Ingrid Leenders

“Uw wensen, verwachtingen en budget zijn het uitgangspunt. Luisteren, adviseren en organiseren is mijn rol. Samen geven we vorm en inhoud aan een mooi en waardig afscheid. Woorden, kaarsen, rituelen, muziek, stilte en meer. Ingrediënten te over om te zorgen voor elkaar, om af te sluiten en te herinneren. Sober of groots, altijd uniek. Neem er tijd voor als mogelijk, je kunt het maar één keer doen.”

Ingrid Leenders

Ingrid Leenders - Uitvaartverzorger bij Meride

Vanaf het eerste contact voelde het allemaal heel goed. Ingrid Leenders was zeer meelevend en hielp ons voortreffelijk bij alle zaken die geregeld moesten worden. Het contact was zeer persoonlijk, had aan een half woord…

9,2

482 beoordelingen

98% beveelt Meride uitvaart aan

★★★★★★★★★★

Over onze uitvaartverzorgers

Onze uitvaartverzorgers doen er alles aan om u bij te staan met ideeën. Ze bieden een luisterend oor en helpen u met alle praktische zaken. Maak via een vrijblijvend kennismakingsgesprek kennis met onze uitvaartverzorger bij u in de buurt. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek denkt de uitvaartverzorger samen met u na over uw uitvaart of die van een naaste. Hij of zij staat met u stil bij alle facetten van de uitvaart: de gevolgen van een overlijden en hoe u de uitvaart vorm kunt geven.

Kennismakingsgesprek aanvragen

Interview met Ingrid Leenders

Wat is de reden dat jij voor het vak uitvaartverzorger gekozen hebt?

Ingrid: Omdat ik het heel graag wilde! Als kind woonde ik tegenover een kerkhof, ik heb dus heel veel uitvaarten voorbij zien komen, het was voor mij een vertrouwd beeld. Ik herinner me dat ik gekregen bidprentjes altijd heel goed bewaarde.

Aanvankelijk heb ik bouwkunde gestudeerd en werd dus bouwkundig ingenieur. Na een aantal jaren liep het leven anders en heb ik deze keuze gemaakt. Vaak hoor je dat een intense ervaring met een uitvaart, hetzij een hele goede of een hele slechte, de basis is om voor dit vak te kiezen. Dat is bij mij niet het geval, ik ben er heel blanco aan begonnen en ik merkte al gauw dat ik daar goed aan had gedaan.

Er loopt een zekere grens tussen emotie en zakelijkheid, hoe bewaak jij die grens?

Ingrid: Ik ben in mijn werk een open mens. Als ik bij een familie voor de deur sta en ik bel aan, dan is mijn hoofd helemaal leeg, dan ben ik er voor 100% voor hen. In eerste instantie laat ik de kennismaking, het gesprek gewoon gebeuren, daarna begin ik met het aanbrengen van structuur. En dan komt op heel natuurlijke wijze ook het zakelijke deel om de hoek kijken.

Je maakt ongetwijfeld hele schrijnende momenten mee, hoe geef je al dat verdriet een plek?

Ingrid denkt na: Allereerst probeer ik alles met rust en aandacht te doen. Na de uitvaart doe ik datgene waarvan ik denk dat het goed voor me is. De ene keer doe ik thuis helemaal niets, de andere keer ga ik juist sporten. Ik mag graag naar buiten in de zon, ga op tijd met vakantie. En af en toe bel ik een Meride collega om even te spiegelen of van me af te praten.

Kun je het meest indrukwekkende moment benoemen?

Ingrid: Er zijn zoveel dingen die een diepe indruk maken. Verliezen zijn niet met elkaar te vergelijken. Als iemand van tachtig jaar zijn echtgenote moet wegbrengen, die hij vanaf zijn kindertijd kende en waarmee hij ruim zestig jaar getrouwd was, dan voel ik de eenzaamheid. Soms is het overlijden, dan weer zijn het de nabestaanden die je bijblijven. Suïcide went nooit.

Wat zie jij op uitvaart gebied om je heen veranderen?

Ingrid: Ik zie heel veel veranderen. Mensen zijn niet meer gebonden aan de plek waar ze wonen en de tendens is dat het vooral gemakkelijk moet zijn. Niet te lang, niet te ingewikkeld.

Denk je wel eens na over je eigen uitvaart?

Ingrid: Ik wil beslist niet over mijn dood heen regeren. Mijn man weet dat ik niet in een kist wil, maar in een wade gewikkeld wil worden, een hele grote doek. Dat is voor mij belangrijk. Verder mag men zelf keuzes maken die bij de situatie passen.

Waar zou je nadrukkelijk aandacht voor willen vragen?

Ingrid: Waar je nooit genoeg aandacht voor kunt vragen is voor liefde en respect. Neem tijd voor een gesprek. Kies niet te snel voor een besloten uitvaart, sluit geen mensen uit. Het lijkt wel eens of men geen tijd meer wil besteden aan het eren van iemand, het groeten. Uitvaartbeurzen, artikelen, boeken, er komt van alles voorbij en toch duwen we de dood steeds verder weg. Dat doen we door nauwelijks nog op bezoek te gaan, of door kinderen weg te houden van een uitvaart. Dat vind ik jammer.