Majette de lange

Majette de Lange

“Een afscheid mogen begeleiden vind ik een eer. Het is telkens bijzonder om mensen te mogen ontmoeten in een zo kwetsbare periode in hun leven. Mij overtuiging is dat ieder leven een respectvol afscheid verdient. Een respectvol afscheid waar de nabestaanden goed op kunnen terugkijken.”

Majette de Lange, getrouwd, twee volwassen kinderen.

Wij bieden u kosteloos een kennismakingsgesprek aan met de uitvaartverzorger. In dit vrijblijvende gesprek wordt elk onderdeel van de uitvaart met u besproken. U kunt alle vragen stellen en alle wensen kenbaar maken. Dit schept duidelijkheid en geeft rust. Als het moment daar is, is er meer ruimte voor andere zaken en kent u de uitvaartverzorger al die bij u thuis zal komen.

Interview met Majette de Lange

Majette, hoe ben jij in het uitvaartwerk terecht gekomen?

Majette de Lange:
Na een aantal reorganisaties bij mijn laatste werkgever, maakte ik de keuze om een andere weg in te slaan. Ik nam me voor om werk te gaan doen waarvoor ik elke ochtend graag mijn bed uit zou willen komen. Ik stuitte op een vacature voor uitvaartverzorger en de functie-eisen pasten als een tweede huid. Hoe meer ik me verdiepte in deze functie, hoe meer ik wist dat dit beroep goed bij me paste. Ik ben ervoor gegaan en heb een opleiding gevolgd voor uitvaartbegeleider.

Hoe bevalt het je, het werken in dit bijzondere beroep?

Majette de Lange:
Heel erg goed. Maar omdat je 24 uur beschikbaar bent, is het wel zaak om een goede balans te zoeken en te deze ook te behouden.

Is het moeilijk om de grens te bewaken tussen zakelijkheid en emotie?

Majette de Lange:
Naarmate mijn ervaring groeit, lukt dat steeds beter. Ik voel situaties goed aan en ben betrokken. Een afscheid moet goed zijn en daarbij wil ik – bij wijze van spreken – niet op mijn horloge kijken. Uiteraard houd ik een helicopterview, want ik ben bij een familie om een uitvaart te organiseren. En rouwkaarten en advertenties hebben nu eenmaal een deadline.

Hoever ga jij erin mee om afwijkende wensen bij een uitvaart in te willigen?

Majette de Lange:
Ik kan me heel goed verplaatsen in situaties, vind niet snel iets gek. Kijk, als men pepernoten wil strooien op de kist als laatste groet, dan zullen belangstellenden dat natuurlijk best vreemd vinden. Maar wanneer ik dit strooiritueel goed inkleed en vertel dat de overledene het hele jaar door van pepernoten genoot, dat je hem hier ’s nachts voor wakker kon maken en dat de familie hem zijn favoriete snack mee wil geven op zijn laatste reis, dan wordt het strooien van pepernoten, in plaats van een schepje zand, een mooi gebaar.

Is het wel reëel dat een uitvaart al snel enkele duizenden euro’s kost?

Majette de Lange nadenkend:
Ik ben heel transparant en open over de kosten. Als uitvaartverzorger heb je nu eenmaal te maken met toeleveranciers, zoals uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, aula’s en dergelijke. Op deze tarieven heb ik geen invloed. Er komen dan weleens tarieven langs, die ik met tranen in de ogen (figuurlijk gesproken) moet uitleggen aan de familie. Ik vraag ook altijd of er een bepaald budget is en als dat beperkt is, dan zoek ik naar alternatieven om de uiteindelijke kosten zo laag mogelijk te houden.

Wat is jouw visie op de toekomst van de uitvaart?

Majette de Lange:
Je ziet dat uitvaarten steeds kleiner worden, niet zozeer in besloten kring, maar wel minder belangstellenden. Daar heb ik niet direct een verklaring voor. Wel merk ik dat mensen veel bewuster worden, mondiger zijn en uitvaartondernemingen met elkaar vergelijken, voordat ze een keuze maken.

Tradities zijn duidelijk aan het verdwijnen, daar komt meer overleg voor in de plaats.

Denk je weleens na over je eigen uitvaart?

Majette de Lange lacht:
Jazeker, maar ik heb niets vastgelegd, omdat ik ook nog twijfel. Het is best lastig kiezen, juist omdat er zoveel mogelijk is. Om na crematie met een ballon de lucht in te worden gestuurd, vind ik zo prachtig!
Wat vast staat is Mon Chou-taart. Eigengemaakt natuurlijk. Ik zou het fantastisch vinden als een aantal mensen een Mon Chou-taart mee zouden nemen.

Hoe verwerk je na een indrukwekkende uitvaart je eigen emoties?

Majette de Lange:
Men denkt vaak dat de uitvaart van jonge mensen, kinderen, de grootste indruk maakt. Maar weet je, als iemand na zestig jaar huwelijk zijn partner wegbrengt, dan voel ik bijna de amputatie. Soms ben ik echt leeg na een uitvaart en dan gaat mijn ‘thuisbroek’ aan, heerlijk.  De ervaring leert dat de energie vanzelf wel weer terugkomt.

Tot slot, wat wil je de lezer van dit interview meegeven?

Majette de Lange:
Een zakelijke benadering van een uitvaart heeft niets te maken met ‘geen respect hebben’. Wanneer je een grote uitgave doet, zoals het kopen van een auto of een nieuwe wasmachine, dan ga je je toch ook eerst oriënteren. Volg vooral je gevoel en zoek een uitvaartverzorger of uitvaartonderneming waar je een klik mee hebt. Soms is één blik op de site van een uitvaartondernemer al genoeg om te weten of je er wel of niet mee verder wil gaan.

Onze uitvaartverzorgers doen er alles aan om u bij te staan met ideeën. Ze bieden een luisterend oor en helpen u met alle praktische zaken. Maak via een vrijblijvend kennismakingsgesprek kennis met onze uitvaartverzorger bij u in de buurt. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek denkt de uitvaartverzorger samen met u na over uw uitvaart of die van een naaste. Hij of zij staat met u stil bij alle facetten van de uitvaart: de gevolgen van een overlijden en hoe u de uitvaart vorm kunt geven.

  • Vraag nu een kennismakingsgesprek aan

  • Druk op verzenden en we nemen contact met u op.

    Of bel: 085–40 18 123 om direct een afspraak te maken.

    Ervaring helpt u verder.