Anne Joose Uitvaartverzorger

Anne Joosse

“Het werk van uitvaartbegeleider is voor mij zo speciaal, omdat ik in een heel korte tijd zeer intensief met u – als nabestaande – samenwerk. Om zo tot een blijvende herinnering te komen, die recht doet aan de overledene en troost biedt aan u.

Anne Joosse

Wij bieden u kosteloos een kennismakingsgesprek aan met de uitvaartverzorger. In dit vrijblijvende gesprek wordt elk onderdeel van de uitvaart met u besproken. U kunt alle vragen stellen en alle wensen kenbaar maken. Dit schept duidelijkheid en geeft rust. Als het moment daar is, is er meer ruimte voor andere zaken en kent u de uitvaartverzorger al die bij u thuis zal komen.

In gesprek met Anne Joosse

Anne, hoe ben jij in het vak uitvaartzorg terecht gekomen?

Anne Joosse:
Eigenlijk wilde ik dat al heel lang. Aanvankelijk werkte ik in de zorg, vervolgens werd ik gastvrouw aan boord van charterschepen, daarna begon ik mijn eigen cateringbedrijf. Maar het bleef kriebelen en dan komt er een moment waarop je denkt: ‘Als ik uitvaartbegeleider wil worden, dan moet ik dat nu doen.’

Vind je het lastig om de grens te bewaken tussen emotie en zakelijkheid?

Anne Joosse:
Ik werk veel in mijn eigen dorp en ook in de dorpen daaromheen. Dan kan je elkaar bijvoorbeeld tegenkomen in de supermarkt en dat moet niet ongemakkelijk voelen. Na de uitvaart kom ik een keer terug en als het nodig is doe ik dat gerust nog een keertje, maar daarna is dat contact voorbij en zijn we weer gewoon dorpsgenoten.

De zakelijke kant gaat vanzelfsprekend. Bij Meride werken we met een heldere kostenbegroting. Ik vraag of er een budget is voor de uitvaart en of er een verzekering is. Als er sprake is van een beperkt budget, dan ga ik samen met de familie op zoek naar haalbare mogelijkheden.

Hoe geef je al het verdriet dat je meemaakt een plek?

Anne Joosse:
Ook ik heb een rugzakje met persoonlijk verdriet, zoals bijna iedereen. Maar in mijn werk gaat het niet om míjn overledene, dat ben ik me goed bewust. De emoties van nabestaanden raken me wel, maar ik kan het goed loslaten. Ik ben rustig van aard, heb aandacht voor iedereen, laat me niet overmannen door intens verdrietige situaties. Ik ben vooral bezig met hoe ik de familie een zo mooi mogelijk afscheid kan laten beleven.

Denk je wel eens na over je eigen uitvaart?

Anne Joosse:
Jazeker. In de eerste plaats wil ik alles graag thuis, en dat kan hier ook. Verder gaat mijn voorkeur uit naar een begrafenis op een natuurbegraafplaats. Ik heb een en ander opgeschreven en mijn huisgenoten weten waar dat boekje ligt.

Zie jij bepaalde trends in de uitvaartwereld?

Anne Joosse:
In mijn omgeving zijn de uitvaarten vaak vrij traditioneel, maar dat is goed en mooi. In de meer stedelijke gebieden wordt vaker via internet gezocht en ook wel voor budgetuitvaarten gekozen. Ik snap die trend wel, maar vind het jammer dat men de meerwaarde van een goede begeleiding over het hoofd ziet.

Hoe zie jij de toekomst van de uitvaart?

Anne Joosse:
Ik hoop dat mensen zich meer bewust worden dat het goed is om van tevoren na te denken over je uitvaart en je ideeën daarover op te schrijven. Ook een voorgesprek kan heel waardevol zijn. Dat geeft veel rust als het eenmaal zover is. Vooral de eerste dag na het overlijden is heel intensief. Zijn de hoofdzaken dan al doorgesproken, dan geeft dat ruimte om eerst rustig bij je geliefde te kunnen zijn, en dat gun ik de mensen zo. De tweede dag is dan vroeg genoeg om verder te regelen.

Zijn er valkuilen waar je als nabestaande voor moet waken?

Anne Joosse:
Na de uitvaart neemt het gewone leven weer zijn loop. Natuurlijk is het niet leuk, als mensen het soms af laten weten door hun drukke bestaan. Maar besef dan wel dat ze even van hun pad zijn afgestapt om een eindje met jou mee te lopen, daarna gaat bijna iedereen weer zijn weg.

In jouw omgeving zijn er nog grote gezinnen, hoe ga je daarmee om tijdens een bespreking?

Anne Joosse:
Creatief zijn. Vooral als er niet alleen kinderen en kleinkinderen zijn, maar ook nog veel achterkleinkinderen. Iedereen wil graag gekend zijn en genoemd worden, maar daar heb ik ondertussen mooie en leuke oplossingen voor bedacht. Ik maak graag samen met de nabestaanden een persoonlijke rouwkaart en ga dan op zoek naar mogelijkheden, bijvoorbeeld met een inlegvel.

Wat doe jij in je vrije tijd, heb je hobby’s?

Anne Joosse lacht:
Vrije tijd? Ik heb het wel druk. Maar ik hou van buiten zijn, wandelen, werken in de tuin. Verder mag ik graag lezen, hoewel het er niet meer zoveel van komt. Ooit las ik een boek per dag, maar dat gaat nu niet meer.

Onze uitvaartverzorgers doen er alles aan om u bij te staan met ideeën. Ze bieden een luisterend oor en helpen u met alle praktische zaken. Maak via een vrijblijvend kennismakingsgesprek kennis met onze uitvaartverzorger bij u in de buurt. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek denkt de uitvaartverzorger samen met u na over uw uitvaart of die van een naaste. Hij of zij staat met u stil bij alle facetten van de uitvaart: de gevolgen van een overlijden en hoe u de uitvaart vorm kunt geven.

  • Vraag nu een kennismakingsgesprek aan

  • Druk op verzenden en we nemen contact met u op.

    Of bel: 085–40 18 123 om direct een afspraak te maken.

    Ervaring helpt u verder.