden naar een onvergetelijk en betekenisvol afscheid van hun dierbare. Ik wil niet het begraven of cremeren centraal stellen maar de mens waar afscheid van genomen gaat worden.”

Sascha van den Brink

Wij bieden u kosteloos een kennismakingsgesprek aan met de uitvaartverzorger. In dit vrijblijvende gesprek wordt elk onderdeel van de uitvaart met u besproken. U kunt alle vragen stellen en alle wensen kenbaar maken. Dit schept duidelijkheid en geeft rust. Als het moment daar is, is er meer ruimte voor andere zaken en kent u de uitvaartverzorger al die bij u thuis zal komen.

Interview met Sascha van den Brink

Sascha, vaak kiest men voor dit vak na een persoonlijke ervaring met een uitvaart. Hoe is dat bij jou gegaan?

Sascha van den Brink:
Bij mij was het geen groot verlies dat mij triggerde om voor dit werk te kiezen. Ik had het al langer in gedachten. Ik hou van werken met mensen, vind het fijn om te zorgen en werk graag projectmatig. Het vak uitvaartverzorger heeft dan ook alles in zich wat ik fijn vind om te doen.

Je hebt het over zorgen, maar schuilt er in dit werk niet een groot spanningsveld tussen emotie en zakelijkheid?

Sascha van den Brink:
Ik ben een duidelijk type, heb veel commerciële banen gehad en geleerd om transparant te werken. Vanaf het begin ben ik open over kosten. Eigenlijk is dat een mooi stuk van het werk. Soms vindt men het lastig om over financiën te praten, maar de factuur gaat wel komen. Ik streef ernaar om deze zo laag mogelijk te houden.

Heb je wel eens te maken met bijzondere of afwijkende wensen?

Sascha van den Brink:
Zeker, en dat is voor mij een uitdaging om mee aan de slag te gaan, waarbij alert blijf op de kosten die er vaak aanzitten. Wat mij zo te binnenschiet is bijvoorbeeld een uitvaart met een caravan. Zo passend bij de overledene.

Ervaar jij verschillen tussen uitvaarten in landelijk gebied en uitvaarten in de grote steden?

Sascha van den Brink knikt:
Ik werk veel in midden Nederland. Op het platteland is men vrij traditioneel, daar wijkt men niet zo snel af van wat als normaal wordt gezien. In de steden daarentegen is men over het algemeen meer gericht op de kosten, men is wat mondiger en zeker niet gebonden aan tradities. Dit is natuurlijk wel generaliserend.

Je eigen uitvaart, ooit, heb je al een idee hoe die er uit gaat zien?

Sascha van den Brink:
Daar denk ik zeker over na, maar ik ben er nog niet echt uit. Ik twijfel tussen cremeren en een begrafenis op een natuurbegraafplaats. Er staat dus nog niets op papier.

Hoewel grote gezinnen steeds minder voorkomen, zit je vast wel eens aan tafel met een groot gezelschap om een uitvaart te bespreken, hoe pak je dat aan?

Sascha van den Brink:
Ik heb niet echt een strategie, ik laat het gesprek even lopen en kijk dan goed wie de praters zijn en wie er weinig of niets zegt. Ook degenen die niet zoveel zeggen moeten aan bod komen. Ik zorg dat alles bespreekbaar is en geef dan aan wat ik denk dat er eerst moet gebeuren. Vaak stel ik voor om een taakverdeling te maken, maar ik hou wel de touwtjes in handen.
Soms is er geen sprake van een grote familie, maar is er een constante inloop van familieleden, vrienden, buren, kennissen. Dan grijp ik in en zorg dat de gewenste rust ontstaat waarin de uitvaart besproken kan worden.

Als er onenigheid is binnen de familie, hoe ga je daarmee om?

Sascha van den Brink:
Ik heb wel meegemaakt dat het uit de hand dreigde te lopen. Toen heb ik gevraagd, gewoon waar iedereen bij was, of men wilde proberen om het respect te bewaren en zo niet, dan zou ik weggaan en volgende dag weer terugkomen. In dit geval waren het heel direct reagerende mensen, dus dan werkt het om mensen ook zo aan te spreken. Is er een duidelijk conflict dan probeer ik daar wel iets aan te doen, zonder er al te diep op in te gaan, de uitvaart is het belangrijkste, die heeft prioriteit.

Welke valkuilen zijn er bij het regelen van een uitvaart?

Sascha van den Brink denkt even na:
Dat men zich niet realiseert dat een afscheid in feite geen regels heeft. Je mag en moet doen wat bij je past en niet dat wat men gewend is.
En dat men denkt dat het regelen van een uitvaart snel moet. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die prioriteit hebben, maar rust is zo belangrijk. Veel kan de volgende dag of de dag daarna beslist worden.

Technische crematies, dus crematies waarbij de familie niet meegaat naar het crematorium komen steeds vaker voor. Hoe sta jij daarin?

Sascha van den Brink:
Het is een keuze van de familie, dus ik laat het bij hen. Wel adviseer ik om er goed over na te denken. Als niemand mee gaat, vraag ik of het goed is dat ik wel tot het laatste bij de overledene blijf, dus mee ga naar het crematorium. Over het algemeen wordt dat op prijs gesteld.

Hoe verwerk jij een ingrijpend afscheid?

Sascha van den Brink:
Als het een zeer heftig afscheid is, visualiseer ik wel een rooster voor mijn gezicht ‘dit is niet mijn verdriet’. Natuurlijk voel ik mee en heb ik emoties, maar het is niet mijn afscheid. Dan zou ik dit werk niet kunnen volhouden. Na afloop praat ik er over met collega’s, pak de telefoon en bel.
Bij heel ingrijpende uitvaarten vind ik het fijn om het samen te doen, dus met een mede uitvaartverzorger.

Zie jij bepaalde ontwikkelingen, veranderingen op het gebied van de uitvaart?

Sascha van den Brink:
Ik merk dat families steeds vaker voor een externe locatie kiezen in plaats van de traditionele aula’s. Het afscheid wordt er intiemer door, is niet meer zo onpersoonlijk. Het is wel jammer dat er vaak een hoog prijskaartje aanhangt.
Verder zijn er ontwikkelingen op het gebied van opbaren, waardoor de overledene er natuurlijker uit blijft zien en het thuis opbaren aantrekkelijker wordt.

Wat geef je de lezer van deze website mee?

Sascha van den Brink:
Een mooi afscheid is heel belangrijk, het is de eerste steen van verwerking. Rust is daarbij essentieel. Kies voor een uitvaartverzorger die stap voor stap meeloopt, zodat je met elkaar een betekenisvol afscheid kunt realiseren.

Onze uitvaartverzorgers doen er alles aan om u bij te staan met ideeën. Ze bieden een luisterend oor en helpen u met alle praktische zaken. Maak via een vrijblijvend kennismakingsgesprek kennis met onze uitvaartverzorger bij u in de buurt. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek denkt de uitvaartverzorger samen met u na over uw uitvaart of die van een naaste. Hij of zij staat met u stil bij alle facetten van de uitvaart: de gevolgen van een overlijden en hoe u de uitvaart vorm kunt geven.

  • Vraag nu een kennismakingsgesprek aan

  • Druk op verzenden en we nemen contact met u op.

    Of bel: 085–40 18 123 om direct een afspraak te maken.

    Ervaring helpt u verder.