Home » Uitvaart Regelen » Multiculturele uitvaart

Multiculturele uitvaart

Door de multiculturele samenstelling van de bevolking is Nederland verrijkt met heel verschillende rituelen bij de grote momenten in het leven. Rituelen bij een huwelijk, een geboorte, maar vooral bij het overlijden en de uitvaart.
Begrip en kennis van culturele achtergrond van mensen zijn altijd essentieel, zeker bij het afscheid van een geliefd persoon.
Meride Uitvaartverzorging stelt hoge eisen aan zijn uitvaartverzorgers op multicultureel gebied, qua ervaring, kennis en inlevingsvermogen. De wensen, rituelen en gewoontes van de familie die een beroep op Meride doet, van welke afkomst ook, staan te allen tijde centraal. 
Meride regelt, zorgt en begeleidt met kennis en begrip volkomen in de traditie van de desbetreffende cultuur.

Bij Meride is het in zorgzame en ervaren handen

Wij bieden zeer professionele, betrokken en ervaren medewerkers, die in de situatie van het verlies van een geliefde tot grote steun zijn. Bel ons gerust even bij vragen 085 – 40 18 123 (dag en nacht).

approved_correctWij staan altijd klaar, ook om even een vraag te beantwoorden

approved_correctJarenlange ervaring in alle culturen

approved_correctEen hoge klanttevredenheidsscore

 

Elke uitvaart polis is welkom

U kunt bij Meride met elke uitvaartverzekeringspolis terecht. Het maakt niet uit bij welke verzekeraar de polis loopt. Uw uitvaartpolis komt bij Meride beter tot zijn recht. Wij zien vaak dat wij de uitvaart goedkoper kunnen verzorgen dan de verzekeraar en dat er geld overblijft.

Repatriëren naar land van herkomst

Meride staat voor u klaar, waar u zich ook ter wereld bevindt. Met onze ervaring overbruggen wij voor u elke afstand. Ieder land heeft zijn eigen tradities en regels voor het overbrengen van de overledene daarom is het organiseren van een repatriëring is een specialisme.

Islamitische uitvaart

De Islamitische gemeenschap bestaat uit meerdere groepen van verschillende afkomst. Ieder groepering heeft zijn eigen gewoonten en rituelen. Maar Meride begrijpt en onderkent dat alle handelingen voortkomen uit de overkoepelende boodschap: Het is Allah die het leven geeft en Allah die het leven neemt. Hoewel lang niet elke moslim met regelmaat een moskee bezoekt, spelen de islamitische voorschriften altijd een bepalende rol bij het overlijden en de uitvaart. Meride gaat in het artikel ‘Islamitische uitvaart’ nader in op de verschillende rituelen.

Joodse uitvaart

Het merendeel van de Joodse bevolking woont in Amsterdam en Amstelveen. De Joodse gemeenschappen die buiten deze gemeenten bestaan worden met de naam Mediene aangeduid. Binnen de totale Joodse gemeenschap bestaan meerdere stromingen. Meride weet dat in het Joodse geloof het leven absoluut centraal staat. En dat vanuit dat perspectief met respect en eerbied wordt omgegaan met de dood. Rondom het overlijden en de uitvaart bestaan duidelijke voorschriften die het geheel van sterven, begraven en rouwen beschrijven. In het artikel ‘Joodse uitvaart’ leest u meer.

Chinese uitvaart

Een van de oudste allochtone bevolkingsgroepen in ons land wordt gevormd door Chinezen. Omdat de herkomst van Chinezen zo divers is, kan men moeilijk van Chinese gemeenschap spreken. Alleen China zelf is al zo’n enorm gebied, dat niet elke Chinees uit China dezelfde culturele achtergrond heeft. Verder zijn er Chinezen uit Indonesië, uit Suriname, uit Vietnam, uit Hong Kong. Al naar gelang van het gebied van herkomst zijn er voorschriften en rituelen die bij een uitvaart een rol spelen. Meride heeft ervaren dat bij vrijwel alle Chinezen een sterke band bestaat tussen de levenden en de doden, dat een dodencultus een belangrijke plaats in het leven heeft. Lees hier veel meer over Meride en het verzorgen van een Chinese begrafenis.

Afro-Surinaamse uitvaart

De oorspronkelijk uit Afrika afkomstige Surinamers, ook wel Creolen genoemd, zijn een bevolkingsgroep waarbinnen een uitvaart heel verschillend kan zijn. Sommigen houden vast aan de hele oude tradities, uit de Winti-religie, anderen zijn daar losser in en passen hun rituelen meer aan de heersende behoeften aan. De meeste Creolen zijn protestants, sommigen Rooms-Katholiek, maar daarnaast of daarbij is de traditionele Winti-religie ook van belang. Wel ziet en ervaart Meride een duidelijke overeenkomst; de rituelen vanaf het verzorgen van de overledene tot en met de begrafenis zijn uitgebreid en intensief. De hele periode van sterven, begraven en rouwen wordt met overgave ingevuld en beleefd. Ons uitgebreide artikel over Surinaamse uitvaarten leest u hier.

Hindoestaanse uitvaart

Ook uit Suriname afkomstig zijn de Hindoestanen. Hun verre oorsprong ligt in India. Het hindoeïsme, een hele oude religieuze traditie uit India, heeft als centraal uitgangspunt het geloof in één goddelijke oerbron, het Brahman. Meride begrijpt de gedachte en overtuiging dat alles uit deze bron voortkomt en alles daarin terugkeert. Om dit na het overlijden zo snel mogelijk tot stand te brengen worden de doden gecremeerd. Dit in tegenstelling tot bovengenoemde groeperingen, die hun doden begraven. De re-incarnatiegedachte speelt een grote rol en de rituelen bij het overlijden en de uitvaart zijn daarop afgestemd. Lees hier veel meer over Hindoestaanse uitvaarten.

Kaapverdische uitvaart

Deze bevolkingsgroep heeft zijn verre oorsprong in Afrika. Door de eeuwen heen is men door de slavernij over grote gebieden verspreid, na de tweede wereldoorlog hebben velen zich in Nederland gevestigd. De meeste Kaapverdianen zijn rooms-katholiek en hun uitvaartrituelen zijn voor de katholieke autochtone Nederlanders dan ook herkenbaar. Een van de verschillen die Meride heeft ervaren is de grote onderlinge betrokkenheid. Bij een uitvaart komen honderden mensen om hun respect aan de overledene en de familie te tonen. Toch is dat niet het enige dat kenmerkend is. Lees hier veel meer over Meride en over Kaapverdische uitvaarten.

Multiculturele uitvaartrituelen en rouwverwerking

De grootste bevolkingsgroepen van allochtone afkomst zijn hierboven genoemd. Ondanks overkoepelende rituelen en gewoonten zijn er ook binnen elke groepering verschillen. De uitvaartverzorgers van Meride staan garant dat wensen en rituelen, van welke religie of overtuiging dan ook, met respect worden opgevolgd, georganiseerd en uitgevoerd. Meride stelt zich tot doel dat van elk medemens, van welke afkomst dan ook, op zijn of haar vertrouwde wijze afscheid wordt genomen. Meride zet zich dan ook voor 100% in om elk afscheid naar volle tevredenheid van de familie uit te voeren.

Elke uitvaartpolis welkom

Uw uitvaartpolis komt bij Meride beter tot zijn recht. Waarom?

Offerte aanvragen

Vraag in drie eenvoudige stappen een offerte aan. Persoonlijk en op maat.