Home » Uitvaart Regelen » Wat te doen bij een overlijden?

Wat te doen bij een overlijden?

Na een overlijden heeft u niet alleen te maken met verdriet, maar u moet ook veel zaken regelen. Hierbij kunt u ongetwijfeld hulp gebruiken.
Het makkelijkste is om nu direct contact op te nemen met Meride via het nummer 085 – 40 18 123 zodat u meteen wordt bijgestaan. Om u nu alvast hier op weg te helpen voordat onze uitvaartverzorger bij u op bezoek komt, treft u hieronder een overzicht aan van belangrijke zaken waarvan u er al een aantal zelf kunt oppakken. Een beknopt overzicht vindt u in onze checklist bij overlijden.

Checklist bij een overlijden

Download een PDF van de checklist via de onderstaande button, print hem uit en vink alles af zodat u niets hoeft te vergeten.

Laat ons de uitvaart van uw dierbare regelen.

Meride Uitvaartverzorging staat altijd voor u klaar. Wij zijn bereikbaar op ieder moment van de dag. Bij onze uitvaartverzorgers staan uw wensen centraal. Zij helpen u door het regelen van alles wat er bij een uitvaart komt kijken.

approved_correctProfessionele, betrokken en ervaren medewerkers

approved_correctWij luisteren naar uw wensen

approved_correctEen hoge klanttevredenheidsscore

Meer informatie

Verklaring van overlijden

Na een overlijden dient de huisarts direct gebeld te worden. Zonder verklaring van overlijden kan er niets gedaan worden. Zodra u deze verklaring heeft ontvangen kan u naar de burgerlijke stand gaan om aangifte te doen van overlijden en vervolgens de begrafenis of crematie te regelen. Woont de overledene in een instelling, dan belt u de behandelend arts. De arts stelt een verklaring van overlijden op en hiermee gaat u naar de gemeente om die nodig is om bij de gemeente aangifte van overlijden te doen.

Bij overlijden op reis

Overlijdt iemand op reis, bel dan niet alleen de huisarts, maar ook de alarmcentrale van de reisverzekering of van de zorgverzekering, afhankelijk wat van toepassing is. Indien iemand in het buitenland komt te overlijden, maakt de arts ter plaatse een akte van overlijden op. U gaat met deze akte naar de burgerlijke stand van uw gemeente. Hier wordt een definitieve verklaring opgesteld. U kunt ook altijd met de Nederlandse ambassade of het consulaat contact opnemen. Wanneer er geen Nederlandse diplomatieke post is kunt u naar de ambassade van een ander EU-land

Donorcodicil

U kunt er gemakkelijk achter komen of iemand donor is via de huisarts. Als de overledene niet geregistreerd staat als donor is het aan de nabestaanden om hier een beslissing over te nemen. Weet u zelf niet zeker of u donor bent? Bij het donorregister kunt u zien waarvoor u gekozen heeft.

Heeft de overledene een uitvaartverzekering?

Ga op zoek naar de gegevens van de eventuele uitvaartverzekering van de overledene. Deze heeft u nodig bij het regelen van de uitvaart. Het overgrote deel van de in Nederland verkochte polissen kan Meride uitvoeren. Meride ‘schiet’ in zo’n geval de uitvaart voor.
Indien de wensen van de overledene niet staan genoteerd in een testament of wilsbeschikking is het mogelijk dat deze ergens anders genoteerd staan. Denk aan ordners in kasten, mapjes op de computer of lades in archiefkasten. Is er niets te vinden? Het kan zijn dat de wensen niet zijn vastgelegd, maar dat er wel met naasten over gesproken is. In dat geval is het raadzaam om contact op de nemen met intimi om te vragen of zij meer weten over de persoonlijke wensen.

Neem contact op met de uitvaartverzorger

U kunt ons dag en nacht bereiken via het gratis telefoonnummer 085 – 40 18 123 . Nadat u een overlijden bij ons meldt, komt een van onze uitvaartverzorgers naar u toe om met u de uitvaart te bespreken en u te helpen met het regelen van alle bijkomende zaken.

Bij een overlijden naar aanleiding van een ongeluk

Als iemand is overleden na een ongeluk, bel dan naast de huisarts ook de maatschappij waarbij de overledene een uitvaart- of overlijdensrisicoverzekering heeft lopen.

Uitvaartwensen

Had de overledene een testament of wilsbeschikking? Kijk of u het eventuele testament of de wilsbeschikking van de overledene kunt vinden in zijn of haar administratie. Hierin staan mogelijk diverse uitvaartwensen. Als de overledene uitvaartwensen bij ons heeft geregistreerd, kunnen wij deze voor u opzoeken. Hier vindt u onze contactgegevens.

Akte van overlijden

U heeft een akte van overlijden nodig om de overledene te mogen begraven of cremeren. Onze uitvaartverzorger kan de akte voor u aanvragen bij de gemeente.

Rouwadvertentie

Hoewel het wellicht de tijd een beetje voorbij is, staan kranten vandaag de dag no steeds vol met rouwadvertenties. Het wordt gezien als dé officiële mededeling bij een overlijden. Het is niet ingewikkeld om een rouwadvertentie op te stellen. De naam, geboortedatum en overlijdensdatum van de overledene worden erin gezet, evenals de datum, tijdstip en locatie van de uitvaart. Daarnaast kan er nog een persoonlijke invulling worden gegeven zoals een gedicht of spreuk.
Vindt u het lastig om een goede rouwadvertentie op te stellen? Vraag onze uitvaartverzorger gerust om hulp. Onze medewerkers hebben hier veel ervaring mee en kunnen u hier altijd over adviseren.

Rouwkaarten

Onze uitvaartverzorger kan u helpen met het opstellen en versturen van rouwkaarten. Dit kunt u het beste zo snel mogelijk na het overlijden van uw dierbare doen.

Door gebruik te maken van rouwpostzegels herkent het postkantoor uw kaarten als rouwpost. Ook kunt u gebruikmaken van de Rouw Verzendset van PostNL. Met deze set wordt de rouwpost met prioriteit verwerkt.

De uitvaart bespreken

Na het volgen van bovenstaande stappen bespreekt onze uitvaartverzorger de uitvaart met u.
Tijdens dit gesprek komen zaken als de kosten van de uitvaart naar voren. Is er bijvoorbeeld sprake van bijkomende kosten? Ook bespreken we wie de uitvaart zal verzorgen, de dag en tijd van de begrafenis of crematie en de locatie. Andere aandachtspunten zijn: cateringmogelijkheden, aanvullende wensen, beeld- en geluidsmogelijkheden. Kortom, alles wordt met u doorgenomen zodat er een uitvaart wordt geregeld die geheel naar wens is.

Direct in contact

Bel 24/7 bij overlijden

Elke uitvaartpolis welkom

Uw uitvaartpolis komt bij Meride beter tot zijn recht. Waarom?