Hans Scheerder

“Ik begeleid u graag in een toch al zo moeilijke periode rondom een overlijden. Met ruime ervaring adviseer ik u bij alle mogelijkheden en keuzes om samen met u het afscheid zo mooi mogelijk vorm te geven.”

Hans Scheerder

Hans Scheerder - Uitvaartverzorger bij Meride Uitvaartverzorging

Wij zijn fantastisch bijgestaan en geholpen met de uitvaart van mijn moeder. We konden van alles vragen en niets was teveel. Fijn dat iedereen niet te "stijfjes" was , maar wel weer heel respectvol. Goed…

9,2

470 beoordelingen

98% beveelt Meride uitvaart aan

★★★★★★★★★★

Over onze uitvaartverzorgers

Onze uitvaartverzorgers doen er alles aan om u bij te staan met ideeën. Ze bieden een luisterend oor en helpen u met alle praktische zaken. Maak via een vrijblijvend kennismakingsgesprek kennis met onze uitvaartverzorger bij u in de buurt. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek denkt de uitvaartverzorger samen met u na over uw uitvaart of die van een naaste. Hij of zij staat met u stil bij alle facetten van de uitvaart: de gevolgen van een overlijden en hoe u de uitvaart vorm kunt geven.

Kennismakingsgesprek aanvragen

Interview met Hans Scheerder

Waarom heb je gekozen voor het vak van uitvaartverzorger?

Hans: Door mijn eigen ervaringen met uitvaarten, raakte ik geprikkeld om een zinvolle rol te bekleden in de uitvaartbranche. Dit na jaren te hebben gewerkt in het bedrijfsleven en bij woningcorporaties. Ik ben blij de keuze te hebben gemaakt, en ik zie het als een voorrecht om nabestaanden te mogen begeleiden in een voor hen verdrietige periode.

Vind je het lastig om de grens te bewaken tussen emotie en zakelijkheid?

Hans: Het begeleiden van een uitvaart behoeft soms zakelijkheid, en families verwachten dat ook. Echter, het verlies van een naaste brengt uiteraard emotie met zich mee, en daar moet ruimte voor zijn. Daar waar nodig treed ik even terug, of pak ik het juist weer op.

Krijg je wel eens verzoeken die afwijken van het standaard gebeuren?

Hans: Waar vroeger de uitvaart vooral ‘standaard’ was, zie ik dat veranderen. Soms begeleid ik een uitvaart die afwijkt van deze standaard, en meer past bij de behoefte van de familie en de overledene. Dit kan dan een uitgebreide afscheidsdienst zijn (in een kasteel of theater), of een uitgebreide borrel met de lievelingsdrank van de overledene.

Denk je wel eens na over je eigen uitvaart?

Hans: Mijn vrouw en ik hebben ons uitvaartplan tot in detail uitgeschreven. Regelmatig voorzien we dit van een update.

Denk je dat uitvaarten in de toekomst zullen veranderen?

Hans: De verandering is al ingezet, en dit zal zich verder ontwikkelen. Er is een groeiende behoefte aan een meer persoonlijke invulling van de uitvaart. Daarnaast verwacht ik dat ook de wetgeving zal gaan veranderen, en zullen er – naast begraven en cremeren – andere methoden van ‘lijkbezorging’ (zoals dat officieel heet) worden toegestaan.

Wat vind je lastig in je werk?

Hans: Ik heb altijd gezegd dat het werk me niet koud mag laten, maar dat ik wel in mijn rol moet blijven en dat ik de families zo goed mogelijk moet begeleiden. Die balans is voor mij belangrijk. Na een uitvaart ga ik vaak wandelen met onze honden.

Wat is jouw doel bij het verzorgen van een uitvaart?

Hans: Ik heb één doel: een tevreden familie. Daar gaat het mij om. Ik doe mijn uiterste best om hen te ondersteunen en te begeleiden. Pas als zij tevreden zijn, kan ik dat ook zijn.

Hoe ga je om met kleine kinderen en hun verdriet?

Hans: Ik probeer kinderen – in overleg met de familie – er altijd bij te betrekken, ook als zij nog op een leeftijd zijn waarop het aspect ‘dood’ nog niet helemaal te begrijpen is. Echter, later kunnen ze hier wel een herinnering aan over houden. Kinderen zijn eerlijk en naturel, en ik vind het mooi als zij een tekening maken voor opa en die zelf in de kist leggen.