Marlène Kromhout

“Er is heel veel mogelijk om een persoonlijk vaarwel te verwezenlijken. Het beste is dat te regelen in een informele sfeer, met iemand die respectvol, warm en betrokken meedenkt.”

Marlène Kromhout

Marlene Kromhout - Uitvaartverzorger bij Meride

Marlène Kromhout heeft ons goed bijgestaan en alles goed verzorgd. Ook heeft zij ons Leta Janssen aanbevolen en dat heeft goed uitgepakt.

9,2

482 beoordelingen

98% beveelt Meride uitvaart aan

★★★★★★★★★★

Over onze uitvaartverzorgers

Onze uitvaartverzorgers doen er alles aan om u bij te staan met ideeën. Ze bieden een luisterend oor en helpen u met alle praktische zaken. Maak via een vrijblijvend kennismakingsgesprek kennis met onze uitvaartverzorger bij u in de buurt. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek denkt de uitvaartverzorger samen met u na over uw uitvaart of die van een naaste. Hij of zij staat met u stil bij alle facetten van de uitvaart: de gevolgen van een overlijden en hoe u de uitvaart vorm kunt geven.

Kennismakingsgesprek aanvragen

Interview met Marlène Kromhout

Uitvaartverzorger, een apart beroep, waarom heb jij hiervoor gekozen?

Marlène: Aanvankelijk dacht ik daar niet aan, maar naarmate je ouder wordt, word je vaker met de wereld van het afscheid nemen geconfronteerd en op die momenten dacht ik wel: ‘Wat een mooi beroep’. Toen overleed mijn moeder en dan komt het heel dichtbij. Het liet me niet meer los. Ik heb als coördinator jarenlang leidinggegeven aan een team, maar dit werk heeft zoveel meerwaarde.

Vind je het lastig om de grens te bewaken tussen zakelijkheid en emotie?

Marlène knikt: Dat is weleens lastig. Ik ben ervan overtuigd dat goed werk gewoon betaald moet worden en ik maak dan ook een offerte waar ik achter kan staan. En gelukkig werken we bij Meride met vaste prijzen die je gewoon op de site kunt terugvinden. Maar als ik merk dat geld een probleem kan zijn, dan vraag ik of er een budget is, dan kan ik suggesties doen om de uitvaart eenvoudig te houden en toch heel persoonlijk. Ik zal mijn uiterste best doen om dan binnen de mogelijkheden te blijven.

Hoe ga je om met schrijnende momenten, die je ongetwijfeld zult meemaken?

Marlène: Op de dag van de uitvaart ben ik in een andere modus, volop oog en oor voor anderen, maar ik neem het verdriet niet over. Daar kan ik goed afstand in bewaren, gelukkig wel. Ik word wel geraakt door het verdriet van anderen.

Wat is jouw visie op de toekomst van de uitvaart?

Marlene denkt na: Ik zie dat men het afscheid steeds persoonlijker wil maken. Dat vind ik een mooie ontwikkeling. Dat daar een financiële kant aan zit, dat verliest men weleens uit het oog. En weet je, je hoeft niet persé alles anders te doen, maar je kan ook kleine dingetjes toevoegen die een uitvaart bijzonder maken.

Denk je na over je eigen uitvaart?

Marlene: Steeds vaker. Ik herinner mij dat ik in het begin van mijn opleiding daar een opdracht over moest doen. Ik kwam er niet goed uit, had er geen helder beeld bij. Maar nu, na al mijn ervaringen kies ik duidelijk voor een natuurbegraafplaats. Ik heb dit ook besproken met mijn zussen, zij weten hier dus van. Echt schriftelijk vastgelegd heb ik het nog niet en ook een eigen plekje op een dergelijke begraafplaats moet ik nog gaan zoeken.

Zijn er valkuilen waar je als nabestaanden voor moet oppassen?

Marlene: De eigen visie op een uitvaart is goed, maar kan ook een valkuil zijn. Soms wil de familie zondermeer vasthouden aan de wens van de overledene. Het is natuurlijk fijn als helder is of het over een begrafenis gaat of over een crematie. Maar ik denk wel dat de uitvaart ook moet passen bij de nabestaanden. Bijvoorbeeld: iemand met een groot sociaal netwerk, een leven vol nauwe betrekkingen met familie en vrienden, wil absoluut niets na zijn overlijden. Dan staan de achterblijvers met lege handen. Voor zover het mogelijk is bespreek ik dat wel. Soms heeft men even tijd nodig om naar de gulden middenweg te zoeken, maar die is er altijd. Ook zonder afbreuk te doen aan de wens van de overledene.

Waar zou je nadrukkelijk aandacht voor willen vragen?

Marlene: Geniet van elkaar. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar als je in dit werk terecht komt, word je geconfronteerd met dat het zomaar over kan zijn.

Sta eens bij stil wie je dierbaren zijn.