Groene ‘eco’ uitvaart

Het ecologische aspect van ons leven speelt meer en meer een belangrijke rol vandaag. Voor steeds meer mensen is duurzaamheid een belangrijk thema. Een Eco uitvaart is zeer geschikt voor mensen die op een milieuvriendelijke manier begraven willen worden. Meride kent de vele mogelijkheden op het vlak van milieubewust omgaan met de vele aspecten binnen de uitvaartzorg.

Een Eco uitvaart kan volledig naar wens worden ingevuld, bijvoorbeeld; de wijze van vervoer, de keuze voor milieuvriendelijk papier voor de rouwkaarten, een milieuvriendelijke kist en in plaats van een steen als herdenkingsteken kan een boom bij het graf geplant worden.

Hieronder treft u voor de belangrijkste onderdelen van de uitvaart enkele aandachtspunten aan met betrekking tot hoe die onderdelen ‘groener’ te maken. Onderstaande lijst geeft een eerste indruk, uiteraard staan onze uitvaartverzorgers voor u klaar met advies. Neem gerust contact met ons op.

Opbaren

Het meest gangbaar is dat er wordt opgebaard met behulp van koelapparatuur. Koelen is niet altijd nodig, aan de hand van de situatie zullen onze uitvaartverzorgers u adviseren.

Vervoer

Een rouwstoet van auto’s is verreweg het meest vervuilende onderdeel van de uitvaart. Er zijn diverse alternatieven voor de rouwauto.

Rouwkaarten

Bij het drukwerk kan met letten op rouwkaarten die via een milieuvriendelijke productieproces gefabriceerd en gemaakt zijn van gerecycled papier.

Natuurbegraafplaatsen

Natuurbegraafplaatsen zijn begraafplaatsen waarbij een terrein is genomen dat nog niet of nauwelijks is ingericht. Daarop vinden milieuvriendelijke begrafenissen plaats waarbij uitsluitend gebruik mag worden gemaakt van milieuvriendelijke materialen. De graven op een natuurbegraafplaats worden niet onderhouden. De natuur mag haar gang gaan.

Uitvaartkist

Met betrekking tot de uitvaartkist of alternatieven daarvoor is er veel keus. Er zijn eco-kisten die gemaakt zijn van hout dat het FSC keurmerk draagt en waarbij de binnenbekleding van eco katoen is gemaakt. Eco-kisten zijn ook nog eens duurzaam geproduceerd.

Biologische catering

De meeste crematies en begrafenissen worden afgesloten met een bijeenkomst met een hapje en een drankje.

Eco uitvaart