Henriëtte Nieskens

“Niet iedereen staat hetzelfde in het leven. Sterker nog, de meeste mensen hebben hele duidelijke en eigen ideeën over het leven. Dus waarom ook niet over de dood? Voor mij is het belangrijk dat een overledene een afscheid krijgt dat werkelijk bij hem of haar past.”

Henriëtte Nieskens

Henriette Nieskens - Uitvaartverzorger bij Meride Uitvaartverzorging

Zeer aardige en meedenkende begeleidster. Ze heeft alles keurig geregeld. Ik voelde dat ik haar kon vertrouwen om de beste uitvaart voor pap te regelen.

9,2

470 beoordelingen

98% beveelt Meride uitvaart aan

★★★★★★★★★★

Over onze uitvaartverzorgers

Onze uitvaartverzorgers doen er alles aan om u bij te staan met ideeën. Ze bieden een luisterend oor en helpen u met alle praktische zaken. Maak via een vrijblijvend kennismakingsgesprek kennis met onze uitvaartverzorger bij u in de buurt. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek denkt de uitvaartverzorger samen met u na over uw uitvaart of die van een naaste. Hij of zij staat met u stil bij alle facetten van de uitvaart: de gevolgen van een overlijden en hoe u de uitvaart vorm kunt geven.

Kennismakingsgesprek aanvragen

Interview met Henriëtte Nieskens

Waarom heb je gekozen voor het vak van uitvaartverzorger?

Henriëtte: Uitvaartverzorgster is een vak dat ik al ruim 15 jaar met hart en hoofd uitvoer. Als kind boeide de dood me al. Ging vaak als klein meisje “stiekem” naar de begraafplaats in ons dorp omdat daar een neefje begraven lag. Ik vond het daar heel sereen, stil en krachtig. Het niet praten vroeger over de dood en afscheid nemen vond ik vreemd. Als je er niet over praatte dan was het verdriet er niet dachten ze….Mijn ervaring heeft geleerd dat mensen eerst in hun emoties erkent dienen te worden. Deze erkenning geeft de nabestaanden rust en ruimte om het afscheid van hun dierbare goed voor te bereiden. Elk mens is uniek en afscheid nemen kun je maar een keer.

Vind je het lastig om de grens te bewaken tussen emotie en zakelijkheid?

Henriëtte: Het blijft elke melding een uitdaging om vanuit je hart te werken echter je professionaliteit daarbij niet uit het oog te verliezen. Door me bewust te zijn van het feit dat het overlijden niet door mij is gekomen en de nabestaanden iemand nodig hebben om hen te begeleiden in de dagen naar het afscheid en ik het als een eer voel dat ik die persoon mag zijn, kan ik de emotie goed plaatsen om het geen stukje van mezelf te laten worden.

Krijg je wel eens bijzondere vragen?

Henriëtte: De dood is bespreekbaarder geworden, ook door social media zijn mensen vaak al voor het overlijden zich aan het verdiepen in mogelijkheden en zoeken ze vaak naar minder standaard mogelijkheden. Ik probeer elke wens van de familie uitvoerbaar te maken. Ik heb nog nooit een verzoek gehad wat niet uitvoerbaar bleek te zijn. Zeker ook afwijkende uitvaarten gehad. Zo vergeet ik nooit de uitvaart van een jonge moeder die Clinic Clown was en dat er veel Clowns bij het afscheid aanwezig waren en blauwe ballonnen uitreikte bij binnenkomst. Alle gasten moesten tijdens het afscheid in de aula de ballon opblazen, knoopje inleggen en vervolgens werden alle ballonnen met de handen de lucht in gemept, een heel bijzondere vrolijke situatie leverde dat op wat voor de vele kleine kinderen het minder verdrietig en zwaar maakte. Of het afscheid van een markante dierenarts op zijn terrein in het bos waarbij vrienden zijn kist op een snijtafel plaatste en een zogenaamde obductie gingen doen bij zijn kist en er worsten en flessen wijn tevoorschijn kwamen. De worst werd tijdens de condoleance-borrel in stukjes gesneden op de zelfgemaakte kist waarvan de deksel de deur van zijn boshuisje was.

Denk je wel eens na over je eigen uitvaart?

Henriëtte: Uiteraard is de dood bespreekbaar binnen mijn gezin. Zowel mijn kinderen en ikzelf hebben onze uitvaartwensen met elkaar besproken en deze liggen ook vast in een wensen boekje.

Denk je dat uitvaarten in de toekomst zullen veranderen?

Henriëtte Nieskens: Er zal beweging blijven in het uitvaartvak. Ik denk dat het steeds meer de wens zal worden van nabestaanden om zelf steeds meer in eigen hand te gaan houden. De traditionele uitvaarten met kerkdiensten zijn in de laatste jaren al aan het afnemen, mensen hebben meer behoefte aan persoonlijke invulling en maatwerk uitvaarten.

Wat vind je lastig in je werk?

Henriëtte: Het enige wat soms ongemakkelijk kan zijn is het onvoorspelbare, de dood kent geen tijd en datum.

Wat is jouw doel bij het verzorgen van een uitvaart?

Henriëtte: Het voelt elke keer opnieuw als een uitdaging om nabestaanden, zo overmand door verdriet, te ondersteunen bij de voorbereiding en uitvoering en ze in beweging te krijgen en in hun eigen kracht. Het is hún afscheid en ik ben ervan overtuigd dat als je de nabestaanden in hun kracht weet te krijgen ze zelf een mooi en waardevol afscheid kunnen vormgeven. Dat is de 1ste stap in hun rouwproces. Als uitvaartverzorgster loop je als het ware een stukje met de mensen mee. Als de familie je dankt voor het bijzondere afscheid en dat het een blauwdruk van het leven was van de overledene en ze heel tevreden zijn, dan ben ik ook dankbaar en tevreden en geeft dat energie om door te gaan.

Hoe ga je om met kleine kinderen en hun verdriet?

Henriëtte: Op hun niveau vragen stellen, goed luisteren en eerlijk antwoorden op hun niveau. Kinderen kunnen vaak al zelf een antwoord geven als je de vraag terug geeft met: “wat denk jezelf”…je krijgt de meest prachtige en simpele antwoorden van de kinderen. Kinderen hebben ook recht op afscheid nemen, ik zal het altijd stimuleren om kinderen bij het afscheid te betrekken. Ik heb een 2jarige opleiding gevolgd voor rouw en verlies rondom kinderen en me gespecialiseerd in afscheid rondom kinderen, zowel begeleiden van kinderen maar ook verzorgen van uitvaarten van kinderen. Het vergt echt een andere benadering en invulling.