Onze uitvaartverzorger

bij u in de buurt
 • Home » Kosten uitvaart

  Kosten uitvaart

  U vraagt zich af ‘Wat kost een uitvaart? Ons antwoord hierop is dat de kosten van een uitvaart afhankelijk zijn van uw wensen en de vorm van de uitvaartplechtigheid. Bij Meride is een nette, eenvoudige uitvaart al mogelijk voor € 1.995,-. Er zijn ook uitvaarten die een veelvoud daarvan kosten. Het heeft allemaal te maken met wensen, uw wensen. Veel mensen vinden het prettig om snel en precies te weten waar ze aan toe zijn. In dat geval vraagt u het beste direct een offerte aan.

  Verschillen in kosten

  De kosten van een uitvaart verschillen dus. De totale uitvaartkosten zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van wat uw persoonlijke wensen zijn. Wilt u een simpele uitvaartkist of een elegante kist van massief hout? Laat u de muziek afspelen vanaf een cd of wilt u dat er live muziek gespeeld wordt? Ook heeft de keuze voor een begrafenis of een crematie invloed op de uitvaartkosten. Een begrafenis is over het algemeen duurder dan een crematie, dit komt omdat u dan te maken heeft met de kosten van het graf. Lees meer over de kosten voor een begrafenis of de kosten voor een crematie.

  Kosten begrafenis

  In Nederland kost een begrafenis gemiddeld tussen de € 7.000 en € 10.000. Bij Meride is een eenvoudige begrafenis al mogelijk vanaf € 2.195,- natuurlijk is het mogelijk een begrafenis zo duur te maken als u zelf wilt. Voor elke begrafenis gelden er een aantal basiskosten. Om een duidelijk overzicht hiervan te krijgen zetten we deze voor u op een rijtje in een offerte. Vraag daartoe nu een offerte aan.

  Deze kosten zijn gemiddeld genomen. Vaak komen de basiskosten uit tussen de € 2.000,- en € 3.000,-. Naast deze basiskosten zijn er ook nog andere kosten, deze vallen onder de overige kosten. Zo kwam het vroeger vaak voor dat men thuis werd opgebaard. Vandaag de dag zien we dit ook weer steeds meer terugkomen. Er kan in alle rust afscheid genomen worden van een dierbare en hoeft er geen rekening gehouden te worden met de openingstijden van een rouwcentrum. Een zwarte rouwauto is ook niet meer de enige mogelijkheid. Vaak kunt u ook voor een grijze of witte auto of in sommige gevallen soms voor een fietskar of koets met paarden.

  Waarom is een begrafenis duurder dan een crematie?

  Zoals eerder benoemd vallen de kosten voor een begrafenis hoger uit dan een crematie. Dit heeft te maken met de grafkosten, maar kan komen door de soort grafkist die gekozen wordt. Bij een begrafenis zijn ook minimaal 4 dragers nodig. De kist wordt door hen naar binnen gedragen bij een eventuele kerkdienst en ze dragen de kist ook op de begraafplaats. De bijkomende grafkosten kunnen sterk verschillen per gemeente. Vraag eenvoudig en snel een maatwerk offerte aan. Wij werken het dan voor u uit.

  Kosten crematie

  De basiskosten van een crematie maken bedragen ongeveer de helft tot twee derde van de totale kosten van een crematie. Onder de basiskosten vallen de verzorging van de overledene, vervoer, plechtigheid en bezorging van de kist. Landelijke gemiddeld liggen de basiskosten zo rond de € 2.500,-. Verwacht u toch meer gasten of blijft het lichaam van de overledene langer opgebaard dan normaal, dan vallen deze kosten hoger uit. De kosten voor het cremeren zelf liggen landelijk gemiddeld tussen de € 1000,- en € 1.100,-. De uiteindelijke prijs kan variëren tussen verschillende uitvaartondernemers. Bij Meride heeft u al een eenvoudige crematie vanaf € 1.995,-.

  Gedenkplek en urn

  Een verschil bij een crematie is dat er geen grafkosten zijn, maar wel kosten voor een gedenkplek of urn. Een urn kost gemiddeld tussen de € 40,- en € 500,-. U kunt ook kiezen om een gedenkplek te richten in de vorm van een naamplaat of gedenkmuur waar de urn kan neergezet worden. De kosten voor een gedenkmuur bedragen ongeveer € 500,- voor een termijn van 5 tot 10 jaar. Nabestaanden kiezen er vaak ook voor om een deel van de as in sieraden te verwerken. In het algemeen liggen de kosten hiervoor tussen de € 40,- en € 200,-.

  Overige uitvaartkosten

  Een onderdeel van de uitvaartkosten wat hierboven benoemd is, is het dienstverleningstarief. Deze kosten gelden zowel voor een begrafenis als een crematie. Hierin zitten alle diensten die de uitvaartverzorger voor u verzorgt. Daarnaast heeft u dus te maken met de eerder genoemde kosten als rouwkaarten, bloemen, rouwvervoer, (thuis)opbaring en de catering. Als u wilt dat de uitvaart in het weekend plaatsvindt worden er vaak diverse toeslagen gerekend. Denk bijvoorbeeld aan het personeel van de begraafplaats, eventueel ingehuurde dragers en de chauffeurs van het rouwvervoer. Vraag eenvoudig een offerte aan om exact te weten wat een uitvaart naar uw wensen zou kosten.

  Hoeveel dagen na overlijden begrafenis of crematie?

  De tijd tussen het moment dat iemand komt te overlijden en het moment van de begrafenis of crematie staat vast. Het is opgenomen in artikel 16 van de Wet op de lijkbezorging. Het mag namelijk niet eerder dan 36 uur na overlijden plaatsvinden. De uitvaart dient uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden te geschieden. Weekenden en feestdagen worden niet meegerekend als werkdagen.

  Uitzonderingen

  Er zijn bepaalde situaties die het toelaten dat er mag worden afgeweken van de gestelde termijnen, dit is opgenomen in artikel 17 van de Wet op lijkbezorging. De burgemeester mag, na advies van een arts, het stoffelijk overschot dat zich in de gemeente bevindt op een andere termijn stellen. Vaak wordt door de afdeling Burgerzaken van een gemeente zonder probleem voor een ander termijn verlof gegeven in dat geval. Redenen kunnen van godsdienstige aard zijn of indien familie uit een ander land de uitvaart wenst bij te wonen. Wanneer nabestaanden een kortere termijn dan de wettelijke 36 uur wensen is toestemming van de officier van justitie vereist.

  Overlijden en verlof

  U heeft als werknemer recht op verlof om een uitvaart bij te wonen als het een naaste of familielid betreft. Hier zijn diverse verlofregelingen voor. Hiervan zijn sommige wettelijk vastgelegd in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Anderen staat in de cao. Verlof dat normaal onder de WAZO valt en onder een afwijkende regeling in de cao opgenomen zijn, dan geldt de cao. Vaak wordt het verlof in het korte verzuimverlof rondom calamiteiten geregeld. Bij het overlijden van bloed- of aanverwanten in de eerste graad heeft u recht op een verlof van vier dagen. Voor de tweede graad geldt een verlof van twee dagen. Het verlof geldt vanaf het moment van overlijden tot de dag van de uitvaart.

  Wat zijn eerste- en tweede graad bloed- en aanverwanten?

  Onder eerste graad worden ouders en kinderen verstaan. De tweede graad is van toepassing voor broers en zussen, grootouders en kleinkinderen.

  Gepaste kleding voor een uitvaart

  Regelmatig krijgen we de vraag wat gepaste kleding is voor een uitvaart. In feite bent u vrij om aan te trekken wat u wilt. Wel zijn er een aantal ongeschreven regels waar men vaak rekening mee houdt. Op deze manier wordt er respect getoond naar de nabestaanden. Zo hoeft u al lang niet meer verplicht zwart te dragen. Die tijden zijn voorbij. Wel is het raadzaam uw kleding vrij sober te houden. Blote of heel opvallende kleding is af te raden. Vaak kunt u zelf wel inschatten wat nabestaanden gepast zouden vinden. Er staat soms op de rouwkaart ook een kledingvoorschrift, zoals draag lichte kleding om het leven juist te vieren. Gaat het om een kerkelijke of conservatieve uitvaart dan is donkerblauw, grijs of zwart vaak wel wenselijk. Vermijd een spijkerbroek en kies voor een pantalon.
  Om uw kleding af te maken zijn ook de juiste schoenen van belang. Laat slippers en oude gympen liever thuis. Voor een man zijn nette veterschoenen of instappers altijd een goede keuze. Deze staan altijd goed onder een pak. Voor een vrouw zijn degelijke pumps met een wat bredere hak of lage schoentjes. Wenst u er accessoires bij te dragen ga dan voor items die niet te veel opvallen, dit kan afleiden. Wat betreft hairstyling, kies wat u prettig vindt, zolang het er netjes en verzorgd uitziet. Vroeger werd het haar door vrouwen vaak vast gedragen, nu is dat geen must meer. Nog een kleine tip: rijdt u mee in de rouwstoet, zorg dan voor een representatieve auto.

  Meer informatie over de kosten van een uitvaart?

  Wilt u meer weten over mogelijkheden en de kosten van een uitvaart? Vraag dan hier een offerte aan. U kunt ons ook bellen of een terugbelverzoek indienen. Ook is het mogelijk dat een uitvaartverzorger bij u langs komt om in alle rust uw wensen te bespreken en vast te leggen. Neem contact op met onze medewerkers via het telefoonnummer 085–40 18 123 (24/7) of stuur een e-mail naar klantenservice@meride.nl. Heeft u andere vragen over een uitvaart? Stel ze gerust, we helpen u graag verder.

  Kosten crematie

  Wat kost een crematie? Bij een crematie komen andere kosten kijken dan bij een begrafenis. Wat echt afwijkt in de kosten van een crematie ten opzichte van een begrafenis is natuurlijk de crematie zelf en de afhuur van een zaal voor de plechtigheid in het crematorium. Voor meer informatie bekijk onze crematie prijsvoorbeelden. Als u precies wilt weten wat de totale crematiekosten zullen bedragen voor een uitvaart precies zoals u die wilt, vraag dan nu een offerte aan.

  Offerte aanvragen

  Kosten begrafenis

  Wat kost een begrafenis? Bij een begrafenis komen andere kosten kijken dan bij een crematie. Wat echt afwijkt in de kosten van een begrafenis ten opzichte van een crematie zijn natuurlijk het graf met grafsteen of gedenkmonument en de huur van het grafrecht op de begraafplaats. Voor meer informatie bekijk onze begrafenis prijsvoorbeelden. Als u precies wilt weten wat de totale begrafeniskosten zullen bedragen voor een uitvaart precies zoals u die voor u ziet, vraag dan nu een offerte aan.

  Offerte aanvragen