Natascha van Zeijl

“De dankbaarheid van de families tijdens en achteraf een uitvaart is mijn drijfveer. Ik sta voor een persoonlijke noot en een open, oprechte manier van handelen. Ik creëer graag alle rust en ruimte en neem de tijd om elk detail wat u wenst vorm te geven.”

Natascha van Zeijl

Natascha van Zeijl - Uitvaartverzorger bij Meride

Alles is tot in de puntjes geregeld in een ongedwongen sfeer Natasha heeft ons op een hele fijne manier en betrokkenheid begelijd Ook na de crematie nog een aantal keren kontact gehad

9,2

476 beoordelingen

98% beveelt Meride uitvaart aan

★★★★★★★★★★

Over onze uitvaartverzorgers

Onze uitvaartverzorgers doen er alles aan om u bij te staan met ideeën. Ze bieden een luisterend oor en helpen u met alle praktische zaken. Maak via een vrijblijvend kennismakingsgesprek kennis met onze uitvaartverzorger bij u in de buurt. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek denkt de uitvaartverzorger samen met u na over uw uitvaart of die van een naaste. Hij of zij staat met u stil bij alle facetten van de uitvaart: de gevolgen van een overlijden en hoe u de uitvaart vorm kunt geven.

Kennismakingsgesprek aanvragen

Interview met Natascha van Zeijl

Natascha, hoe ben jij ertoe gekomen om voor een vak als uitvaartverzorger te kiezen?

Natascha: Ik werkte jarenlang bij een bank. Aanvankelijk een dienstverlenend bedrijf, dus mensen behulpzaam zijn. Langzamerhand ging het steeds meer de commerciële richting uit, mijn functie veranderde daardoor. Daarnaast was ik vrijwilliger als Schuldhulpmaatje, lange, vaak moeizame trajecten. Ik vroeg mij af of ik dit de rest van leven wilde blijven doen. Ik heb daarbij niet naar functies gekeken, meer naar wat ik zoek in werk. Mensen begeleiden, en dan vooral in kwetsbare momenten van het leven, naast hen staan, daadwerkelijk verder helpen. En ik plan en organiseer graag. Vervolgens ben ik gaan kijken welke functies daarbij passen en ben naar een open dag van Meander, het opleidingsinstituut voor de uitvaart, gegaan. Heb mij ingeschreven, ben gaan studeren, stages gaan lopen en uiteindelijk als uitvaartverzorger aan de slag gegaan.

Is het wat je ervan verwachtte?

Natascha knikt enthousiast: Bij de stages had ik al direct een ‘wauw’ gevoel, wat een mooi vak. Ik leerde zoveel, ben bijvoorbeeld zelf niet met rituelen en bepaalde tradities opgegroeid, door de stages maakte ik daar intens kennis mee. Heel verrijkend.

Heb je wel eens te maken met bijzondere keuzes?

Natascha: Ja, bijvoorbeeld een uitvaart vanuit een museum. Dan krijg je te maken met uitgebreide catering en technische zaken als licht en geluid. Je bent dan meer een evenement aan het organiseren dan een uitvaart. Indrukwekkend was het wel.

Heb je je wensen voor je eigen uitvaart – ooit – al op papier gezet?

Natascha lacht en schudt ontkennend haar hoofd: Mijn zoontje vroeg me laatst: ‘Mam, wil je gecremeerd of begraven worden?’ Ik heb hem gezegd dat het mij niet zoveel uitmaakt, dat zij dat zelf mogen beslissen. Ik weet vooral hoe ik het zelf voor mijn dierbaren wil regelen, zodat wij als nabestaanden verder kunnen met het gemis.

Hoe verwerk je een ingrijpend afscheid? Heb je daar zelf ook emoties bij?

Natascha: Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Ik verwerk het door er veel over te praten, mijn man is echt mijn klankbord. Of ik zoek een collega op of mensen die ik nog van de opleiding ken.
Ook tegenover mijn kinderen ben ik heel open, mijn afstudeerproject ging over opvoeding en de dood. Dood hoort bij het leven en ik vertel liever hoe ik het zie en ervaar, dan dat het een eigen leven gaat leiden in hun hoofdjes.
Verder mag je een bepaalde vorm van emotie bij de uitvaart zeker voelen, als dat niet het geval zou zijn, kom je in een soort onverschilligheid terecht. De ene keer uit mijn emotie zich in het krijgen van kippenvel, de andere keer slik ik een paar tranen weg. Zolang ik niet harder huil dan de familie is het goed.

Zie jij valkuilen en waarschuw je daar dan voor?

Met name als men kiest voor een thuisopbaring. Vaak houdt dat in dat er veel mensen over de vloer komen om afscheid te nemen. Dat kan heel belastend zijn en daar waarschuw ik wel voor. En verder wat de plechtigheid betreft; soms wil men zo veel muziek, zo veel foto’s, zo veel sprekers, de vraag is of dat wijs is. Het is altijd de familie die beslist, ik geef wel aan wat de consequenties zouden kunnen zijn.

Zijn er bepaalde ontwikkelingen op het gebied van de uitvaart?

Natascha: Op dit moment is het nog vaak kerk of crematorium die beslissen wanneer een uitvaart mogelijk is, dat wordt steeds meer de familie zelf. Ik denk dat het naar een 24 uur dienstverlening gaat, dus uitvaarten op zaterdag, op zondag, of in de avond.
Verder krijgt het milieuaspect steeds meer stem, het aantal begrafenissen op een natuurbegraafplaats neemt hand over hand toe. Ook de techniek staat niet stil, mensen kunnen langer ‘mooi’ gehouden worden.
Daarnaast denk ik dat de rol van uitvaartbegeleider in de toekomst zal gaan veranderen en misschien wel overbodig wordt. Het lijkt een trend te worden dat nabestaanden zelf een uitvaart gaan regelen.

Wil je nog iets toevoegen aan ons gesprek?

Natascha: Volg je hart, denk aan jezelf, doe wat jij wilt. Weet je, er is altijd wel iemand die ergens iets van vindt. Het is jouw afscheid van jouw dierbare, jij moet verder met dit verdriet en gemis.